Aybastı, Ordu

Kısaca: Aybastı Ordu'nun denizden uzak iç kısmındaki (güneyindeki) bir ilçesidir. Halkın önemli bir bölümünü Türkmen olan Çepniler oluşturur. ...devamı ☟

Aybastı, Ordu
Aybastı, Ordu

{{Bilgi Kutusu Genel Yerleşim Birimi |resmi_ismi = Aybastı |harita_resim = Ordu_Turkey_Provinces_locator.jpg |harita_pixel = 280px |harita_başlık = İlçenin Konumu |bağlı_idare = Ordu |il_ismi = Ordu |bağlı_idare_ismi = Aybastı |başkan_sıfatı = Başkan |başkanı = Fehmi Küpçük
          • Nufus Bilgileri ***** -->
|nüfusu_tarih = 2000 |nüfusu_değeri = 31.071 |nüfusu_yoğunluğu = 90 |toplam_km2 = 359 Kordinatları --> |alan_kodu = 0452 |posta_kodu = 52500 |plaka_kodu = 52 }}

Aybastı, Ordu ilinin bir ilçesidir. 359 km² yüzölçümüne sahip olup, nüfusu 31.071`dir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.

Coğrafi Durumu

Orta Karadeniz Bölgesi`nde Canik Dağları`nın Kuzey yamacında kurulmuş olan ilçe, Fatsa`nın güneyinde, kıyıdan 54 km içerdedir. Doğusunda Gölköy, Batısında Korgan, Kuzeyinde Fatsa ve Güneyinde Reşadiye (Tokat) ilçeleri yer alır. Yüzölçümü 359 Km²`dir. Rakım 730 metredir. Derinliği 27 km, genişliği 14 km.`dir. Bu saha içerisindeki belediye alanları ise 78 km² kadardır. Bu alan içerisinde 9 mahalle ve yayları bulunmaktadır. Km²`ye düşen kişi sayısı 90`dır. Engebeli bir arazi yapısına sahip olmasına rağmen merkez yerleşim alanı sarp yamaçlara ve kayalıklara rastlanmaz.

İklim ve Bitki Örtüsü

Orta Karadeniz iklimine benzer. Yüksek kısımları ise kısmen İç Anadolu Bölgesi`nin iklimi hüküm sürer. Bitki örtüsü olarak Karadeniz bitki örtüsüne sahiptir. Tarıma elverişli alan 192 Km², çayır ve mera 116 Km² bağ, bahçe 30 Km²`dir. Ormanların genel alanı 38.912.0 Hektardır. Bunun 28.312 Hektarı ormansız, 10591.0 Hektarı ormanlık alandır. Ormanlık alanın 8700.5 Hektarı verimli, 1890.5 Hektarı verimsizdir. Sıcaklık bakımından aylık ortalamalar incelendiği zaman en soğuk ay ortalama sıcaklığının 6 ile 7 derece arasında değiştiği görülür. En sıcak ay ortalaması ise 23 derecedir. Karadeniz Kıyılarındaki nem oranı fazla hissedilmez. Hava rüzgarlı olduğu zamanlarda soğuk daha fazla hissedilmektedir. Sıcaklık yazları 35 dereceye kadar yükselmektedir. Kışlar soğuk olur. Perşembe Yaylasında kar kalınlığı 1,5 metreye kadar çıkmaktadır. En yağışlı mevsim ilkbahardır.

İlçenin Adı Nereden Geliyor

Aybastı daha önce İbasdı (İbasda ya da ibassa) 1900`lü yıllarda Aybastı olan adı üzerinde halkın dilinde pek çok söylenti ve öyküler mevcuttur. Bunlardan en önemlileri yörenin fethi sırasında karanlık bir gecede ayın bulutların arasından birden çıkarak ortalığı aydınlatması sonucunda işi kolaylaşan fatihlerce Aybastı şeklinde konuşmalarından dolayı yöreye bu adın verildiği şeklindedir.

Ulaşım Durumu

Aybastı`nın Sahil yolu Fatsaa€˜ya uzaklığı 52 Km.`dir. Bu yol Otomobille 1.20 dakikada alınmaktadır. Virajları keskin ve çok fazla olduğundan araçlar az hızla bu yolu almaktadır. Güzergahta trafik akış şeridini, bazı yerler hariç tek saymada fayda vardır. Yolun asfalt kalitesi düşüktür. Yolun çoğu kısımlarına bir araç ancak sığmakta, bu da bu yoldaki seyrin çok dikkatli olmasını gerektirmektedir. İlçenin tüm köy ve mahallelerine ulaşım mümkündür. Aybastı - Gölköy arası 37 Km olup stabilize yol vardır. Bu yol da 2007`de asfaltlanacaktır. Aybastı - Niksar arası 70 Km`dir. Aybastı - Korgan arası ise 45 Km`dir.

Aybastı`nın Niksar, Reşadiye, Gölköy, Korgan ve Mesudiye ile bağlantıları vardır. Sözü edilen yerlerde ham yol mevcuttur. Aybastı - Reşadiye arası 57 Km olup bu yol Aybastı- Fatsa arasına nispeten biraz daha az virajlıdır. Ne var ki yolun asfalt olmaması ve kış aylarındaki hava muhalefeti ulaşımı kesmekte ya da zorlaştırmaktadır.

Eğitim ve Öğretim

İlçede faaliyet gösteren Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Çok Programlı Lise ile beraber 39 tane ilköğretim okulu bulunmaktadır.

