Ahmed Bican

Kısaca: Onbeşinci asrın ilk yarısında yaşamış bir Türk yazarıdır. Kardeşi Mahmud gibi Yazıcıoğlu unvanı ile anılır. İki kardeş, Hacı Bayram Veli'nin müridi idi. Kendisini ibâdete öylesine verdi ki, çok zayıfladı. Kendisini görenler, cansız olduğunu zannettiler. 'Bican' ismi buradan gelir. Edebî çalışmalarını tasavvufa yöneltti. Kardeşinin Arapça olarak yazdığı Mağârıb al-Zaman adlı eseri Türkçe'ye çevirdi. (Istanbul, 1291). ...devamı ☟

Ahmed Bican, 15. yüzyıl Türk bilgin, edib ve tasavvuf büyüklerinden. Gelibolu’da yaşadı ve orada vefat etti.

Babası Salih, katiplik yaptığından, oğulları Muhammediyye kitabının yazarı Mehmed ve Ahmed Bican “Yazıcıoğlu” diye şöhret buldular.

Ahmed Bican, hocası Hacı Bayram-ı Velinin ”Bayramiye” yoluna mensub olup, dinine çok bağlı idi. Mensubu olduğu yolun icabı çok riyazet çekti. Vücudu çok zayıf olduğu için “Bican=cansız” lakabı takıldı.

En meşhur eseri, Envar’ül-Aşıkindir. Bu eseri, kardeşi Muhammed’in Arabi olarak yazdığı Megarib-üz-Zeman kitabının tercümesidir. Türklerin en çok okuduğu eserlerdendir. İstanbul’da, Kazan’da, Mısır’da ve daha birçok yerde tekrar tekrar basılmıştır. Kendi yazdığı Türkçe eser Kısas-ı Enbiya benzeridir. Kazvininin bir özeti olarak Acaib al-Mahlukat adlı eseri yazdı. Bir de Istanbulun fethine dair kitabı vardır.

Ravdat’ül-Ervah, adındaki Türkçe kitabı Peygamberlerin (aleyhimüsselam) hayatlarını anlatır. Dürr-i Meknun, Munteha’t-Taleb adında iki eseri daha vardır.

Ahmed Bican, kozmoğrafya ilmini de öğrenmiş olup, Acaib-ül-Mahlukat adında kıymetli bir eser yazdı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.