Burhaniye, Balıkesir

Kısaca: Burhaniye, Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısında bulunan bir ilçesidir. Zeytinyağı ile ünlüdür. ...devamı ☟

Burhaniye, Balıkesir
Burhaniye, Balıkesir

Burhaniye, Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısında bulunan bir ilçesidir. Zeytinyağı ile ünlüdür.

Bu ilçenin Ören sahilinde Denetko, Haberkent, Orjan, İmko gibi ünlü yazlık siteler bulunmaktadır.

Konumu

Kuzeyde Kazdağı, güneyde Madra Dağı arasında kalan Edremit Körfezi`nin güneydoğusundaki geniş düzlükte yer almaktadır.

Ege Bölgesi`nin Kuzeybatısında bulunan ilçenin kuzeyinde Edremit, Doğusunda Havran ve İvrindi, Güneydoğusunda Bergama, Güney batısında Gömeç ilçeleri, Batı ve Kuzey batısında ise Edremit Körfezi yeralmaktadır.

İlçenin Güney ve Güneybatısında Madra Dağlarının kıyıya doğru alçalan Peneplen alanlarının Faylarla kaplı olması İlçe merkezinin etrafının Birinci derecede deprem merkezi kuşağında yer almasına neden olmuştur.

İklim olarak yöre Ege ve Akdeniz iklimi özellikleri taşır. Kışlar ılık ve yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Soğuk kuzey rüzgarlarını, Kaz dağının kestiği ilçemizde, hakim rüzgarlar; Poyraz, Karayel ve Egeye özgü İmbat rüzgarlarıdır.

Tarihi

İlkçağdan günümüze önemli bir yerleşim merkezi olan ilçemiz de; yapılan kazılarda elde edilen bulgulara göre kentin ilk olarak Misyalılar tarafından kurulduğu anlaşılmaktadır.

Truva ile Pergamon şehir merkezlerini birbirine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunan kent Pergamon krallığının Roma egemenliğini tanıması ile önce Roma sonra Bizansegemenliğine girmiştir.

Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Kurtulmuş Oğlu Süleyman Bey in Uç Beylerinden Taylı Baba yı yöreye yolladığı ve bu gün Taylıeli Köyü olarak bilinen köye obası ile gelip yaylak olarak yerleştiği, kışlık olarak ise bu gün ilçe merkezi ve mahallesi olan Geriş i tuttuğu ve böylece, Türk hakimiyetinin yöremize yerleşmesini sağladığı görülmüştür. Kent 1300 yılında Karesioğulları yönetimine katılmıştır.

1484 yılında Taylıeli`nde yaşayan halk göç ederek şimdiki kent merkezine yerleşmiştir.

Madra dağının suyunu yöreye taşıyan su kemerlerine atfen Kemer olarak adlandırılan kent 1866 yılına kadar Edremit ilçesinin bir nahiyesi olarak yönetilmiş ve 1867`de ilçe teşkilatı kurulmuştur.Kemer Nahiyesinin İlçe merkezi olmasında Büyük emekleri bulunan 1.Abdulhamit in oğlu Şehzade Burhanettin`in adına, İlçe merkezi Kemer isminin yanına Burhaniye olarak ta adlandırılmıştır.

İlçemizin Milli Mücadelede ayrı ve özel bir yeri vardır. İlk Kurşun atma şerefini Burhaniye`liler taşımaktadır. İlçemiz 29 Haziran 1920`de Yunan işgaline uğramış ve 8 Eylül 1922`de Yunan işgalinden kurtulmuştur.

Turistik Yerler

Ören



Yalnızca Tarihi değil aynı zamanda Doğal Sit Alanı olan Ören`deki asırlık palamut ağaçlarının, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tek tek numaralandırılarak koruma altına alınması ile Yeşil Ören kimliği de güvence altına alınmıştır.

Tertemiz suyu ve ince kumu ile ünlenen Ören Plajı, 2000 yılında bu ününü Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (Feee) tarafından verilen ve artık tüm dünyada “Denize Girilebilirlik Ölçütü” olan Mavi Bayrak ile tescil ettirmiştir.