Sosyal Yapı

Sahilden 52 Km uzakta bulunan Aybastı, 3 Nahiye , 10 mahalle ve 7 köyden oluşur. Köylerde ilkbahar, yaz mevsimlerinde hareketlilik vardır. İlçe merkezinde her gün canlılık vardır. Cumartesi günleri pazar kurulur. Canlı bir pazara sahiptir. Evlenme yaşı 15 ila 22 a€˜dir. Evlilikler çoğu kez görücü usulü ile yapılır. Aybastı`da inançlara büyük önem verilir. Baba ailenin reisidir. Aile büyüklerine hürmet fazladır. Evde aile büyüklerinin sözü geçerlidir. Babadan ayrı bir evde yaşansa bile ona danışmadan herhangi bir iş yapılmaz. Nüfusun %99`u okur-yazardır. Genel olarak kadınlar ev hanımı vazifesini yaparlar. Resmi dairelerde çalışan kadın sayısı çok azdır. Yaz mevsiminde kadınlar tarla ve bahçelerde çalışır. Ev hanımları Halk Eğitimi Merkezinin açtığı kurslara giderler.



Aybastı `da nüfus hızlı bir artış göstermektedir. Merkezde buna paralel olarak hızlı bir kentleşme söz konusudur. Merkezde binalar genelde 4 ve daha çok katlı olarak inşa edilmiştir. Yurt dışında çalışan işçilerin arsalara gereğinden fazla para vermeleri nedeniyle arsa fiyatları çok yüksektir. Sağlık, eğitim, ulaşım konularında ciddi aksaklıklar meydana gelmektedir. Okullarda her yıl öğretmen değişikliği ya da öğretmen yetersizliği öğrenci başarısını düşürmektedir. Yine ulaşımın iyi olmaması sağlık yönünden ciddi sorunlar meydana getirmektedir.

Aybastı Belediyesince yapılan su arıtma tesisleri bitirilmiştir. Devlet Hastanesi hizmete girmiştir. Özellikle İstanbul, Ankara` ya sosyal ve ekonomik nedenlerle göçenlerin sayısı oldukça fazladır. İşsizlik nedeniyle yurt dışında çalışma imkanları doğunca 1960 yılından itibaren İlkönce Almanya`ya başlayan işçi akımı Fransa, Avusturya ile devam etmiştir. 1996 yılından itibaren de işçilerin Türki Cumhuriyetlere ve İsrail`e gittikleri görülmüştür.

Perşembe Yaylası

Bölgenin en önemli turistik yerlerinden bir tanesi olup ilçe merkezine 17 km. uzaklıktadır. İlkbaharda karların erimeye başlamasıyla hayatın ve canlılığın başladığı Perşembe Yaylası`nda mevsimin ilk karının yağmasına kadar hayat devam eder. Yeşil çimlerle kaplı olan yaylanın merkezinde şehir türü bir yapılanma vardır. Perşembe Yaylası`nda yerleşim ve yaşamanın, Türklerin Anadolu`ya ayak basmalarından bu yana devam ettiğini kabul edebiliriz. Çünkü, ünlü seyyah Evliya ÇELEBİ, seyahatnamesinde, Perşembe Yaylası`ndan ve Perşembe Panayırı`ndan bahsetmektedir. Yine, 1876 Trabzon Salnamesi`nde Perşembe Yaylası ve panayırından söz edilmektedir.



Bu yazılı kaynaklara dayanarak, Perşembe Yaylası`nın çok eski bir yerleşim yeri olduğunu anlıyoruz. Yayla şenlikleri de insanların bu yaylaya yerleşmeleriyle birlikte Perşembe Panayırı olarak başlamıştır. O dönemlerde yurdun çeşitli yerlerinden gelen satıcıların eğlence araçlarının, çadır tiyatrolarının buluşup birleştiği muhteşem bir görünüm içerisinde başlayan ve bir hafta devam eden eğlence, alışveriş ağırlıklı bir şenlikmiş. Bu şenliklerin en büyük ağırlığını, yağlı pehlivan güreşleri oluşturmaktadır. Geçmiş dönemlerde yaşayanların Perşembe Yaylası Panayırı hakkında anlattıkları bilgilere göre o dönemlerde panayıra yurdun çeşitli yörelerinden satıcılar, ip cambazları, sihirbazlar, sirk türü çadırlar, falcılar gelirler ve bir ay boyunca yaylada kalırlarmış. Başladığı günden bu yana Temmuz ayının son haftasında yapılma özelliğini yitirmeyen panayır, son haftada yağlı pehlivan güreşleri, at yarışları, insan yarışları gibi çeşitli sportif faaliyetlere devam edermiş. Yazılı kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Perşembe Panayırı, Kırkpınar Şenliklerinden daha eski bir tarihe sahiptir. Ancak, bu zamana kadar tanıtımı yapılamadığı için gerekli yeri alamamış, Kıkpınar güreşlerinin rövanşının yapıldığı bir panayır olarak kalmıştır. Başladığı günden bu yana hiçbir kesintiye uğramadan devam eden Perşembe Panayırı`na Kırkpınar`da kispet giyen pehlivanların % 80`i (baş pehlivan dahil) katılmaktadır.

Perşembe Yayla`sına Aybastı`dan ve Tokat tarafından ulaşım vardır. Konaklama olarak da yayla merkezinde otel mevcuttur. Perşembe Yaylası Şenlikleri her yıl Temmuz ayının 3. haftasında yapılmaktadır. 1 hafta süren şenliklerin asıl bölümü son gündür. Cumartesi gecesi genellikle Aybastı ilçe merkezinde şenlik ve konser olmakta, Pazar günü de yaylada aynı şekilde konser olmaktadır. Yine pazar günü yağlı güreşler de yapılmaktadır.

Dış bağlantılar





} }

Kaynaklar

Vikipedi

misafir - 9 yıl önce
aybastı ilçesi gerçekden yaşanacak her yönüyle havası suyu ve bir oksijen deposudur herkese ziyaret için tavsiye ederim

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Aybastı, Ordu Resimleri