Kısaca: Türkiye'nin Konya ili Ilgın ilçesinde bir belde. ...devamı ☟
} } }
Tarihi
Aşağıçiğil halkı Türkiye'nin bir çok ilinde bulununan Çiğil adı taşıyan bütün kasaba ve köyler gibi Çiğil Türklerindendir. Çiğiller ilk etnik Türk boy adlarından biridir. Türkistan'da bugünkü Kırgızistan ve Çin işgalindeki Doğu Türkistan topraklarında yaşamışlardır. Büyük Türk alimi Yusuf Has Hacip (Balasaguní)'in de doğup büyüdüğü Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in 60 km kuzeydoğusunda yer alan tarihi antik Balasagun şehrinde, Talas şehrinde, Doğu Türkistanın birçok yöresinde yaşamışlardır. Çiğil kültürü ve harıralarına Orta Asyanın birçok bölgesinde rastlamak mümkündür. İslamiyeti kabul eden ilk Türk boylarından olan Çiğilliler; ilk Türk- İslam devleti Karahanlıları(Karahaní)kurmuşlardır. Karahanlı dönemindeki yaşadıkları kültür, folklor ve dil özelliklerini Kaşgarlı Mahmut (Mahmud Kaşgarí) Divan-ı Lügati't-Türk adlı kitabına kaydetmiştir. Çiğil Türklerinin Malazagirt savaşına katıldığı ve 1071'de Anadolu'ya yerleştikleri yönünde görüşler olduğu gibi, Cengiz Han'ın Moğol baskın ve talanı sebebiyle göç ettikleri gibi iddialar da vardır. Aşağıçiğil halkı köklü Çiğil kültürünü ve folklorunun çoğu özelliğini günümüzde de yaşatmaktadır. Aşagıçiğil Kasabası Konya'nın Ilgın ilçesine bağlıdır. Tarih öncesi devirlerden birçok yaşam kalıntıları olduğu gibi; Bizans döneminden kalan eser ve mezarlıklık kalıntıları mevcuttur. Osmanlı döneminde büyük bir bucak merkezi olan Aşağıçiğil'in tespit edilebilen Cumhuriyet dönemindeki bucak kayıtları 1929'dır. 1960'larda çıkan yerel yönetimler yasasıyla bucaklar kaldırılmış ve Aşağıçiğil Bucağı kasaba olmuştur.
Kültür
Coğrafya
Konya İli Ilgın İlçesi hudutları içerisinde,Ilgın †“ Beyşehir yolu üzerinde kurulmuş olan Aşağıçiğil Konya İl Merkezine 85 Km . Ilgın İlçe merkezine 33 Km . uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 1300 Metredir.Yüz ölçümü 84.5 km . dir. Kasabanın dört tarafı sultan dağlarının uzantıları ile çevrilmiştir bu dağların en mühüm tepeleri bozburun tepesi (1549),Kayabaşı (1489) , Dede çamı (1558) , Çamurluk (1579) , Hamzalar (1516) , rakımlıdırlar. Dağlar arasında yer yer düzlüklere rastlanır. Bu düzlüklerde tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. En önemli akarsuyu Aladağ,Yukarıçiğil,Belekler kolları ile beslenen Çiğil çayı olup,Kasabanın içinden geçerek Ilgın Çavuşçu gölüne dökülür. Aşağıçiğil bölgesinin iklimi kışın soğuk ve kar yağışlı,İlk baharda bilhassa Nisan ve Mayıs ayları yağışlı,yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer Metre kareye Kğ.olarak ilkbaharda 35 yazın 8 Sanbaharda 64.3 kış aylarında ortalama olarak 49.54 yağış düşer En sıcak ay ortalama 30 derece en soğuk ay ortalama 12 derece En soğuk ay Ocak En sıcak ay Temmuz Ayı dır. Bitki örtüsünün genel görünümü orman şeklindedir.Mevcut bitki örtüsü % 50 Orman,%5 Mera,% 44 Ekili alan ve % 1 tarım dışı yerleşim alanıdır. Aşağıçiğil Çevresi meyveciliğe ve bağcılığa çok elverişlidir. Sınırları güneyinde Dığrak,Gökbudak,Gökçekuyu ve Karaali, Güney doğusunda Yassıören, Doğusunda Derbent, Belekler,Yukarıçiğil, Kuzeyinde Çatak Kuzey batısında Balkı,Başköy bulunmaktadır.
İklim
Nüfus
Kasabamız Nüfusu 2000 Yılı Nüfus sayımına göre 10.960 Nüfusa sahip büyük bir belde Belediyesidir.
Ekonomi
Çevrenin ekonomisi genel olarak dış ve içe bağlı tarım ve hayvancılığa dayanır.Buna bağlı olarak nakliyat ve taşıma gelişmiştir.Kasabamızda son zamanlarda büyük gelişmeler kaydedilmektedir. Kasabamızda 1999 Yılında yapımına başlanan Aşağıçiğil Göleti bitirilerek faaliyete geçmiş olduğundan Tarım alanları sulanabilen araziler çoğalarak sulu tarıma geçilmiştir. Bol miktarda buğday,Arpa,yulaf,fiğ,Nohut,fasulye ,çilek,patates,soğan,turp,pancar vb. ekilmektedir . Meyveciliğe büyük önem verilmiş olup elma, armut, kayısı,vişne,kiraz ve bağcılık yapılmakta olup;şu anda yetişen meyveler kasabımız ve etrafındaki beldelerde satılarak tüketilmektedir. Halkın Ekonomik faaliyetlerinden Hayvancılık önemli bir yer maktadır.Büyük baş ve Küçük baş hayvan besiciliği ve süt inekçiği yapılmakta olup sütler Pınar Süte, Şeker süte ve cebele gitmektedir. Tavukçuluk olarak' da yumurta tavuğu her aile yetiştirerek kendi ihtiyacını karşılamaktadır. Çevrenin önemli özelliklerinden biride arıcılığa çok elverişli olmasıdır.yörenin balı kaliteli aranılan baldı.. Çevre jeolojik yapısı ve mevcut ormanları itibari ile önemli bir potansiyele sahiptir.