Cinerama projeksiyonunun yaklaşık üçte birini oluşturan merkez kısmı tek bir yüzeyden oluşurken, en sağ ve en solda yer alan diğer üçte birlik kısımları içbükey perdenin bir ucundan yayılan ışığın diğer uca vurmasını engellemek amacıyla her biri seyirciye dönük olan, bitişik dikey şeritlerden oluşur. Bu göz alıcı gösterime yüksek kalitede, altı kanallı (daha sonra yedi kanallı) stereofonik ses sistemi eşlik eder.
Orijinal sistem tek bir shutter kullanan senkronize üç kamerayla çekim yapılmasına dayanmaktaydı. Bu sistem, 1962`den sonra tek bir kamera ile çekim ve sıkıştırma işlemine dayanan 65 mm sistemi lehine terkedilmiştir.
Tarihçe
Cinerama 1952 yılında Fred Waller tarafından icat edilmiş ve Waller ve Merian C. Cooper tarafından ticari olarak geliştirilmiştir. Waller daha önceden 1939 New York Dünya Fuarı`nda sergilediği, ``Vitarama`` adını verdiği on bir projektörlü bir sistem geliştirmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında ``Waller Gunnery Trainer`` adlı beş kameralı bir versiyonu kullanılmıştı."Cinerama" ``sinema`` ile ``panorama`` sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmaktadır. Ayrıca "American" (Amerikalı) sözcüğünün de bir anagramıdır.
İlk Cinerama filmi, 30 Eylül 1952 tarihinde New York`taki Broadway Tiyatrosu`nda galası yapılan ``This is Cinerama`dır``.
Geleneksel anlamda bir olay örgüsüne sahip olup Cinerama ile çekilen yalnızca iki film mevcuttur: ``The Wonderful World of the Brothers Grimm`` ve ``How the West Was Won``. Bu filmlerin daha sonraki standart piyasa sürümleri için tekli film sistemleriyle uyumlu hale getirebilmeleri için, çekimler geleneksel Cinerama`nın saniyede 26 kare hızı ile değil, saniyede 24 kare hızı ile çekilmiştir.
Kaynaklar
İngilizce Wikipedia`dan 19 Mayıs 2007 tarihli "Cinerama"sinema-taslak