Yakın dönemde yenilenen Atlas sineması, 1870`deki büyük İstanbul yangınından sonra Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni işadamı Agop Köçeyan tarafından kışlık ev olarak kullanılmak üzere yaptırılmış. Taş ve dökme demir kullanılarak karkas özelliklerde inşa edilen binanın bugün pasaj olarak kullanılan zemin katının eskiden at ahırı olarak kullanıldığı daha sonra ise at cambazhanesine dönüştürüldüğü biliniyor.
Zamanla ihtiyaçlar doğrultusunda binanın mimari şekli değiştirilerek bugünkü pasaj kısmına ilave yapılmış ve konak kısmıyla birleştirilmiş. Konak daha sonra Köçeyan tarafından Taksim Vosgeperan Ermeni Kilisesi` ne hediye edilmiş.
1860 kişilik sinema
1932`de geçirdiği onarımın ardından eğlence ve sanat merkezi haline gelen Atlas Pasajı`nda, 1948`de 1860 kişilik kapasite ve 35 loca ile Beyoğlu`nun en büyük sinemalarından biri olarak Atlas Sineması, yine 1848`de Kulis Bar Restoran, 1951`de Küçük Sahne Tiyatrosu açılmış.
1985`te Hazineye devredilen tarihi sinemayı şu anda Türker İnanoğlu işletiyor. Yakın dönemde restorasyondan geçen ve ses düzeninden localarına, fuayesine kadar tepeden tırnağa yenilenen tarihi sinemada 500, 130 ve 85 kişilik olmak üzere üç ayrı salon bulunuyor. Anfi tiyatro şeklinde yapılanan ana salonda hemen her yerden aynı konforda film izlemek mümkün. Perdesinin büyüklüğü de Emek Sineması gibi İstanbul`daki birkaç sayılı sinema arasında. Balkonlar locaya çevrilmiş ve 2,4,6 ve 8 kişilik bu localara yatar koltuklar konulmuş.
Adres: Atlas Pasajı Beyoğlu
Koltuk kapasitesi: Üç ayrı salonda 500, 130 ve 85 koltuk