Yıldız Teknik Üniversitesi Dağcılık Kulübü

Kısaca: Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin dağcılık merakı her nekadar 1970`lere uzansa da YÜDAŞ`ın (Yıldız Üniversitesi Dağcılık Şubesi) kurulması 1980`li yılları bulur. O zamanlar da spor birliğine bağlı yürütülen bu etkinliklerin, 2000`li yıllara yaklaşırken Türkiye dağcılığına damgasını vurabilecek bir seviyeye ulaşması bir tesadüf değildir. Dağcılık hareketi 1980`li yıllardan bugüne Yıldızlı`lar, yurdumuzdaki dağlarda birçok yeni rota açarak, İstanbul`da dağcılık denildiğinde ilk a ...devamı ☟

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin dağcılık merakı her nekadar 1970`lere uzansa da YÜDAŞ`ın (Yıldız Üniversitesi Dağcılık Şubesi) kurulması 1980`li yılları bulur. O zamanlar da spor birliğine bağlı yürütülen bu etkinliklerin, 2000`li yıllara yaklaşırken Türkiye dağcılığına damgasını vurabilecek bir seviyeye ulaşması bir tesadüf değildir. Dağcılık hareketi 1980`li yıllardan bugüne Yıldızlı`lar, yurdumuzdaki dağlarda birçok yeni rota açarak, İstanbul`da dağcılık denildiğinde ilk akla gelen kurumlardan biri oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi`nde dağcılığa gönül verenler, bu güzel uğraşı hiç kuşkusuz bir ömür boyu sürdürecekler... 1994`de YTÜDAK ismini alan dağcılık kulübü, 1981`den beri yürüttüğü sistemli dağcılık eğitimi ilkesini geliştirdi ve iki sene süren disiplinli bir eğitim programı uygulamaya başladı. 1996 yılında YTÜDAK bir ilke daha imza atarak ilk yurtdışı tırmanışını organize etti. Bu organizasyonda; Rusya Federasyonu sınırlarındaki Kafkas Dağlarından coğrafi Avrupa`nın en yüksek zirvesi olan Elbrus zirvesi (5642 m)`ne ulaşıldı. Ağustos 1997`de yine bir YTÜDAK ekibi, Fransa Alpleri`nde tırmanışlar gerçekleştirdi ve Alpler`in en yüksek noktası olan Mont Blanc zirvesine (4808 m) başarıyla tırmandı.

Eğitim Programının Özeti

Kulüpte uygulanan eğitim programı çerçevesinde sporcular iki gruba ayrılıyorlar: "yeni başlayanlar-başlangıç" ve "eğitimi ilerletmekte olanlar-gelişim". Eğitim programının ilk senesinde, malzeme bilgisi, temel yaz ve kış kampçılığı, doğada beslenmek, temel antrenman teorisi, meteoroloji, dağda psikoloji, çığ bilgisi, ilk yardım ve bunun gibi dağcılıkta hayati önem taşıyan birçok konuya değinilmekte, teorik ve pratik bilgiler verilmektedir. Başlangıç grubu eğitim programı "kaya tırmanışına giriş" dersleri ile noktalanır. Sene sonunda da üyelere bir seviye tespit sınavı uygulanır ve belli bir yeterliliği göstermeleri beklenir. Ancak bu yeterliliği gösterebilen arkadaşlar "gelişim dersleri"ni almaya hak kazanırlar. Teorik eğitimler her hafta, çarşamba akşamları (18:00) YTÜ, Beşiktaş Kampüsü`nde, pratik eğitimler ise hafta sonlarında tatbik edilir.

Dağcılık kulübü amaçları

YTÜDAK, kaliteli eğitim veren bir kurs değil, bir kulüptür. Adından da anlaşılacağı üzere, YTÜDAK büyük çoğunluğu öğrencilerden oluşmuştur. Amacı, dağcılık sporuna gönül veren arkadaşları aynı çatı altında buluşturmak, benzer heyecanları paylaşmak ve bu işe nereden başlayacağını bilemeyenlere bir nevi rehberlik yapmak olan YTÜDAK, okul içi ve dışında gerçekleştirdiği organizasyonlarla Yıldız Teknik Üniversitesi`nin haklı gururu olmuştur.

Linkler

[1]

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.