Cami Baykurt (bazı kaynaklarda Cami Baykut şeklinde geçmektedir) T.B.M.M. 1. Dönemde milletvekilliği ve Mustafa Kemal Paşa`nın reislik ettiği I. İcra Vekilleri Heyeti`nin ilk iki ayında Dahiliye Vekilliği yapmış siyaset adamıdır. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk içişleri bakanıdır. Öncesinde (1903) Beşiktaş Jimnastik Kulübü`nün kurucularındandır.
1877`de İstanbul`da doğmuştur. Harp Okulu`nu bitirerek orduya katıldı. Yüzbaşıyken II. Meşrutiyet ilan edilince askerlikten ayrıldı. Fizan mebusu olarak Meclisi Mebusan`a seçildi. Meclisi Mebusan 1. Dönem ve 2. Dönem`de Fizan, 3. Dönem`de Aydın mebusluğu ile bu görevini 1918`e kadar sürdürdü.
İlk TBMM`ye Aydın Mebusu olarak giren Cami Bey, kısa bir süre (3 Mayıs 1920 - 13 Temmuz 1920 tarihleri arasında) Dahiliye Vekilliği yaptı. Sol görüşlü olduğu için Mustafa Kemal Paşa ile aralarında bazı görüş ayrılıkları çıktı. Eylül 1920`de TBMM temsilcisi olarak Roma`ya gönderildi, geri dönmeyince istifa etmiş sayıldı. Londra konferansına davet edildiğinde mevcut kadro içerisinde yer aldı. Atatürk`ün ölümünden sonra yurda dönen Cami Baykurt, ölümüne kadar bazı gazetelerde köşe yazarlığı yaptı.
1948`de Çok Partili Düzene geçişle birlikte, aralarında Mareşal Fevzi Çakmak`ın da bulunduğu bir grup tarafından kuruluş girişiminde bulunan İnsan Hakları Derneği`nin Zekeriya Sertel ve Tevfik Rüştü Aras ile birlikte önderliğini yaptı.
1958`de vefat etti.