Ulusal düzeyde gerçekleştirilen İlköğretim Matematik Olimpiyatı ile Bilim Olimpiyatları sonuçlarına göre Ülkemizi Uluslararası yarışmalarda temsil edecek takımlar oluşturulmaktadır. Anılan yarışmalarla ilgili açıklayıcı bilgi Ulusal ve Uluslararası Olimpiyatlar başlıkları altında aşağıda verilmektedir.
Ulusal Olimpiyatlar
Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatıİlköğretim okullarının üst sınıflarına devam etmekte olan öğrencileri matematik alanında çalışmalar yapmak üzere yönlendirmek, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda erken yaşlardan itibaren özel eğitim olanakları sağlayarak gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla her yıl ülke genelinde Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı düzenlenmektedir. 2006 yılında 29 il merkeziyle KKTC`de gerçekleştirilen sınavlara 79 ilden 935 ilköğretim okulu başvurmuş ve 3804 öğrenci katılmıştır. Ülke genelinde yapılan değerlendirmede 58 öğrenci başarılı bulunarak altın, gümüş ve bronz madalyayla ödüllendirilmiştir. Bölgesel düzeyde (7 bölge+KKTC) yapılan değerlendirme sonucuna göre başarılı bulunan öğrencilereyse bu başarılarını belgeleyen sertifikalar verilmektedir. Bu sınavda öngörülen başarı düzeyini sağlayan öğrenciler Uluslararası Olimpiyatlara hazırlık amaçlı kamplara çağrılarak bilgi düzeylerinin yükselmesine olanak sağlanmaktadır. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı`nın bu yıl 12.`si yapılacaktır.
Ulusal Bilim Olimpiyatları
Ortaöğretim kurumlarıyla (lise) ilköğretim kurumlarının 8. sınıflarına devam etmekte olan öğrencileri Temel Bilimlerde çalışmalar yapmaya özendirmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bu alanlarda özel eğitim olanakları sağlamak yoluyla gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla her yıl ülke genelinde MATEMATİK, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ve BİLGİSAYAR dallarında Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenlenmektedir. İlköğretim 8. sınıflar bu sınava FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, BİLGİSAYAR dallarında katılabilmektedir. Matematik dalında sınava katılmak isteyen ilköğretim öğrencileri için ayrıca Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı düzenlenmektedir. Mayıs ve Aralık aylarında, iki aşamalı olarak gerçekleştirilen bu yarışmaların 2006 yılında 29 il merkezimiz ve KKTC`de yapılan ilk aşama sınavlarına 76 il ve 606 ortaöğretim okulundan toplam 7455 öğrencimiz katılmıştır. Birinci Aşama Sınavlarında üstün başarı gösteren öğrencilerimiz yaz hazırlık kurslarında eğitilmekte, ayrıca her daldan yaklaşık 40-50 kişilik başarılı bir grup Aralık ayında yapılacak olan İkinci Aşama Sınavına davet edilmektedir. İkinci Aşama Sınavlarında dereceye girenlere madalya ve para ödülü verilmektedir. Bu öğrenciler, Uluslararası Bilim Olimpiyatları için eğitilmek üzere kış hazırlık kurslarına çağrılmaktadır. Ayrıca, Türkiye genelinde dereceye giren öğrenciler, katıldıkları ilk Üniversite Giriş Sınavı`nda bir kereye özgü olmak üzere, aldıkları derece oranında ek katsayı uygulamasından yararlanmaktadır. Bu sınavlara lise öğreniminin son sınıfında katılarak derece alan ve lise öğrenimini bitirdiği yılın ÖSS sonucunda üniversitelerimizin temel bilim bölümlerinden birini kazanarak kayıt yaptıran öğrenciler, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından 2205-Yurt içi Lisans Burs Programı çerçevesinde desteklenmektedir. Ulusal Bilim Olimpiyatlarının bu yıl 15.`si yapılacaktır.
Uluslararası Olimpiyatlar
Uluslararası organizasyonlarca her yıl çeşitli dallarda bilimsel nitelikli Olimpiyatlar düzenlenmektedir. Ülkemizin de TÜBİTAK`ın organizasyonuyla katıldığı yarışmalar şunlardır: Uluslararası Bilgisayar (IOI), Matematik (IMO), Fizik (IPhO), Kimya (IChO), Biyoloji (IBO) Olimpiyatları ile Genç Balkan Matematik Olimpiyatı, Balkan Matematik Olimpiyatı ve Balkan Bilgisayar Olimpiyatı. 1985 yılından beri katıldığımız ve bu yıl 48.`si Vietnam`da yapılacak olan IMO`ya 1993 yılında; 1985 yılından beri katıldığımız ve bu yıl 38.si İran`da yapılacak olan IphO`ya 2001 yılında; 1993 yılından beri katıldığımız ve bu yıl 18.`si Kanada`da yapılacak olan IBO`ya 2000 yılında; 1994 yılından beri katıldığımız ve bu yıl 19.`su Hırvatistan`da yapılacak olan IOI`ya 1999 yılında Ülkemiz ev sahipliği yapmıştır. 1994 yılından itibaren katıldığımız ve bu yıl Rusya`da 39.`su yapılacak olan IchO henüz Ülkemizde düzenlenmemiştir. 1998 yılında 6. Balkan Bilgisayar Olimpiyatı, 2002 yılında 10. Balkan Matematik Olimpiyatı, 2003 yılında 7. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı da yine ülkemizde düzenlenmiştir.Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Ülkemizi temsil edecek takımlar Ulusal Bilim Olimpiyatlarına katılmış ve kamplarda başarılı olmuş öğrencilerin, çeşitli sınavlar sonucunda seçilmeleriyle oluşmaktadır. Şu ana kadar katıldığımız Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında Ülkemizi temsil eden öğrencilerimiz toplam 22 altın, 85 gümüş, 155 bronz ve 35 mansiyon kazanarak başarılarını kanıtlamışlar ve gurur kaynağımız olmuşlardır.
Uluslararası Olimpiyatlarda derece alan öğrencilere plaket, para ödülü verilmekte, ayrıca olimpiyat takımlarında yer alarak üniversitelerimizin temel fen, uygulamalı fen ve sağlık bilimlerinden birine kayıt olan öğrenciler, TÜBİTAK`ın üniversite lisans bursiyeri olmaya hak kazanmaktadırlar. Ayrıca olimpiyat takımlarına seçilen öğrenciler ÖSS`ye girdikleri yıl, bir defaya mahsus olmak üzere uluslararası yarışmada aldıkları derecelerle orantılı ek katsayı uygulamasından, bu olimpiyatlarda altın, gümüş ve bronz madalya kazananlarsa üniversitelere sınavsız yerleştirme olanaklarından yararlanabileceklerdir.