Çetnikler

Kısaca: Çetnikler, (Sırpça: Четници, Četnici okunuşu: Çetnitsi), II. Dünya Savaşı'nda işgalci Mihver kuvvetlerine ve Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ama daha çok Partizanlar olarak bilinen Tito'ya bağlı komünist gerillalarla çarpışan radikal milliyetçi, monarşist Sırp gerillalar. ...devamı ☟

Çetnikler
Çetnikler

Çetnikler, II. Dünya Savaşı`nda işgalci Mihver kuvvetlerine ve Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ama daha çok Partizanlar olarak bilinen Tito`ya bağlı komünist gerillalarla çarpışan milliyetçi Sırp gerillalar.

Bosna`daki ilk Çetnik örgütlenmesinin ardından Karadağ, Hersek ve Dalmaçya`da benzer çeteler oluşturuldu.Merkezi Sırbistan olan en büyük çetenin komutanı Draç Mihailoviç, Müttefik kuvvetlerinin Yugoslavya`yı işgal ederek krallığı yeniden kurmasını sağlayacak bir çizgi izledi.Ekim-Kasım 1941`de Mihver kuvvetlerine karşı eşgüdüm içinde yürütülen görüşmeler sonuçsuz kalınca, Partizanlarla açık bir çatışmaya girdi (1 Kasım 1941).Sürgündeki Yugoslav hükümetince savaş bakanlığına getirildikten sonra (Ocak 1942), Partizanlara karşı Mihver kuvvetleriyle işbirliği yapmaya yöneldi.Ümitlerinin kesen Müttefikler, Çetniklere yaptıkları askeri yardıma 1944`te son verdiler.Çetnikler savaşın sonunda sayıca küçüldü.Ravna Gora`daki karargahını terk etmek zorunda kalan Mihailoviç, Mart 1945`te az sayıdaki yandaşıyla birlikte Tito`nun Partizanlarına tutsak düştü.Belgrad`a götürüldü ve yargılanarak idam edildi.

Büyük Sırbistan ve Çetnikler

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin savunucuları olan Çetnikler, tüm Sırpları tek çatı altında toplamayı amaçlayan paramiliter bir yapı olarak Balkan Savaşları'nın hemen öncesinde ortaya çıktı. Çetniklerin Yugoslavya topraklarındaki varlığı, 1903 yılına dayanıyor. Belgradlı doktor Milorad Godevac tarafından kurulan ilk Çetnik oluşum, bugünkü Makedonya topraklarına geçerek, burada Osmanlı Devleti'ne karşı mücadele başlattı.

"Voyvoda" olarak adlandırdıkları liderlerinin emrinde savaşan bu paramiliter oluşum, 1903-1908 yılları arasında Osmanlı'ya ve Bulgarlara yönelik kanlı eylemler gerçekleştirdi.

Köken olarak "çete" kelimesinden türeyen Çetnik hareketi, özellikle iki dünya savaşı arasında büyüyerek, Sırp topraklarını Boşnak, Hırvat, Arnavut, Makedon ve diğer etnik gruplardan temizlemeyi hedef olarak belirledi.

İkinci Dünya Savaşı'nda işgalci Mihver kuvvetlerine ve onların Hırvat işbirlikçilerine karşı direnen Çetnikler, bu süre zarfında daha çok Yugoslavya'nın eski devlet başkanı Josip Broz Tito'ya bağlı komünist gerilla hareketi Partizanlarla savaştı.

Sırbistan merkezli Çetnik hareketinin en önemli lideri Dragoljub Mihailovic idi. Komünist bir Yugoslavya değil, krallıkla yönetilen bir Yugoslavya isteyen Çetnikler, 1941 yılında Partizanlarla çatışmaya başladı. Çetnikler, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Yugoslavya topraklarında sadece Sırp olmayan halkları değil, kendileriyle aynı tarafta olmayan Sırpları da hunharca katletti.

Mihailovic önderliğindeki Çetnikler, Sırp olmayanları ise "intikam" bahanesiyle katlediyor, bunu bugüne kadar öldürülen tüm Sırplar için yaptıklarını savunuyorlardı.

Tito döneminde Çetnik hareketi

Tito'nun Yugoslavyasında yasaklanan ve savunucularının büyük çoğunluğu yurt dışına göç eden/kaçan Çetnikler, Tito'nun 1980'de hayatını kaybetmesinin ardından yeniden ön plana çıkmaya başladı.

1980'li yıllarda bölgedeki Çetnik hareketinin öncülerinden biri olarak Vojislav Seselj ortaya çıktı. 1980'li yılların sonunda önce Belgrad'a, ardından ABD'ye ve diğer ülkelere giden Seselj, buralarda Çetnik hareketi mensuplarıyla iletişim kurdu. Seselj, Özgür Dünya Çetnik Hareketi tarafından 1989 yılında "Çetnik Voyvoda" ilan edildi.