Temiz deniz , tertemiz plaj , yemyeşil dinlenme alanları ve bol tatlı su... İşte bunların hepsini bir arada görebileceğiniz çok ender yerlerden birisidir Ören.

1,5 km. boyunca yay gibi kıvrılan, Altın Kumlu Ören Plajı genişliği ile de Türkiye`nin en dikkat çekici plajlarından biridir. Denize, kuma ve güneşe endekslenmiş günümüz kıyı yerleşim yerlerine göre, doğallığı bozulmamış ender kıyı şeritlerindendir.

Geniş ve doğal kumlu Ören Plajı ulusal ve uluslararası Plaj Voleybolu (World Beach Volley) için de çok idealdir.

Ören`deki doğal bitki örtüsü de a€˜Doğal ve Tarihi Sit alanı` kapsamında koruma altına alınmıştır. Zaten Ören Meydanı da özellikle Sedir (Cedrus liboni) , Fıstık Çamı (Pinus pinea) ve Palamut Meşesi (Quercus Sg) gibi anıt ağaçlar ile dikkati çekmektedir.

Altınoluk`la birlikte Burhaniye-Ören, Alp Dağları`ndan sonra Dünyanın en yoğun Oksijenine sahiptir ve Oksijen Çadırı olarak adlandırılmaktadır.

İskele



Güzel bir balıkçı köyü görünümündeki İskele Mahallesi , Yat Limanının bitmesiyle birlikte apayrı bir kimliğe bürünmüş ve geleceğin yat turizmi merkezi olma yolunda ilk adımı atmıştır. Sahildeki balıkçı lokantaları , çay bahçeleri ile ayrı bir özelliğe sahiptir. Denize de girilebilmektedir.

Evsel atıkların denize verilmesinden dolayı günümüzde denizde aşırı yosunlaşma meydana gelmiştir.

Akdeniz`e alışık olanlar için Edremit Körfezi çok soğuk gelebilir.

Öğretmenler Mahallesi



Pek çok turistik konaklama , eğlence , yeme-içme , alışveriş ve dinlenme tesislerinin bulunduğu bir sayfiye yeridir. Çok geniş ve güzel bir kumsala sahiptir.

Pelitköy



Köy merkezi anayola 2km, ilçe merkezineyse 12km uzaktadır.Yöre halkının başlıca geçim kaynağı zeytinciliktir. Köyün deniz kıyısı yeni gelişen ve yazlık sitelerin bulunduğu mahaldir. Köy sınırları içinde kalan Bağlar Burnu, küçük ama güzel kumsalı ve güneşin batışına hakim Kazdağları ile Midilli adası manzarasıyla yerli turistler için çekici olabilir. Ancak aşırı derecede ikincil konut inşaası ise zeytinlikler sökülerek sürdürülmektedir.

İçmeler



Yeni gelişen ve yazlık sitelerin bulunduğu mahaldir.

Ekonomi

Tarım



Arazinin %75`i zeytinliklerle kaplıdır. Yöre itibari ile dünyanın en iyi naturel zeytinyağını üreten ilçe, 18.000 hektar toprak üzerinde toplam 2.130.000 adet zeytin ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçların tamamına yakını yağlık çeşitlerinden oluşmaktadır.

İlçede geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa da dayalıdır. İlçede toplam 4632 aile geçimini doğrudan çiftlikle sağlamaktadır. Tariş`e kayıtlı ortak sayısı 1700`dür. İlçede toplam (6) adet kalkınma kooperatifi 1.748 ortağıyla faaliyet göstermekte olup, 500 çiftçi de pankobirlik üyesidir.

Sanayi



İlçede toplam 18 adet zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrikalar son yıllarda sulu baskılı sistemden kontinü sisteme dönüşmektedir. Fabrikalarda zeytin el değmeden ambalajlanmaktadır. Son yıllarda ilçede yapılan çalışmalar neticesinde yağlık olarak değerlendirilen zeytin çeşitleri TSE tarafından yeşil ve siyah sofralık standartlarına alınmıştır. İlçede bulunan 2 salça ve konserve fabrikası yörede ve civar ilçelerde üretilen sebzeleri mevsimlik olarak işlemektedir. Yine ilçede 4 adet süt işleme tesisi (mandıra) ile körfez bölgesine yönelik çok sayıda ekmek fabrikası faaliyet göstermektedir.

