Her ne kadar isim benzerliği olsa da ASP.NET, ASP`ye oranla çok ciddi bir değişim geçirmiştir. ASP.NET kodu ortak dil çalışma zamanı (ingilizce - common language runtime) altyapısına dayalı çalışır, diğer bir deyişle, yazılımcılar .NET çatısı tarafından desteklenen tüm dilleri ASP.NET uygulamaları geliştirmek için kullanabilirler. Yani, Java teknolojisinde olduğu gibi, yazılımcı tarafından yazılan kod, çalıştırılmadan önce sanal bir yazılım katmanı tarafından ortak bir dile çevirilmektedir.
ASPX belge yapısı
ASP.NET belgeleri ASPX yapısını kullanırlar. ASPX belgesi, özdevinimsiz (statik) HTML veya XHTML tabanlı, web sayfasında belirecek olan içeriğin yanı sıra, sunucu tarafından çalıştırılacak olan özdevinimli kodu da iki ayraç arasında tutar :<% -- özdevinimli kod -- %>
. Bu her ne kadar sıkça kullanılan bir yaklaşım olsa da, genelde uzmanlarca tavsiye edilmez.
Onun yerine, içerik ve kodun ayrılması önerilir. Kullanılan dile göre, sunucu tarafından çalıştırılacak kodu içeren belge ``Sayfam.aspx.cs`` (C#) veya ``Sayfam.aspx.vb`` (VB.NET) olarak adlandırılabilir. Bu yaklaşım ile, yazılımcı kodunu yordamsal programlama ilkelerinden çok, oluşabilecek olaylara gereken tepkiyi verebilecek biçimde geliştirir; örneğin, bir sayfa yüklenince, bir düğmeye basılınca, vb.
ASP.NET`in kullandığı diğer belge türleri arasında ascx, asmx, ashx, master, sitemap, skin ve config sayılabilirler.
Geliştirme araçları
ASP.NET uygulamaları gelişimi için kullanabilen yazılımlardan bazıları:- Visual Studio .NET (ASP.NET 2.0 için)
- ASP.NET Web Matrix
- Macromedia Dreamweaver MX 2004 veya Macromedia Dreamweaver 8
- Macromedia HomeSite 5.5
- Microsoft SharePoint Designer 12
- SharpDevelop (Free/Open Source)
- Berhangi bir metin düzenleyici, örneğin Notepad, Notepad++, UltraEdit, vb.