Boyabat, Sinop

Kısaca: Boyabat, Sinop iline bağlı, Batı Karadeniz Bölgesi`nde yer alan bir ilçedir. Geçim kaynağı tarımdır ve genellikle pirinç yetişir. ...devamı ☟

Boyabat, Sinop
Boyabat, Sinop

Boyabat, Sinop iline bağlı, Batı Karadeniz Bölgesi`nde yer alan bir ilçedir. Geçim kaynağı tarımdır ve genellikle pirinç yetişir.

Kiremit ve tugla fabrikalari, sirik kebabi, cember, dericilik, barajlar, kale, davul-zurna,Boyabat`in yöresel özel yönleridir.Son zamanlarda kirazcılıkla ilgili çalışmalar yapılmaktadır.Nüfusunu büyük bölümü il dışında yaşamaktadır. Sinop un en kalabalık ilçesidir.

İlçenin M.Ö. 600 yıllarında kurulduğu sanılmaktadır. Şehrin eski adı Germanikopolis`tir. İlçeyi ilk kuranların Gaşkalar olduğu tahmin edilmektedir. Boy, uzunluk ya da kabile, soy, aşiret; Abat, mağrur ya da imar edilmiş anlamına gelmektedir. Bir başka söylentiye göre de "uzun ova" anlamı verilir. Boyabat sırasıyla Gaşka, Hitit, Paflagonya, Lidya, Pers, Makedonya, Roma, Bizans egemenliklerine girmiştir. Boyabat yöresi Danişment hükümdarı Gümüş Tegin tarafından Türk İdaresine katılmış, Selçuklu, Candaroğulları dönemlerinden sonra 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Tanzimat devrinde Boyabat nahiyeye çevrilmiş, 1868 yılında da kaza yapılmıştır.

Dış bağlantılar

  • http://www.boyabat.org/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Boyabat


} } }

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.