Çelebizade İsmail Asım Efendi
Kısaca: Çelebizade İsmail Asım Efendi Osmanlı şeyhülislamı, vak’anüvis, fıkıh alimi. 1685 senesinde İstanbul’da doğdu. Küçük Çelebizade olarak tanınır. Babası İkinci Mustafa Han devri reisülküttaplarından Mehmed Efendidir. İsmail Efendi, İstanbul’daki medreselerde ve şeyhülislam Ebezade Abdullah Efendiden akli ve nakli ilimleri tahsil edip mülazım oldu. 1708’de Kenanpaşa Medresesinde müderris (profesör) oldu. 1719’da Arifiye Medresesine tayin edildi. 1723’te Reşid Mehmed Efendinin yerine vak’a ...devamı ☟
1708’de Kenanpaşa Medresesinde müderris (profesör) oldu. 1719’da Arifiye Medresesine tayin edildi. 1723’te Reşid Mehmed Efendinin yerine vak’anüvisliğe getirildi. Bu arada derecesi yükseltilerek Molla Gürani Medresine müderris oldu. 1729’da müderrislik derecesinin en yükseği olan Süleymaniye Medresesine tayin edildi. 1732 senesinde Kudüs payesiyle Yenişehir-i Fener kadılığına tayin oldu. Bursa ve Medine kadılıklarında bulundu. 1748 (H. 1161)de İstanbul kadılığına yükseltildi. 1757’de Anadolu Kazaskerliğine bir müddet sonra da, Rumeli Kazaskerliğine getirildi. 1759 senesinde yetmiş dördüncü Osmanlı şeyhülislamı oldu.
Bu yüksek vazifeyi sekiz ay kadar adalet ve doğrulukla yürüttü. Bu vazifedeyken 1760 (H. 1173) senesinde İstanbul’da vefat etti. Kabri, Molla Gürani Mahallesindeki medresenin bahçesindedir.
Çelebizade İsmail asım Efendi, akli ve nakli ilimlerde derin alim ve güzel ahlak sahibi bir kimseydi. Nazım ve nesirde de yüksek derece sahibiydi. Arabi, Farisi ve Türkçe yazdığı birçok kıymetli şiirleri vardır. Bu şiirlerinde Nabi ve Nedim tarzını devam ettirmiştir. Daha çok ahlaki şiirler yazmıştır. azeri Edebiyatıyla da ilgilenmiş ve birçok azeri şaire nazireler yazmıştır.
Eserleri:
Çelebizade asım Tarihi: Raşid Tarihi’nin zeyli olup 1722-1733 seneleri arasındaki Osmanlı tarihi ile ilgili olayları anlatır.
Divan: Arabi, Farisi ve Türkçe şiirlerinin toplandığı kitabı. 1851’de İstanbul’da basılmıştır.
Hitay Seyahatnamesi: Tercümedir. Münşeat: Yazdığı mektuplarıdır.
Tarih-i Nevadir-i Çin-i Maçin Tercümesi.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.