Bingöl Tarihi Eserleri ve Turistik Bilgiler

Kısaca: Tarih boyunca yayla vazifesi gören Bingöl'de tarihi eser diğer illere oranla azdır. Kığı Camii: 1401-1402 senelerinde Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından yaptırılmıştır. Kığı ilçesindeki bu cami, bölgede günümüze kadar gelebilen Türk-İslam eserlerinin en eskidir. 1734, 1767 ve 1797'de tamir görmüştür. Kığı Kalesi: Kığı'ya 6 km uzaklıkta sarp ve yüksek bir kaya üzerinde, inşa edilmiştir. Buraya çıkmak oldukça zordur. Kaleyi İslam orduları kumandanı hazret-i Halid bin Velid fethetmiştir. Bizans ...devamı ☟

Tarih boyunca yayla vazifesi gören Bingöl'de tarihi eser diğer illere oranla azdır.

Kığı Camii: 1401-1402 senelerinde Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından yaptırılmıştır. Kığı ilçesindeki bu cami, bölgede günümüze kadar gelebilen Türk-İslam eserlerinin en eskidir. 1734, 1767 ve 1797'de tamir görmüştür.

Kığı Kalesi: Kığı'ya 6 km uzaklıkta sarp ve yüksek bir kaya üzerinde, inşa edilmiştir. Buraya çıkmak oldukça zordur. Kaleyi İslam orduları kumandanı hazret-i Halid bin Velid fethetmiştir. Bizans dönemi yapısı olduğu tahmin edilmektedir.Kalenin büyük bir bölümü yıkılmıştır.

Seritarius Kalesi:Murad Irmağı vadisinde olup, Bingöl merkezine 20 km uzaklıktadır. Urartular tarafından yapılmıştır. Günümüzde taş yığınları durumundadır.

Kral Kızı Kalesi (Dara-Hini): Genç ilçesinde olup, Pers Kralı Dara'nın kızı için yaptırılmıştır. Diyarbük Çayı ile Kansper Çayının birleştiği yerde bir tepe üzerindedir. Günümüzde yıkıntı halindedir.

Mesire Yerleri: Bingöl'ün mesire yerleri çok güzeldir. Gerekli turistik tesisler yapıldığı takdirde, Bingöl turizm bakımından eşsiz bir merkez olmaya namzeddir. Güneşin doğuşunun en güzel manzarası Himalayalardan sonra Bingöl'dür. Bu iki yerden başka üçüncü bir yer yoktur.

Kaletepe: Karlıova ilçesinde Bingöl Dağları üzerindedir.Kaletepe'de (3250 m) güneşin doğuşunu ve binlerce irili ufaklı gölcükleri seyretmek insana çok haz verir.

Kırevi: Bingöl'e 10 km uzaklıkta Elazığ karayolu üzerindedir. Ormanlık ve buz gibi kaynakları ile eşsiz bir mesire yeridir.

Kayakevi: Bingöl-Elazığ karayolu üzerindedir. Bingöl'e 20 km uzaklıktadır. Her türlü konfora haizdir. Kış sporları için gerekli olan bütün tesisler vardır.

Kaymakevi: Kayakevine 5 km uzaklıktadır. Kaymak ve balı meşhurdur. Güzel bir manzarası vardır.

Soğuk Çeşme: Bingöl-Karlıova yolu üzerinde olup,Bingöl'e 30 km uzaklıktadır. Ormanlık bir yerdir. Buz gibi su kaynakları, leziz etlerden yapılmış tavaları ile meşhurdur.

Kerek Deresi: Kığı ilçesinin yakınında çevresi ağaçlarla kaplı bir mesire yeridir.

Kaplıcaları: Birçok sıcak su kaynağı bulunan Bingöl'de Kös Kaplıcası dışında modern kaplıca tesisi yoktur.

Kös Kaplıcası: Fahran bucağına 18 km uzaklıktadır. Banyoları, ağrılı hastalıklarda, romatizmada, kol ve bacak damarlarındaki dolaşım bozukluklarında damar açıcı faydası vardır. İçmeler, karaciğer, safra kesesi, mide barsak hastalıklarına, özellikle de şeker hastalığına faydalıdır.

Dikpınar Ilıcası: Genç ilçesine 30 kilometredir. Cilt hastalığına iyi gelir.

Horhor (Sabırtaşı)Kaplıcası: Kığı ilçesindedir. Suyu kükürtlü ve çok sıcaktır. Cilt hastalığına iyi gelir.

Çerme Kaplıcası: Karlıova'nın Çerme köyündedir. Romatizmaya iyi gelir.

misafir - 9 yıl önce
Güzel Bingölümüzün tespit edilememiş pek çok tarihi eseri ve kalıntısı olduğunu düşünmekteyim. Bunları araştırıp ortaya çıkararak ziyaretçilerin hizmetine sunmak Bingöl türizmine olumlu katkı yapacaktır. Çocukluk yıllarım, Solhan İlçesinin Yenidal Köyü Eskiköy Mezrasında geçti. O küçücük mezrada bile iki adet ilginç tarihi eser vardı. Bu iki eserden birisi Murat Nehrinin iki yakasındaki tarihi köprü ayaklarıydı. Bu ayaklardan birisi ne yazık ki Nehrin azgın sularına daha fazla dayanamadığı için yıkılarak suların altına gömüldü. Ancak, Eskiköy tarafındaki ayak halen dim dik ayaktadır. Siyah renkli taşlarla örülmüş bu yapıda yöresel ifade ile kıls denilen bir çeşit beton kullanılmış ki, normal beton çeşidinden bir kaç kat daha sert ve daha dayanıklıdır. Bu köprünün oldukça acıklı bir hikayesi yöre halkı tarafından anlatılmaktadır. Bu köprünün bir an önce resimlendirilerek İlin Kültür Envanterine dahil edilmesi gerekir. Gecikmesi halinde o ilginç hikayesini anlatacak yaşlı insanları bile bulamayabiliriz. O küçük mezradaki bir başka eser de yörede "Kafirler Tandırı" diye isimlendirilen eserdir. Bir kaya üzerine oldukça mükemmel şekilde yapılmış o tandırı her gördüğümde korkuya kapılmışımdır. Son yıllarda define avcılarının saldırısına maruz kalmışsa da hala o muhteşem görüntüsünden fazla bir şey kaybetmediğini söyleyebilirim. Bu yazdıklarımdan sonra merak ediyorum; hala Bingöl Kültür Müdürlüğü yetkilileri "Bingöl tarihi eserler bakımından fakir bir ilimizdir" görüşünü muhafaza etmeye devam edecekler mi?

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.