Akama

Akama, Akama yarımadası ya da Akama Yarımadası Ulusal Parkı (Modern Yunanca: Ακάμας), Kıbrıs adasının en batı ucunda 230 km² alana yayılan bir yarımada. Yarımada, adını Truva Savaşı'nın kahramanı ve Soli antik şehir krallığının kurucusu Theseus'un oğlundan almıştır.

1960 Garanti Anlaşması uyarınca, İngiliz Ordusu'nun yarımadayı yılda 70 güne kadar askerî tatbikatlar için kullanmasına izin verildi. 2000 yılına kadar yarımada, Britanya Ordusu ve Kraliyet Donanması tarafından tatbikat ve atış poligonu alanı olarak kullanıldı. Yarımadanın güney ucunda Peya kasabası ve kuzeydoğu tarafında ise Poli kasabası bulunur. Akama'daki turistik merkezler arasında bir caretta caretta kaplumbağa sığınağı ve Poli yakınlarındaki tanrıçanın yıkandığı söylenen Afrodit Hamamları, Lara plajı, Mavi Lagün ve Akama doğa parkurları sayılabilir.

Yarımadanın dağlık doğası gereği üzerinden geçen yol bulunmamaktadır. Bölgenin nispeten erişilmez olması, burada flora ve fauna çeşitliliğine izin vermiştir. Yarımada, 168 çeşit kuş, 20 farklı sürüngen, 16 kelebek türü ve 12 farklı memeli türüne ev sahipliği yapmaktadır. Nitekim, Avrupa Çevre Ajansı Akama'nın Avrupa'da bulunan 22 endemizm alanından birisi olduğunu ve sınırlı aralıktaki kuş türlerinin habitat'ı olan üç Avrupa bölgesinden birisi olduğunu teyit etti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakereleri hazırlık aşamasında Akama'nın çoğuna koruma statüsü verilmesi önerildi. İki kaplumbağa yuvalama plajı, Natura 2000 ağı içinde Toplum Önem Arzları listesine eklendi. Poli-Gialia bölgesi Özel Koruma Alanı olurken, yarımada kuşlar için Özel Koruma Alanı olarak belirlendi. Ayrıca, Akama Yarımadası Avrupa Konseyi tarafından Akdeniz Koruma Programına dahil edildi. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti, Dünya'nın dostları ve Greenpeace'in yoğun lobi faaliyetlerine rağmen, turistlerden gelen döviz gelirleri ve yerel arazi sahipleri nedenlerinden dolayı bölgeyi henüz millî park olarak ilan etmedi.

Kaynak:

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.