Ağaköy halkının temel geçim kaynağı tarımdır. Ağaköy halkı genelde meyve yetiştiriciliği ile uğraşmaktadır.Fakat ; Bursa`da da çalışan meslek sahibi insanlar mevcuttur.Ağaköy`de yetiştirilen ürünler arasında; armut (deveci,santa maria,komis vs.) , elma, şeftali, erik, ayva vb. sayabiliriz.Bu ürünlerin bir kısmı iç piyasaya verilmekte olup; bir kısmı da Avrupa ve Asya ülkelerine ihraç edilmektedir.
Ağaköy halkının gerek şehir merkezine olan yakınlığı gerekse gelişmişlik düzeyine ayak uydurabilmesiden dolayı okur-yazar oranı bakımından %99`luk başarıyı yakalamıştır.Köyde 20`nin üzerinde üniversite , 70`in üzerinde lise ve dengi okul mezunu bulunmaktadır. Halen ilçede ve il merkezinde öğrenimine devam eden yaklaşık 100 öğrenci bulunmaktadır. Köyümüzde de bir ilk öğretim okulu bulunmakta ve yaklaşık 60 öğrenci burada öğrenim görmektedir.Köy nüfusu genç olarak nitelendirilebilir.
Ağaköy`ün bilinen tarihi yaklaşık 250 yıl öncesine dayanmaktadır.Köy yaşlılarından dilden dile dolaşarak gelen anlatımlara göre Osmanlı tımar beylerinden İsabey`in arazisi üzerinde (Adıyla anılan köy halen mevcuttur.İsabey köyü) kızına verdiği alanda kurulmuş bir çiftlik ile köyün gelişmesi başlamıştır.Yakın tarihe kadar adı AHİ (kardeş anlamında) olarak anılan Ağaköy 1960 yılından sonra bugünkü adını almıştır.
Ağaköy`de ilk dikkati çeken kuruluş Ağaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`dir.1958 yılından itibaren başlayan kooperatifçilik hareketi köy halkı tarafından tamamen benimsenmiş olup her haneden kooperatif ortağı olan bir veya daha fazla kişi mevcuttur.Köy halkının ekonomik durumuna olumlu etkisi olan kooperatif faaliyetleri sonucunda köy halkınca kooperatif tarafından desteklenen dernek ve kuruluşlar geliştirilmiştir.
Spor çalışmalarını yürüten Ağaköy Koop. Spor Kulübü Bursa 1. Amatör Küme`de Futbol oynamaktadır.
Ağaköy Avcılar ve Atıcılar Kulubü çalışmalarını sürdürmekte ve Bursa çapında atış dalında önemli başarılar ve ödüllerle müzesini süslemektedir.
Linkler
Türkiye-yerleşim-taslak