Böğürtlen

Kısaca: Böğürtlen (Rubus fruticosus); Alm. (Brombeerstrauch (m), Brombeere (f), Fr. Mure sauvage (f.), muron (m.), İng. Bramble, blackberry. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Marmara bölgesi-Batı Anadolu ve Doğu Karadeniz. ...devamı ☟

böğürtlen
Böğürtlen

Böğürtlen (Rubus fruticosus); Alm. (Brombeerstrauch (m), Brombeere (f), Fr. Mure sauvage (f.), muron (m.), İng. Bramble, blackberry. Familyası: Gülgiller (Rosaceae). Türkiye'de yetiştiği yerler: Marmara bölgesi-Batı Anadolu ve Doğu Karadeniz.

Kırmızımtırak siyah renkli, duta benzeyen üzümcüklerden oluşan böğürtlen adlı meyvelerini yaz sonuna doğru veren ve bazen bahçe çitlerini berkitmek üzere yetiştirilen Böğürtlen bitkisi, Gülgiller'dendir. 400'ün üzerinde doğal ya da kültür türü olan Rubus cinsi bitkilerden, burada R. fruticosus adlı olanı ele alacak ve Adi Böğürtlen veya kısaca Böğürtlen adıyla anacağız.

3 m'ye kadar boylanabilen bu türün anayurdu Güney, Batı ve Orta Avrupa'dır. Kütüğü çokyıllık ve sürgünleri ikiyıllık olan bu hepyeşil, çok dallı ve çalı karakterindeki bitkinin yay biçimindeki sürgünlerinin üzerleri, ucu kıvrık sert dikenlerle kaplıdır. Üstü parlak, koyu yeşil kenarları testere gibi dişli olan yaprakları 5 yaprakçıktan oluşur. Bu yaprakçıkların altı gri-yeşil renkli ve beyaz tüylerle kaplıdır.

Haziran -temmuz aylarında açan çiçeklerinin rengi beyazdan kırmızıya kadar değişir. Bu çiçekler yaz sonuna doğru olgunlaşıp yuvarlak biçimli, sert çekirdekli üzümcüklerden oluşan kırmızımtırak siyah meyvelere dönüşür. Böğürtlen bitkisinin üzerinde, hem çiçek hem de meyveleri bir arada görülebilir. Çabuk bozulan bu meyveler tazeyken yenildiği gibi reçeli, şurubu, şekerlemesi, pastası, likörü ve sirkesi yapılarak da tüketilir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. taze böğürtlenin içerdiği besin değerleri şunlardır: 58 kalori; 1,2 gr. protein; 12,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,9 gr. yağ; 4,1 gr. lif: 19 mgr. fosfor; 32 mgr. kalsiyum; 0,9 mgr. demir; l mgr. sodyum; 170 mgr. potasyum; 200 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,04 mgr. B2 vitamini; 0,4 mgr. B3 vitamini ve 21 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan besin değerlerinin yanı sıra;

o Böğürtlenin doku ve damar büzücü etkisi vardır: Bu etkisiyle diyareyi keser, peklik verir.

o İdrar söktürücüdür.

o Bedeni güçlendirici toniktir.

o Kadınlarda aybaşı dönemlerinde aşın kan gelişini önler.

o Gebe kadınlarda sırt kaslarını güçlendirir.

Bütün bu etkileri sağlamak üzere böğürtlenin körpe ya da gölge ve havadar bir yerde kurutulmuş yaprakları bitkinin meyveleriyle karıştırılır. Bu karışımdan 3 tatlı kaşığı alınıp üzerine l bardak kaynar su dökülür. 20 dakika süreyle demlendirilerek elde edilen infüzyon günde üç kez birer bardak içilir.

o Böğürtlen ağız yaraları, dişeti kanamaları ve boğaz enfeksiyonlarına iyi gelir: Bunun için de, yukarıda hazırlanışı verilen infüzyonla günde üç-dört kez derin gargara yapılır.

