Avustralya Anayasası, Avustralya'nın en yüksek yasası olan yazılı bir anayasadır. Avustralya'yı anayasal bir monarşi altında bir federasyon olarak kurar ve federal yürütme hükûmeti, yasama organı ve yargının yapısını ve yetkilerini ana hatlarıyla belirtir.
Anayasa, Avustralya'da kendi kendini yöneten altı İngiliz kolonisinin temsilcileri tarafından yürütülen bir dizi sözleşmeyle 1891 ile 1898 yılları arasında hazırlandı. Nihai taslak daha sonra 1898'den 1900'e kadar bir dizi referandumda onaylandı. İngiliz hükûmeti nihai taslağın bazı unsurlarına itiraz etti, ancak biraz değiştirilmiş bir biçim, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun bir kararı olan 1900 tarihli Avustralya Anayasası'nın 9. bölümü olarak yürürlüğe girdi. Yasa, 9 Temmuz 1900'de kraliyet onayı aldı, 17 Eylül 1900'de ilan edildi ve 1 Ocak 1901'de yürürlüğe girdi. Anayasa, altı koloniye yeni federasyon içinde eyalet statüsü verdi.
Avustralya anayasa hukuku, anayasanın Yüksek Mahkeme tarafından yorumlanmasıyla gelişmiştir. Metinsel hükümlerinin yanı sıra, anayasanın, biri sorumlu hükûmet olan Westminster modelinden türetilen çeşitli yazılı olmayan anayasal sözleşmeleri ve fikirleri de içerdiği anlaşılmaktadır. 1900 yasası, başlangıçta yasal yetkisini Birleşik Krallık Parlamentosundan almış olsa da, Yüksek Mahkeme'nin ve bazı akademisyenlerin yasal yetkisini artık Avustralya halkından aldığı yönündedir. Avustralya için anayasal öneme sahip diğer belgeler arasında Westminster Tüzüğü ve 1986 Avustralya Yasası bulunmaktadır.
Anayasa, 128. maddede belirtilen prosedürle ancak referandumla değiştirilebilir. Değişiklikler "İki kat çoğunluk" gerektiriyor - ülke çapında ve eyaletlerin çoğunda seçmenlerin çoğunluğu. Bu, düşük sayıda başarılı değişikliğe katkıda bulundu, kırk dört referandum yapıldı ancak son olarak 1977'de yalnızca sekiz değişiklik yapıldı. Başta bir önsözün eklenmesi, monarşinin bir cumhuriyetle değiştirilmesi ve hükûmete Avustralya Aborijinlerinden temsilci eklenmesi dahil olmak üzere, değişiklik önerileri ile ilgili devam eden tartışmalar mevcuttur.