Absorpsiyonlu Isı Pompası

Kısaca: Absorpsiyonlu ısı pompası temel olarak elektrik enerjisinin kullanılmadığı bir ısı pompasıdır. Güneş enerjisiyle ya da jeotermal enerji ile ısıtılmış su gibi bir ısı kaynağıyla çalıştırılır. Ayrıca aynı prensiple çalışan absorpsiyon soğutucuları da vardır; fakat tersinir değildir ve bir ısı kaynağı olarak çalışmaz. ...devamı ☟

Absorpsiyonlu ısı pompası temel olarak elektrik enerjisinin kullanılmadığı bir ısı pompasıdır. Güneş enerjisiyle ya da jeotermal enerji ile ısıtılmış su gibi bir ısı kaynağıyla çalıştırılır. Ayrıca aynı prensiple çalışan absorpsiyon soğutucuları da vardır; fakat tersinir değildir ve bir ısı kaynağı olarak çalışmaz.

Güneş enerjisi

Güneş enerjili sistem sıcak su üretmek için kullanılabilir.

Kompresörlü sistemlere göre enerji tüketimini %80'e kadar azaltan, az gürültülü ve titreşimli çeşitli alternatif vardır. Güneş enerjisi yaz aylarında soğutma amacıyla verimli birşekilde kullanılabilir ve sıcak su ihtiyacını karşılayabilir. Tek, çift ya da üç etkili absorpsiyonlu soğutma çevrimi farklı güneş enerjili soğutma sistem yapılarında kullanılmaktadır. Daha fazla çevrim yüksek oranda verim demektir.

1800'lerin sonlarında, absorpsiyonlu soğutmada en çok kullanılan soğutucu madde amonyak ve suydu. Günümüzde lityum-bromid kullanımı yaygındır. 1800'lü yılların sonlarında ısı kaynağı olarak doğal gaz kullanılmaktaydı. Bugün propan dinlence araçlarının absorpsiyon çillerlerinde kullanılmaktadır. Yeni nesil güneş enerjisi kollektörleri "bedava" ısı enerjisi kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Etkili bir absorpsiyon çillerinde en az 88°C gereklidir. Bilinen düz yüzeyli ucuz güneş kollektörleriyle 71°C'ye kadar ısıtılabilmektedir. Fakat ABD, Asya ve Avrupa'da yapılan çeşitli başarılı ticari projeler 93°C üzeri için geliştirilmiş düz yüzey güneş kollektörlerinin etkili ve düşük maliyetli olabileceğini gösterdi. Absorpsiyon çilleri için gerekli yoğunlaştırıcı tip güneş kollektörleri sıcak nemli, bulutlu bölgelerde, ve özellikle gece sıcaklığının düşük, bağıl nemin yüksek olduğu yerlerde düşük verimle çalışır. Su sıcaklığının 88°C ve üzeri sıcaklıklara ulaşılabildiği yerlerde, güneş olmadığı zaman bile depolanabilip kullanılabilmektedir.

150 yıl boyunca, absorpsiyon çilleri buz üretmek için kullanıldı (elektrikli ampül icat edilmeden önce). Üretilen bu buz güneşin olmadığı zamanlarda soğutma amacıyla 1995 yılında Tokyo'da Hotel New Otani'de kullanıldığı gibi "buz bataryası" olarak kullanılabilir. Buz destekli ısı enerjisi performans hesaplamaları için matematiksel modeller mevcuttur.

ISAAC Güneş enerjili buz makinası aralıklı çalışan bir amonyak-su absorpsiyon çevrimidir. ISAAC parabolik tip güneş kollektörü ve elektrik veya yakıta gerek duymadan buz üretimi için verimli bir dizayna sahiptir. Hareketli parçası yoktur.

Bazı üreticiler ClimateWell, Fagor-Rotartica ve Daikin.

Dış bağlantılar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.