Ticaret



Meslek odalarına kayıtlı toplam 5.000 civarında tüccar ve esnafın ortalama % 50`si faal olarak ticari hayatını sürdürmektedir. İlçede T.C.Ziraat bankası, Türkiye Halk bankası olmak üzere iki resmi ve Türkiye iş bankası ile Akbank olmak üzere iki özel, toplam (4) banka hizmet vermektedir.

Turizm



İlçede 5 adet turizm işletme belgeli, 1 adet turizm yatırım belgeli, 22 adet belediye ruhsatlı konaklama tesisi bulunmaktadır. Turizm işletme belgeli tesislerde 677, turizm yatırım belgeli tesislerde 276, belediye ruhsatlı tesislerde 1.575 olmak üzere toplam 2.528 adet “turistik nitelikli yatak” mevcuttur. Son yapılan denetimlerde tespit edilen verilere göre; ilçede 28 adet belediye ruhsatlı, 22 adet vergi kayıtlı kiralık ev- oda, 12 adet faaliyete yeni başlamış veya ruhsatsız olmak üzere toplam 62 adet pansiyon bulunmaktadır. Pansiyonların toplam yatak sayıları ise 958 olup, bunların 425`i turistik niteliktedir.

Kültür

Burhaniye muhacir ve manav karakterine sahip bir ilçedir. Madra Dağı çevresindeki köylerde geleneksel yaşamın izleri görülebilir.

} }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Burhaniye, Balıkesir Resimleri

Burhaniye
3 yıl önce

Burhaniye, Balıkesir ilinin Ege Denizi kıyısında bulunan bir ilçesidir. Kuzey Ege olarak tanımlanan bölge coğrafyası içindedir. Ağırlıklı olarak zeytinyağı...

Burhaniye, Balıkesir, Ayvalık, Balıkesir, Balya, Balıkesir, Balıkesir, Balıkesir (il), Balıkesir ili, Bandırma, Balıkesir, Bergama, Bigadiç, Balıkesir, Dursunbey, Balıkesir, Edremit
Burhaniye (anlam ayrımı)
6 yıl önce

Burhaniye - Balıkesir ili ilçesi Burhaniye, Afyonkarahisar - Afyonkarahisar ili merkez ilçesine bağlı köy Burhaniye, Kestel - Bursa ili Kestel ilçesine...

Kurucaoluk, Burhaniye
6 yıl önce

Kurucaoluk, Balıkesir il merkezine bağlı ve Burhaniye'de bulunan bir mahalledir. Mahallenin temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bölgede ılıman Akdeniz...

Kurucaoluk, Burhaniye, Ayvalık, Balıkesir, Balya, Balıkesir, Balıkesir, Balıkesir (il), Balıkesir ili, Bandırma, Balıkesir, Bigadiç, Balıkesir, Burhaniye, Burhaniye, Balıkesir, Dursunbey, Balıkesir
Kuyumcu, Burhaniye
6 yıl önce

Kuyumcu, Balıkesir'in Burhaniye ilçesine 15 km. mesafede, Madra Dağı-Kozak Yaylası yolu üzerinde ve Madra Dağı eteklerinde bir orman mahallesidir. Başlıca...

Balıkesir Üniversitesi
3 yıl önce

Altınoluk Meslek Yüksekokulu Ayvalık Meslek Yüksekokulu Balıkesir Meslek Yüksekokulu Burhaniye Meslek Yüksekokulu Bigadiç Meslek Yüksekokulu Dursunbey...

Balıkesir üniversitesi, Balıkesir üniversitesi
Ören, Burhaniye
6 yıl önce

Tepe; 31 m yüksekliği ile mahalledeki en yüksek noktadır. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bu tepede yer alır Yılanlı...