ilk kurulduğunda, 1929 yılında, derginin adı “annales: d`histoire economique et sociale” (iktisadi ve toplumsal tarih yıllığı) idi. bunda öncelikle, iktisadi ve toplumsal tarihi çalışma alanı olarak seçen bloch`un tesirinin büyük olduğunu düşünüyorum. ayrıca, daha evvel belirttiğim üzre, kurucularının ilk meselesi, marx`ın, durkheim`ın ve weber`in savlarına karşıt sav geliştirebilmekti ki, bunu da ancak onların uğraşı alanlarında, yani iktisadi ve toplumsal tarih alanlarında, gerçekleştirebilirlerdi. derginin kuruşundan on yıl sonra alt başlığı d`histoire sociale olmuştur. 1942-44 yılları arasında başlığın kendisi de değişir ve “melanges d`histoire sociale” (toplumsal tarih çalışmaları) olur. 1944`te tekrar “annales: d`histoire sociale” olur ve nihayet 1946`dan itibaren dergi “annales: economies, societes, civilisations” (yıllıklar: ekonomiler, toplumlar, uygarlıklar) olur. dergi hala daha aynı adı taşımaktadır. yani, ii. dünya savaşı`ndaki değişikleri bir yana bırakacak olursak, dergi altbaşlığına yeni bir kavramı daha taşımıştır: “uygarlıklar”. bunun çok önemli bir dönüşümü imlediğini düşünüyorum. içsel ve dışsal sebepleri vardır bu dönüşümün. dışsal etmenler için söyleyebileceğim, ikinci dünya savaşı sonrasında bağımsızlıklarını kazanan ulusların (hindistan gibi, mesela) tarihi artık, onu başka bir “uygarlık” olarak konumlandırmadan yazılamazdı. içsel etmenler için söyleyebileceğim ise, braudel`den sonra annales okul mensuplarının “zihniyet tarihçiliği”ne git gide daha fazla itibar ettikleri gerçeğidir.
bu vesileyle annales okul mensuplarını şöyle derli toplu bir yazmak isterim.
birinci nesil:
(bkz: marc bloch)
(bkz: lucien febvre)
ikinci neslin belirleyici şahsiyeti:
(bkz: fernand braudel)
üçüncü neslin belirleyici şahsiyeti:
(bkz: emmanuel le roy ladurie)
6. bu okulun turkiye deki ilk temsilcisi ömer lütfi barkandir. braudel turkiye ye geldiginde barkan ile yakinlik kurmus, barkanın calismalarinin dogu akdeniz konusunda ufuk acacagini soylemistir. bir diger önemli turk annales ci de halil inalcik hocadir. o da arsivlerden yola cirakarak sosyal tarih yaptigini soyler. fakat ne yazik ki, annales ekolü yahut da herhangi diger bir tarihsel ekol turkiye de tarih felsefesi ve tarih anlayislari hakkinda bir gelenek olusturamamistir. bu nokta da turk sosyolojisi (benzer sorunlarla malul olmasina ragmen) turk tarihciliginden teori ile olan iliskisi bakimindan kat be kat ustundur. tarihci arkadaslardan tarih, tarihcilik ve tarih felsefesi hakkında daha cok spekülasyon bekliyoruz.
(der weisse stern, 03.02.2006 15:43)
9065340
!?
7. annales tarihçileri olayların birbirinin peşisıra zincirlendiği ve grand narrative tarihçiliği, tekrarlanamayanı tarih olarak kabul eden tarihçiler, olay anlatıcıları, yeganenin tarihçileri gibi isimlerle anılabilecek tarihçi ve tarih anlayışından farklı olarak, bu olayların temellendiği bütünsel toplumsal dokuyu vurgulamışlar, toplumların tarihinin ancak yapılara inildikçe anlaşılabileceğini ispatlamışlardı.
ilk kuşak sonrası annales`cılar ise daha zor bir işe soyunmuşlar, zihni tasarımlar ile maddi yapılar arasındaki ilişkinin mekanizmalarını çözmeyi denemişlerdir. bu tarihçilerden biri olan georges duby bu konuda " materyalizm ile idealizm ikileminin kaba yorumunun getirdiği cendereden kurtulmak gerek. ortaçağ`da yaşamış bir insanın yeryüzü ile ilgili tasarımlarını içeren bir şiirin taşıdığı bilgi değeri, bir şatonun kalıntılarının taşıdığı bilgi değerinden daha az değil. önemli olan ikisini de bütünsellik içine oturtmak, aynı yöntemin yorum süzgecinden geçirmek"in önemine değinerek "dertlerinin" ne olduğunu güzel açıklamıştır.
Kaynaklar
Vikipedi
annales
Fransızca annales kelimesinin İngilizce karşılığı.
(f) n. annals, records
annales
Fransızca annales kelimesinin Flemenkçe karşılığı.
(général) annalen (p)
annales
Fransızca annales kelimesinin Almanca karşılığı.
n. jahrbuch, annalen
annales
Fransızca annales kelimesinin İtalyanca karşılığı.
(général) annali (mp)
annales
Fransızca annales kelimesinin Portekizce karşılığı.
(général) anais (mp)
annales
Fransızca annales kelimesinin İspanyolca karşılığı.
(général) anales (mp)
annales
Fransızca annales kelimesinin Türkçe karşılığı.
[la] yıllık, vakayiname