Büyükkarabağ, Bolvadin

Kısaca: Büyükkarabağ Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinin doğu tarafında Emirdağlarının eteklerine kurulmuştur. Bolvadin'e 20 km uzaklıktadır. ...devamı ☟

düzenle|Ağustos 2007

Afyon ili Bolvadin ilçesinin doğu tarafında Emirdağlarının eteklerine kurulmuştur. Bolvadin`e 20 km. uzaklıktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 3657`dir. Dışarıya göç vermektedir. Başlıca göç verdiği yerler Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Eskişehir`dir. Göçün nedeni toprakların verimsizliği ve işsizliktir.

Büyükkarabağ Kasabasında, Atatürk, Fevzi Çakmak, Hacı Bekir ve Karşıyaka isimli dört mahalle vardır. Kasabada 1 ilköğretim okulu, kütüphane ve 1 cami vardır. 1980 yılından sonra belediye kurulmuştur.

Kasabanın olduğu yerde, Roma Devri`nin ünlü şehirlerinden "Julia" şehri vardır. Bu şehir para basmış önemli kültür ve ticaret merkezlerinden birisidir. Ünlü tarihçi W. Ramsay bu şehrin Polybotum (Bolvadin) ile Pissia (Piribeyli) arasındaki yol üzerinde olduğunu söyler. Bizanslılar zamanında şehir küçülmüş, dağılmıştır. 6 km. çapında olan şehrin bina temelleri halen mevcuttur.

Büyükarabağ da yirmi kadar oda mezarları vardır. Bunlar Roma Bizans devrine ait olduğu gibi Frikya dönemine ait de izler taşır. Burada Julia isimli Roma devrinin sonlarına kadar yaşayan büyük bir şehir kurulmuş ve adına para bastırılmıştır. Bu tarihi Julia kenti harabesi 6 km çapında olup harabelerden kaya mezarları su kuyuları mabet temelleri mevcuttur.

Karabağlı Aşiretinin 1712 yılındaki iskanına kadar boş kalan kasaba, konar göçer aşiretlerin geçici konak yeri olmuştur.

Kasaba halkı, Bozulus Türkmen Aşiretinin, Karabağ Boyundandır. 10. asrın sonlarında Hazar Denizi`nin doğusundaki Mangışlak bölgesinden çıkarak Ön Asya`ya gelmişler, uzun yıllar Erzurum-Musul arasındaki bölgede yaylak-kışlak hayatı yaşamışlardır. Sonra Eyyubiler Devleti`ni kurdular. Bu devletin hükümdarı Selahaddin Eyyubi Karabağ Türkmen Aşiretindendir. Bu devletin yıkılmasından sonra aşiret, Arap Aşiretlerinin baskısı altında kalmıştır. Bu nedenle aşiretin bir kısmı Kafkasya`ya kaçmış; "Erran" bölgesine yerleşmiş, kalanlar Diyarbakır-Musul arasındaki bölgelere yerleşmişlerdir. Günümüzde, Kuzey Irak`taki Türkler ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayanlar Bozulus Türkmen Aşiretindendir. Kürt köylerinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayanlar, zamanla dillerini kaybetmiş, Kürtçe konuşmaya başlamışlardır ancak adetlerini ve törelerini kaybetmemişlerdir.

Erran Bölgesine yerleşen aşiret bir süre sonra "Karabağlı" ismi ile anılmaya başladı, bölgenin ismi de "Karabağ" oldu. 16. asrın sonlarında burası Osmanlı topraklarına katıldı. Buradaki Karabağlı Aşireti, büyük gruplar halinde Anadolu`ya, İran`a göç etti. Kalanlar; bugünkü "Dağlık Karabağ" halkını oluşturur. Ege Bölgesinde Aydın, Manisa, Balıkesir yörelerinde yoğun olarak bulundular. Burada yaylak-kışlak hayatı yaşadılar. 1691 İskan Kanunu gereğince Bolvadin, Kütahya ve Eskişehir`e bağlı köylerdeki ören yerlere iskan oldular. Aşiretin, Bolvadin`e yerleşmesi 1712 yılında tamamlandı. İskan olayını Bolvadin`in yetiştirdiği ünlü valilerden Mehmet Şatır Paşa ve oğlu Seyid Ahmet Paşa gerçekleştirdi. Aşiret, o günkü Bolvadin sınırları içinde 28 köy kurmuştur. Bu köylerin en büyüğü ve beyköyü "Büyükkarabağ Kasabasıdır". İlk iskan oldukları yer kale ve civarıdır.

Büyükkarabağ uzun süre civar Karabağ Aşiretlerinin merkezi olmuş ”Bey Köy” olarak kayıtlara geçmiştir.Bugünkü Yeni Karabağ köyü (Sultandağı) 1870 yılarında Orta Karabağ Köyü ise 1900 yıllarında Büyükkarabağ`dan ayrılarak bu köylere yerleşmişlerdir.

Büyükkarabağ Kasabasında Karasal İklim mevcut olup kışları soğuk ve yağışlı yazları kurak geçer kasabada genelde esen poyraz ve karayel hakimdir. Kaleden Eber Gölü`ne kadar sık ormanlıkla çevrili olsa da bu ormanlar 1900 yılı başlarına kadar yaşamış, zamanla kasaba halkı tarafından kesilerek, yakacak olarak kullanılarak yok edilmiştir. Bugün kasaba ve çevresinde bir tek ağaç yoktur. Erozyon ve verimsizlik hat safhadadır.

Büyükkarabağ Belediyesi halkının %90 okur-yazar kültür seviyesi yüksek adet geleneklerine bağlı olup menşe-i Türkmen Karabağ boylarındandır. Gayri Müslim dönme devşirme yoktur. Büyükkarabağ kasabasının en büyük özelliği 4000`i bulan nüfusuyla tamamı birebirine akraba olup kan bağı vardır. Aileler genelde birlikte yaşar aynı sofrada yemek yer ve aynı gelenekleri paylaşır. Büyükkarabağ da aile Dede (Büyükbaba) Ebe (Nine) Anne-Baba Ağa (Erkek Kardeş) Bacı (Kız Kardeş) Çiçi (Gelin Elti) Bibi(Hala) olarak aileyi teşkil eder. Kalabalık aileler ayrılarak başka bir mekana taşınsa bile bağlılık sürekli devam eder. Ortakarabağ ve Yenikarabağ köyleri ile de akrabalıkları olduğundan hala kız verip alırlar, bayramlarda köyler arasında ziyaretlerde bulunulur.

Kaynaklar

Vikipedi

Ali - 6 yıl önce

BELEDIYE 1975 YILINDA KURULMUSTUR


Kazim Tanriverdi - 3 yıl önce
Buyuk karabag kasabasi 1972 yilinda belediyelik olmustur 2015 yilinda nufus kaybindan belediyelik alinmis ve koy sutasu verilmistir

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.