Yatırımcı ve filiantropist olan George Soros tarafından 1984 yılından beri eski komünist ülkelerine, demokrasiye geçiş sürecinde, yardım etmek için faaliyet gösteren Soros vakıflarına destek vermesi için 1993 yılında kurulan Açık Toplum Enstitüsü`nün merkezi New York`ta bulunuyor. Vakıf açık toplumların oluşmasını sağlamak için reform politikalarını şekillendirmekte. Uluslararası düzeyde açık toplumu hedefleyen enstitü, sivil toplum örgütlerinin, uluslararası kurumların ve hükümet temsilcilerinin bir araya geldiği geniş katılımlı bir açık toplum ağı oluşturmayı amaçlıyor.
Vakıf eğitim, medya, kamu sağlığı, insan hakları, kadın hakları, hukuk, ekonomi ve sosyal alanlarda çalışmalarda bulunmaktadır.
Enstitünün Yugoslavya, Ukrayna gibi azgelişmiş ülkelere yaptığı yardımın tutarı, bu ülkelere Birleşmiş Milletler tarafından yapılan yardım miktarını aşmıştır.
Aryeh Neier, Açık Toplum Enstitüsü`nün başkanıdır.
Türkiye Temsilciliği
Açık Toplum Enstitüsü, Türkiye`de çalışmalarına 2001 yılında İstanbul`da temsilcilik açarak başladı. Türkiye ofisi, 2001 yılından 2006 yılı sonuna kadar toplam 86 projeye 7 milyon ABD doları destek sağlamıştır.
Enstitü Türkiye`de TESEV, Açık Radyo, Açık Site, Bianet, Umut Vakfı, AÇEV, Tarih Vakfı, Avrupa Hareketi gibi sivil organizasyonlara maddi kaynak aktardığını açıklamıştır. Enstitünün Türkiye Direktörü Hakan Altonay, Dnışma Kurulu Başkanı ise Can Paker`dir.
Türkiye Danışma Kurulu üyeleri
- Hakan Altınay (Direktör),
- Can Paker (Türk Henkel Genel Müdürü, TESEV Başkanı, TÜSIAD Haysiyet Divanı Üyesi),
- Nebahat Akkoç (Diyarbakır`da kurulu Kadın Araştırmaları Merkezi Vakfı yöneticisi),
- Şahin Alpay (Gazeteci-yazar),
- Murat Belge (Yazar),
- Üstün Ergüder (Boğaziçi Üniversitesi`nin eski rektörü),
- Osman Kavala (Kavala Grubu`nun sahibi),
- Ömer Madra (Açık Radyo`nun kurucusu, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi),
- Nadire Mater (Gazeteci),
- Oğuz Özerden (Bilgi üniversitesi kurucusu).