1990 yılında daha sonra adı "Sırp Çetnik Hareketi" olacak "Sırp Halk Kalkınması Hareketi"ni kuran Seselj, Sırp Çetnik Hareketi, Yugoslavya tarafından kapatılınca 1991 yılında halen başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisi'ni kurdu.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin önderlerinden Seselj, düzenlediği her mitingde Sırplara birlik ve "tarihi düşmanlar" olarak adlandırdığı Hırvat, Müslüman ve Arnavutlara karşı savaşma çağrısında bulundu.

Bosna'daki savaşta Çetnikler

Bosna Hersek'te 1992-1995 arasında yaşanan ve büyük katliamların ve soykırımın meydana geldiği Bosna Savaşında da Çetnik hareketi mensupları ön plandaydı.

Her ne kadar "Çetnik" ismini kullanmayıp farklı isimler altında Bosna Hersek ve Hırvatistan'da çatışan bu paramiliter gruplar, gerek geleneksel Çetnik giysileriyle gerekse üzerinde "Kral ve Anavatan için-Özgürlük ya da Ölüm" yazan bayraklarıyla, Çetnik hareketinin mensupları olduğunu birçok kez gösterdi.

İsimleri farklı olsa da halk arasında "Çetnikler" olarak anılan bu paramiliter gruplar, özellikle Bosna Hersek'in doğu kesiminde şehirlerde ve Hırvatistan'ın doğusundaki bölgelerde birçok katliam gerçekleştirdi.

Özellikle Bosna Hersek'te birçok katliam gerçekleştiren, yüzlerce kadına tecavüz eden, toplama kampında esir tuttukları sivillere çeşitli işkenceler yapan Çetnikler, savaşın sona ermesinin ardından da yine isim değiştirerek etkinliklerini sürdürdü.

Avrupa'daki en büyük paramiliter grup oldukları iddia edilen Çetnikler, Bosna Hersek'in Visegrad şehrinde Ravnagora Çetnik Hareketi olarak etkinliğini devam ettiriyor. Son olarak mart ayının ortalarında Çetnik lider Mihailovic'in yakalanmasının 70. yıl dönümü kapsamında Visegrad'da tören düzenleyen Ravnagora Çetnik Hareketi mensupları, törende çekim yapmak isteyen muhabir ve kameramana saldırmıştı.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Ölüm Çiçekleri-Saraybosna
6 yıl önce

yüzyıllardır yaşamakta olan Müslümanlar’ı, yurtlarından söküp atmak için Çetnikler açık bir savaş başlatmışlardır. Bosna büyük bir soykırımın eşiğindedir...

Bağımsız Hırvatistan Devleti
5 yıl önce

vakasıdır. O gün ancak 3.300 Çetnik ve sivil kayıklarla veya yüzerek Nediç Sırbistanına salimen ulaşabildi. Geri kalan Çetnikler ve siviller ya da suda boğuldu...

Slovenya tarihi
2 yıl önce

Ordusunda görevli olan Albay Draža Mihailović 'in önderliğinde kurulan ve Çetnikler olarak bilinen çetelerdi. Diğeri ise Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya...

Yugoslavya Krallığı
2 yıl önce

birlikler, bozgundan hemen sonra Albay Draža Mihailović'in önderliğinde Çetnikler olarak bilinen çeteleri kurdular. Karadağ'da kukla hükûmetin ilanıyla...

Dragoljub Mihailović
6 yıl önce

Almanlar Yugoslavya’ya saldırıp ülkeyi işgal ettiklerinde kendisi Belgrad çevresindeki bir dağa kaçmış ve burada Çetnik gerilla gruplarını örgütlemiştir....

Balkan cephesi (ii. dünya savaşı)
2 yıl önce

uyguladı. Soykırıma ve işgale direnerek Sırpların çoğunluk oluşturduğu Çetnikler ve Partizanlar, Mihver orduları tarafından işgal edilen Avrupa'da en güçlü...

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti
2 yıl önce

sırasında Nasyonel Sosyalist Parti bozgundan hemen sonra Albay Draža Mihailović'in önderliğinde Çetnikler olarak bilinen çeteleri kurdular. Karadağ'da kukla hükümetin ilanıyla...

Hırvatistan tarihi
2 yıl önce

Ordusunda görevli olan Albay Draža Mihailović 'in önderliğinde kurulan ve Çetnikler olarak bilinen çetelerdi. Diğeri ise Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya...