Konya'da iken Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ü yeren "Memleketten Haber" adlı bir şiiri okuduğu iddiasıyla 1932 yılında tutuklanan şair; daha çok "Aldırma Gönül" olarak bilinen "Hapishane Şarkısı V" adlı şiirini Sinop Cezaevi'ndeki bu tutukluğu sırasında yazmıştır. Buradan, Cumhuriyetin ilanıın onuncu yılı sebebi ile getirilen af ile çıktı. 1934’te yayımlanan Dağlar ve Rüzgar adlı şiir kitabında yer alan şiir, Kerem Güney tarafından bestelenmiş ve 1977 yılında Edip Akbayram tarafından seslendirilmiştir. Ocak 1999 tarihinde Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan Sabahattin Ali'nin Bütün Şiirleri kitabı içinde yer almaktadır.
Şiirin bestelenmiş hali ilk olarak Edip Akbayram ve daha sonradan, Gülden Karaböcek, Kibariye, Ebru Gündeş ve Ferhat Göçer tarafından seslendirildi. 2007 yılında yayınlanan ve 2010 yılında sona eren Türk TV dizisi Parmaklıklar Ardında'da, "Aldırma Gönül" şarkısının enstrümantal versiyonu dizinin açılış jeneriğinde yer aldı.
Edip Akbayram'ın icraatı olan bu türkü solcu veya devrimci hareketlerin mitinglerinde 1970'lerden beri söylenmektedir. Aldırma Gönül Sabahattin Ali'nin Atatürk'e hakaret suçundan hapiste yattığı zamanlarda yazılmış olmasına rağmen, son yıllarda sadece sosyalist kesimlerce değil, protestocu Atatürkçü gruplarca da, örneğin cumhuriyet mitinglerinde de söylenir olmuştur.