Amatör Telsizcilik
Hiçbir menfaat gözetmeksizin ve beklemeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında [1] haberleşme yapan kimseye amatör telsizci, bu uğraşa amatör telsizcilik denilir. Amatör telsizciler "radyo amatörü" olarak da anılmaktadırlar. Amatör telsizciler sadece haberleşme yapmakla kalmayıp aynı zamanda elektronik ve haberleşme tekniği konularında çalışma ve araştırmalar da yaparlar. Haberleşmede büyük bir çığır açan tek yan band (SSB- Single Side Band) tekniği amatör telsizcilerce bulunmuştur. Dünya üzerinde 1,5 milyona yakın radyo amatörü olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye'de Amatör Telsizcilik
Türkiyede, 3222 sayılı Kanun sebebiyle uzun yıllar amatör telsizcilik yasaklanmış; 1983 yılında çıkan 2813 sayılı Kanunla tanınmıştır. Türkiye'de amatör telsizcilik Telekomünikasyon Kurumu'nun 2813 sayılı kanuna dayanarak çıkarttığı "Amatör Telsizcilik Yönetmeliği [2]" ile düzenlenmektedir. Amatör telsizci olmak için TK' nun [3] açtığı sınavlara girerek başarılı olmak gerekmektedir. Söz konusu sınav 4 bölümden oluşmaktadır. Konular sırasıyla; Teknik, İşletme, Kanunlar ve Yönetmelikler ve son olarak da Mors alfabesidir.Türkiye'de amatör telsizciler girdikleri sınavın sonucuna göre A veya B sınıfı lisans almaktadırlar. A sınıfı amatör telsizciler amatörlere açık tüm bandları, B sınıfı amatör telsizciler sadece 144 MHZ ve üstündeki amatör bandları kullanabilirler. Ayrıca sınavı geçen amatör telsizcilere bir çağrı işareti verilir; Çağrı işaretlerinde sırasıyla Türkiye'nin işareti olan TA,TB,YM Önekleri ile amatör telsizcilerin bulundukları bölgeyi gösteren bir rakam (Örnegin Trakya için 1) ve Son ek olarak 2 veya 3 adet alfabetik sıraya göre verilmiş harf grubu bulunmaktadır (TA3A, TA3B, TA3AA, TA3AB gibi). Amatör telsizciler haberleşmelerinde bu çağrı işaretini kullanmak zorundadırlar. Ayrıca yapılan görüşmelerin tarih, saat, frekans ve sinyal gücü olarak kaydedilmesi zorunludur. Amatör telsizciler Yurtiçi haberleşmelerini kendi kurdukları istasyonlardaki HF cihazları ile yaparlar.Bölgesel haberleşmeleri amatör telsizcilik kuruluşlarının kurdukları VHF veya UHF bandında çalışan röleler veya kendi telsiz cihazları ile tekyönlü (Simplex) de denilen doğrudan bağlantı ile yaparlar. Türkiye'de bulunan bütün röleler 144 MHZ ve üstünde yayın yapmaktadırlar ancak yurt dışı ile amatör telsiz görüşmeleri yapabilmek için HF adı verilen 144 MHZ den daha düşük (0 - 30 MHz) frekans bandının içinden TK' nun amatörlere tahsis ettiği frekans bandlarını kullanmak gereklidir.
Amatör Telsizcilik kuruluşları
Amatör telsizciler, bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, ortak çalışmalar yapmak üzere kendi aralarında gönüllülük esasına göre çalışan sivil toplum kuruluşları kurmuşlardır. Radyo amatörlerinin kurdukları bu Dernekler Afet hallerinde Sivil Savunma kuruluşlarına gönüllü olarak haberleşme desteği vermektedirler.Ayrıca bu Dernekler Kamu yararına çalışan kuruluşlardan sayılırlar.Her derneğin kendi çağrı işaretleri bulunur ancak gerçek kullanıcılardan farklı olarak bu çağrı işaretleri numara kısmından sonra "K" harfi ile başlar. Ülkemizde çeşitli şehirlerimizde kurulmuş amatör telsizcilik dernekleri bulunmaktadır. Bunların başlıcaları şunlardır: