Bayrakli (Eski Izmir) ve Tantalos'un Mezari
Kısaca: Buddhacılığın Tibet ve Orta Asya'deki özel bir şekli. Buddha'cılığın Dalaylama'ların cismani iktidarına bağlı bölgelerdeki (XVII. yy.) teşkilâtı. (Tibet'teki Tsong Khapa reformu sonunda meydana çıktı.) Lama'cılık esasında Mahayana Buddha'cılığından ayrı değildir; VIII. yy.da Nepal ile Keşmir'de hüküm sürmüş olan siva tasavvufu ve tantrizm'i ile şekil değiştirmiş, 747'de de rahip Padma Sambhava'nın gayreti ile Tibet'e yayılmıştır. Fadma Sambhava Lama'cılığın asıl kurucusudur. Kendisi Samye'de ...devamı ☟
Yamanlarin Bornova eteklerine inen egiminde bulunan 30-40 dolayindaki tümülüs, bir bakima eski Izmir'in mezarlik kalintilaridir. Bayrakli'nin üst kesimindeki 205 metre yüksekligindeki burun üzerinde tantalos'un mezari olarak bilinen yapi bulunmaktadir.29-60m çap ve 27-60m yüksekligindeki bu yapinin M.Ö.7. yüzyila tarihlendigi belirlenmistir.
Bugünkü Turan'in üst tarafindan ve 365 m yüksekligindeki tepenin üzerinde uzunlamasina bir duvarla ikiye ayrilan dörtgen sekilli Akropol bulunmaktadir. Içinde evler bulunmadigindan buranin savunma amaciyla yapildigi düsünülmektedir. Bu Akropol'ün güneydogusunda ve alt tarafinda tantalos'un mezarinin dogusunda küçük kale kalintilari yer alir. Bayrakli'da yer alan eski Izmir yerlesiminin M.Ö.1050 yillarinda Dor istilasi nedeniyle Ege sahillerine geçen ve birçok yerlesim yeri kuran Aiol ve Ionlarin egemenligine geçtigi ve Heredot 'un saydigi 12 Ion yerlesimi içinde Smyrna'nin da bulunmasindan anlasilmaktadir. Bu dönemde büyük Bir refah içinde yasayan Smyrna'nin sinirlarini kismen genislettigi, Bayrakli kazilarindaki çesitli devirleri gösteren çok katli kesitlerden anlasilmaktadir. Ion devri katlarinda, bu döneme ait sanat eserleri ve arkeolojik degerlerde buluntular elde edilmistir.
M.Ö.610'da tüm Ion yerlesimleri gibi Smyrna da Lidyalilarca kusatilir. Lidya egemenligini tanimak istemeyen Smyrna, Lidya Krali Alyattes tarafindan ele geçirilir ve büyük tahribatla yakilip yikilir. Kazilarda ortaya çikan kül tabakasinin bu tahribati ve yangini belgeledigi belirtilmektedir.Bu büyük yikimdan 30 yil sonra Smyrnalilar tekrar gelip evlerini onarmaya çalismis ve yerlesmislerse de bunlarin bireysel girisimler olduklari ve Pers istilasi nedeniyle terkettikleri, sonraki 400 yil boyunca Meles Çayi etrafinda (Halkapinar) küçük köyler halinde yasadiklari, ilk çag cografyacisi Strabon tarafindan bildirilmektedir.
Bu konuda henüz görüş yok.