o Böğürtlen ciltteki ağrı ve yangıları hafifletir, yara iyileştirici etkiler taşır; hafif yanıklara iyi gelir, hemoroitin tedavisinde etkili olur: Bu etkileri sağlamak için böğürtlenin körpe yaprakları ezilerek bir yara lapası hazırlanır. Bu lapa şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Çoğaltılması fazla bilgi ve ustalık gerektirmeyen böğürtlen bitkisi tohumlarıyla, kök sürgünü piçleriyle, uç daldırmasıyla, yaprak ve göz çelikleriyle, kök çelikleriyle ve doku kültürleriyle üretilebilir. Bu yöntemlerden ilk beşi çok kolaylıkla uygulanır. Doku kültürüyle çoğaltma son yıllarda denenmeye başlamıştır. Bu yollarla üretilen böğürtlen fidanları, kışı ılık geçen bölgelerde sonbahar ve kış aylarında, soğuk kış yaşayan bölgelerde ilkbaharın başlarında, yerlerine 1,5 m. aralıkla dikilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Böğürtlen bitkisi, iklim isteği yönünden fazla seçici değildir. Değişik iklim koşullarına oldukça fazla uyum gösterir. Sıcaklık ve kuraklığa çok duyarlı değildir. Ancak kış ve ilkbahar donlarından zarar görür. Genelde sıcak ılıman bölgelerde iyi sonuç verir. Sert rüzgarlar, üzerinde kar birikmesi ve dolu yağışı böğürtlenlere zarar verir. Kışın sert donlar yaşanırsa ertesi yılın ürün verimi düşer. Sonbaharın başlarındaki (eylül) derim döneminde don olayını yaşayan bölgelerde böğürtlen yetiştirilmemelidir.

Toprak isteği: Böğürtlen bitkisi, toprak isteği yönünden de çok seçici değildir. Yüksek ürün verimi elde etmek ve meyvelerinin iriliğini sağlamak için sıcak ve nemli topraklarda yetiştirilmesi yeterli olur. Ancak, böğürtlene en uygun toprak tipi, humusça zengin, orta ağır ve geçirgen karakterli topraklardır. Bu toprakların pH'ı 6,5 olmalıdır.

Toprak işleme: Böğürtlenin toprağı sık sık kazılmalı, çapayla çevresindeki yabani otların temizliği yapılmalıdır. Bu bitki, herbisitlere karşı çok duyarlıdır. Bu nedenle yabani ot mücadelesinde herbisit ilaçlar kullanılmamalıdır.

Sulama: Böğürtlen bitkisi, ilkbaharda sürgün oluşturmasından meyvelerini olgunlaştırıncaya dek fazla neme gereksinir. Meyvelerin bol ve iyi nitelikli oluşu da düzenli sulamayla sağlanır. Özellikle haziran-ağustos ayları arasındaki dönemde kuraklık yaşanması durumunda, böğürtlenler haftada 1-2 kez bol bol sulanmalıdır. Ancak, meyvelerinin olgunlaşması döneminde, meyvelere zarar vermemek için yağmurlama yöntemiyle sulama yapılmamalıdır.

Gübreleme: Humusça zengin toprakları seven böğürtlen bitkisine, yapılacak toprak ve yaprak analizlerinden sonra saptanan oranda iyi yanmış çiftlik gübresi verilir. Ayrıca sürgünlerinin gelişimi için azotlu, bol ve iyi nitelikli ürün vermelerini sağlamak için potasyumlu fenni gübre verilmesi de böğürtlenlere yararlı olur.

Budama: Böğürtlen bitkisi yetiştiriciliğinde, budama da önemli işlemlerden biridir. Böğürtlenin meyveleri iki yaşındaki dallardan alınır. İkinci yılında meyve veren bu dallar kurur. Derimden sonra kuruyan dallar kesilmelidir. Ayrıca zayıf gelişmiş sürgünler ile çok sayıda ortaya çıkan piçler de kesilip temizlenir. Dondan zarar görmüş olan dallar da budanmalıdır.

