Adi Muhakeme Usulü
Kısaca: ADİ MUHAKEME USULÜ;Alm. Ordentliches Prozessverfahren (n), Fr. Procedure ordinaire, İng. ...devamı ☟
Alm. Ordentliches Prozessverfahren (n), Fr. Procedure ordinaire, İng. Ordinary judical procedure. Kanunun özel bir muhakeme usulüne tabi tutmadığı, bütün hukuk davalarında uygulanan muhakeme (yargılama) usulü. Yazılı muhakeme usulü de denir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nda özel muhakeme usulüne tabi haller hariç, anlatılan muhakeme usulü, adi muhakeme usulüdür.
Bu usul, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemelerinde uygulanan genel yargılama usulüdür. Özel ve istisnai hallerde uygulanan genel yargılama usulleri şunlardır: Basit muhakeme usulü, seri (hızlı) muhakeme usulü, şifahi (sözlü) muhakeme usulü.
Adi muhakeme usulünün özellikleri: 1) Taraflar, iddia, müdafaa, itiraz ve karşı davalarını kanun veya hakimin tesbit ettiği süre içinde mahkeme kalemine verecekleri ve diğer tarafa tebliğ ettirecekleri(ulaştıracakları) dilekçe ile bildirirler. Dava, dilekçenin hakim tarafından imzalandıktan sonra mahkeme kalemine verilmesiyle açılmış olur. 2) Dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilirken, gelmezse de yokluğunda duruşmaya devam edileceği meşruhatı bildirilir. 3) Deliller, tebliği takiben tarafların hazır bulundukları açık celsede (oturumda) tartışılır. 4) Hüküm, tarafların yüzüne karşı verilse bile kanun yollarına (davanın yeniden incelenmesi için üst mercie başvurma) müracaat süresi, hükmün tebliği tarihinden itibaren başlar.
Bu konuda henüz görüş yok.