Columbia ABD'nin Güney Karolina eyaletinin başkenti ve nüfus itibarıyla en büyük şehridir. Columbia aynı zamanda "Richland Kontlgu (County) idare merkezidir ama şehrin bir kısmı komşu olan "Lexibngton Kontluğu (County)" içine sarkar.
Şehrin ismi olan "Columbia" Amerika kıtasını bulan Kristof Kolomb 'un soyadından türetilmiştir ve Amerika kıtasının mecazi olarak ifade edilişidir.
Şehrin nüfusu 2010 yılında yapılan nüfus sayımına göre 129.272 kişidir ve 2012 ABD Nüfus Tahminlerine göre şehir sınırarı içindeki nüfus 131.686 kış olmuştur. Columbia Güney Karolina'da bulunan iki metropoliten istatistiksel bölgeden küçüğünün merkezidir ve bu metropoliten bölgenin nüfusu 784.745 kişi olarak tahmin edilmektedir.
Columbia Güney Karolina eyaltının coğrafi merkezinden 21 km kuzeybatıda bulunmaktadır. Şehir eyaletin merkezi kısmında bulunan birkaç kontluk (county) arazisinden oluasan ve "Midlands Bölgesi" olaark isimlendirilen bölgenin en önemli şehridir. Şehir "Saluda Irmağı" ile "Broada Irmağı"'nin birleşip "Çongaree Irmağı" olmalarai mevkininde kurulmuştur. Bu üç akarsuda da kayak ve kürek çekme sporları çok popüler olarak yapılmaktadır.
Güney Karolina eyaletinin en ünlü ve en büyük üniversitesi olan "Güney Karolina" üniversitesi kampüsü Columbia'dadır.
Tarihsel olarak Columbia şehri Kölelik ve Eyalet hakları savunucu Güney Karolina'lıların 1860'taki Abraham Lincoln'un devletbaşkanı seçildiği ABD seçimlerinden sonra bir konvansiyon olarak toplanıp ve bu toplantıda ABD'den ayrılma kararı verdiklerip Güney Karolina'nın bağımsılığını ilan ettiği şehir olarak bilinmektedir. Columbia şehrinde "Güney Karolina Birlikten Ayrılma Konvansiyonu" toplanması ve Güney Karolina'nın birlikten ayrılma kararı 1861-1865 Amerika İç Savaşı'in çıkmasına doğrudan doğruya sebep olarak görülmektedir.