2006 Türkiye-Fransa Krizi

Kısaca: Ekim 2006 Türkiye-Fransa Krizi, Fransa Parlamentosu'nun 12 Ekim 2006 tarihinde görüştüğü Ermeni Soykırımı'nın inkarını cezalandıran Yasa Tasarısı'nı, 19 oya karşılık 106 oyla kabul etmesi ile patlak veren kriz. ...devamı ☟

Ekim 2006 Türkiye-Fransa Krizi, Fransa Parlamentosu'nun 12 Ekim 2006 tarihinde görüştüğü Ermeni Soykırımı'nın inkarını cezalandıran Yasa Tasarısı'nı, 19 oya karşılık 106 oyla kabul etmesi ile patlak veren kriz.

Krizin başlaması

1970'li yılların başında Türkiye'nin Fransa'daki Büyükelçisi olan Hasan Esat Işık, Paris'te Ermeni anıtının açılışını protesto ederek Fransa'yı terk etmiş ve Türkiye'ye dönmüştür. O tarihten itibaren Fransa'nın bir Ermeni politikası vardır ve Türkiye'nin daha fazla aleyhine dönüşecek bir şekilde sürdürülmektedir.

Yasa tasarısı

Tasarıyı Fransa Sosyalist Partisi (PS) parlamentoya sunmuş, iktidardaki UMP ve muhalefetteki UDF'ye bağlı vekiller, tasarının kabul edilmesi yönünde oy kullanmıştır.

İktidardaki UMP'nin Ermeni asıllı milletvekili ve Nicolas Sarkozy'nin danışmanlarından Patrick Deveciyan'ın, "tarihsel çalışmaların yasa tasarısının kapsamından çıkarılmasına dair" değişiklik önergesi reddedilmiştir.

Görüşler

Bugünkü hükümetin kafasında Fransız Parlementosu'nun önündeki söz konusu yasa tasarısı bir dış politika değil, iç politika meselesi olarak yer alıyor. Bunu şöyle özetleyebiliriz: Fransız pParlementosu bu tasarıyı onaylarsa acaba ne yapalım da iç kamuoyunu yatıştırabilelim. Hükümetin bu konudaki tasası bundan ibarettir. Herhangi bir politikası yoktur. Ancak bu sadece bu hükümete ait bir kusur değildir. Bundan öncekilerin de yoktu. Bu hususun MGK toplantılarında da bugüne kadar konuşulmadığı ve bir politika oluşturulmadığı anlaşılmaktadır.}

Kaynakça



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.