Hasat (Derim): Böğürtlenler, eylül ayı başında meyve tipik kırmızımtırak siyah rengini alınca ve sapı hafif esmerleşince hasat edilmeye başlanır. Bu durumdaki meyvenin sapı kolayca kopup ayrılır. Derimde gecikilirse meyveler yumuşar ve bozulur.

böğürtlen

Türkçe böğürtlen kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. blackberry, dewberry

böğürtlen

gülgillerden, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen, dikenli bir çalı, dikendutu (rubus).
bu bitkinin önce kırmızıyken olgunlaşınca kararan mayhoş yemişi.

böğürtlen

Türkçe böğürtlen kelimesinin Fransızca karşılığı.
mûre sauvage, mûron [le], ronce [la]

böğürtlen

Türkçe böğürtlen kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Brombeere

böğürtlen

1 . Gülgillerden, bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen dikenli ve çok yıllık bir çalı, diken dutu, it üzümü (Rubus caesus).
2 . Bu bitkinin önce kırmızı, olgunlaştığında kararan mayhoş yemişi.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Böğürtlen
3 yıl önce

ve vitaminler bakımından çok zengin bir bitki türlerini ortak adı. Böğürtlenlerde çiçeklenme genellikle Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar devam...

Böğürtlen, Böğürtlen
Böğürtlen, Sivrihisar
7 yıl önce

Böğürtlen, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir mahalledir. Eskişehir iline 108 km, Sivrihisar ilçesine 6 km uzaklıktadır. Türkiye portali Kaymakamlık...

Böğürtlen, Sivrihisar, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Ahiler, Sivrihisar, Aktaş, Sivrihisar
Böğürtlen, Tunceli
7 yıl önce

yılı nüfus sayımından itibaren köyün resmi adı Böğürtlen olarak kayıtlarda yer almaktadır. Böğürtlen, Pertek ilçesine bağlıyken 11 Şubat 1992 tarihindeki...

Böğürtlen, Tunceli, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Aktuluk, Tunceli, Alacık, Tunceli
Podgorica
3 yıl önce

kesim nüfusu ile beraber 185.000 kadardır. Şehir için Osmanlı döneminde "Böğürtlen" ve Arnavutçadan alınan "Burguriçe" isimleri, Yugoslavya döneminde ise...

Podgorica, 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2003, Arnavut, Belgrad, Boşnak
Rubus
3 yıl önce

(Rosaceae) familyasından meyveleri yenen bir bitki cinsi. Türleri Türkçede böğürtlen ve ahududu olarak tanınır. Poliploid cinstir; 14 kromozomlu diploid türlerden...

Hasköy, Gümüşhane
7 yıl önce

yaylası bulunmaktadır. Yaylada yayla evleri mevcuttur. Köyde kuşburnu, böğürtlen ve yaban fındığı yetişmektedir. Vadideki ve yukarıdaki arazilerde dut...

Hasköy, Gümüşhane, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akgedik, Gümüşhane, Akhisar, Gümüşhane
Deliktaş, Baskil
3 yıl önce

başta kayısı olmak üzere, elma, armut, hurma, çilek, erik, kızılcık, böğürtlen, vişne vb yetişmektedir. Sebzelerden ise hemen hemen her şey yetişebilmektedir...

Deliktaş, Baskil, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Akdemir, Baskil, Akuşağı, Baskil
Şenköy, Cide
7 yıl önce

kullanmaması bundan kaynaklanır. Elma, üzüm, incir, erik, kiraz, armut, dut, böğürtlen gibi birçok meyve ağacını barındırır. Fındık, ceviz gibi kuruyemişler...

Şenköy, Cide, 1984, 1989, 1994, 1997, 1999, 2000, 2004, 2007, Abana, Kastamonu, Abdulkadir, Cide