Ceylanpınar, Şanlıurfa

Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir.Türkiye`nin en büyük çiftliğine sahiptir.

Şanlıurfa ilinin bir ilçesi.

Linkler

Ceylanpınar Kaymakamlığı [1] [2] [3] [4] [5] [6][7] [8] [9]

}

Ceylanpınar İlçesi,ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa İline bağlı bir sınır ilçesidir. Tarihte yukarı Mezopotamya diye bilinen bölgede kurulmuştur. Bölgede insan yaşamı M.Ö.5000yıllarına kadar dayandığı bilinmektedir. Bölge sırasıyla Asur,Hitit,Abbasiler,Bizans İmparatorluğu,Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde kaldığı çeşitli kaynak kitaplardan anlaşılmaktadır.


    Asurlular döneminde kurulmuş olan Mirri Mutanni Devletine Başkentlik yapan bir yer olarak ta tarihte yer alan Vaşşugani olarak anılmaktadır. Bütün bu medeniyetlerin izlerine şu an Tarım İşletmeleri arazileri,Büyük ve küçük Kepez mevkilerinde rastlanılmaktadır. 


    Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgenin mülki yönden bağlı olduğu idari birim Suriye Devlet sınırları içerisinde kalan Rasulayn İlçesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde uygulanan toprak sisteminde bugünkü Ceylanpınar ile Rasulayn bölgesi bir HAS arazisi oluşturmaktaydı. Bu bölgenin en son Has sahibi İbrahim Paşadır. 


    Osmanlı İmparatorluğunun parçalanmasından ve Anadolu topraklarının da çeşitli Devletlerce işgal edilmesinden sonra kazanılan Kurtuluş Savaşı ile Şanlıurfa İli ve beraberinde Ceylanpınar`ın toprakları Fransız işgalinden kurtarılmıştır. Ankara antlaşması ile 1921 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Devleti arasındaki protokole göre Ceylanpınar ile Rasulayn demiryolu ile sınır komşusu olmuşlardır. 


    l937 yılında Nahiye,14 Ocak 1982 tarihinde de İlçe olmuştur.İlçe merkezine bağlı 32 Köy ve 18 Mezrası vardır.Yüzölçümü 1.900.000 Dekardır. Son nüfus sayımına göre ilçemizin nüfusu 44350`dir. 


     Ceylanpınar`ın esas gelişimi 3130 sayılı zirai kombinalar Urfa Grup Amirliği adıyla 1943 yılında kurulan ve daha sonra D.Ü.Ç. (Devlet Üretme Çiftliği) adını alan şimdiki TİGEM ile olmuştur. Tarım İşletmesinin tarıma elverişli geniş arazileri nüfusun hızla artışına neden olmuştur.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.