Ultra Fractal

Kısaca: Ultra Fractal, matematiksel formüllere dayalı grafikler üreten bir programdır. www.ultrafractal. ...devamı ☟

} Ultra Fractal, matematiksel formüllere dayalı grafikler üreten bir programdır. www.ultrafractal.com adresinden download edilebilir.

Programla beraber, standart bir takım fractal formülleri gelmektedir. Bunlar C:\Program Files\Ultra Fractal 3\Data\Formulas default klasörü altında tutulurlar ve program "Open Formula" komutuyla otomatik olarak bu klasörü açarak formül seçmenizi sağlar.

Ultra Fractal`in beraberinde getirdiği formüller, başlangıçta yeterli gelse de sonradan daha fazla çeşitliliğe ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda birçok internet sitesinde profesyonel kullanıcılar tarafından hazırlanmış olan Fractal formülleri bulunabilir. Pek çok Fractal formülünün bir arada ücretsiz downloada açıldığı web siteleri de vardır. Bunları Google`dan aratabilirsiniz.

Detaylar

Bu programın çalıştırıldığı bilgisayar, sizin, ekranda göz alıcı rengarenk grafikler olarak gördüğünüz görüntülerden haberdar bile değildir. O sadece, söz konusu görüntüyü işlemci ve RAM vasıtasıyla ekranda göstermek için gerekli sayısız matematiksel formülü hesaplamakla görevlidir. İste bu noktada bir takım sınırlamalarla karsılaşıyoruz. Fractalları, programın default görüntü büyüklüğü olan 640x480 pixel`de hazırlarsınız, ancak renderı daha büyük boyutlarda yapmak isteyebilirsiniz. Tamamıyla vektör tabanlı bir program olduğu için çözünürlük düşmesi gibi bir problem yoktur ve render boyutu sınırsızdır. Daha doğrusu bilgisayarınızın RAM miktarı ile sınırlıdır. Zira program, matematiksel formülleri işleyebilmek ve rengarenk grafikler haline dönüştürebilmek için bilgisayarınızın RAM`inin önemli bir bölümünü kullanmaktadır.

Bunu bir örnekle açıklayalım. 4:3 en-boy oranlı bütün çalışmalarımı 4096x3072 pixel boyutlarında render ediyorum (bunun nedenine de az sonra değineceğim). Oysa ki hazırladığım (ve kaynak dosya olarak kaydedip sakladığım) ".ufr" uzantılı dosyaları 500x375 pixelde bırakıyorum. Zira bilgisayarınızın, hazırlama aşamasında vereceğiniz her efekt ve yapacağınız her değişiklik için bir hesaplama suresine ihtiyacı var. Bu süre de çalışmanın boyutlarına bağlı. 500x375 ya da 640x480 boyutlarında bir çalışma saniyeler içinde render edilebilir, bu da yapılan değişikliğin hızlı bir biçimde uygulanmasını sağlar.

Buradan da anlayacağınız üzere aslında fractal üzerinde çalışırken de her hamlenizde onu yeniden render etmiş oluyorsunuz. Fractal`a son şeklini verip render etmeye hazır olduğunuz zaman, göz önünde bulundurmanız gereken en önemli husus bilgisayarınızın RAM miktarıdır. Örneğin 4096x3072 pixel boyutunda tek layerlık bir Fractal (formülü ne kadar karmaşık olursa olsun) 88,08 megabayt RAM kullanır. Render boyutu arttıkça kullanılacak olan RAM miktarı da artacaktır. Üstelik bu artış tahmin ettiğinizden daha büyük boyutlarda olacaktır.



İşlemcinin buradaki rolü, render işleminin hızını belirlemek. Ancak boyutlarının büyüklüğünün tamamen RAM`le ilgili olduğunu söylenebilir (boyut büyüdükçe işlem de uzuyor tabii, bu durumda işlemci hızı yine devreye girer ancak RAM kapasitesini aşan bir boyut seçerseniz işlemci de bir şey yapamaz).

UltraFractal programı, bilgisayarınız ne kadar güçlü olursa olsun, görüntüdeki hatları ve ayrımları net olarak veremez ve tırtıklı bir yapı oluşturur. Bunun esas nedeni vektör çalışması değil de matematiksel formüllere dayalı bir program olması (zira Flash da vektör tabanlı bir programdır ama en ince detayları bile son derece net bir keskinlikte verebilir). UltraFractal`da böyle bir avantajımız yok (aslında render to disk opsiyonunda imaja antialiasing efekti uygulama seçeneği var ama program bu iş için haddinden fazla sistem kaynağı kullanıyor. Dolayısıyla hazırladığınız çalışmayı örneğin 1024x768 ya da 1600x1200 pixel boyutlarında render ederseniz, çalışmanın ahengini son derece olumsuz etkileyen tırtıklı hatlara sahip bir fractala sahip olursunuz. Bunun çözümünü için eski dost Photoshop`u ya da benzeri grafik işleme programlarından birini yardıma çağırmamız gerekiyor. Bildiğimiz gibi, baskıda kullanılacak olan grafikler, baskı boyutundan çok daha büyük hazırlanır. Buna çözünürlüğü artırma denir ve çözünürlük 300 dpi olduğu zaman baskıda istenilen kalite elde edilir. Burada da mantık aynı ama değerler farklıdır. UltraFractal`da hazırladığınız çalışmayı, kullanmak ya da yayınlamak istediğiniz boyutun "yaklaşık olarak dört kati ya da daha fazla" büyüklükte render ederseniz, Photoshop ya da benzeri programlardan biri yardımıyla istediğiniz boyuta indirgediğinizde, hatlardaki bozulma kaybolacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, (örneğin) 4096x3072 işleminin sonucunda elde edilen değerin, 2048x1536 işleminin sonucunda elde edilenin iki katı OLMADIĞIDIR. Oysa 4096, 2048`in iki katidir. Ayni şekilde 3072 de 1536`nin katidir. Ancak sayıların çarpımıyla oluşan matris dörde katlanarak artar. Yani 2048x1536 boyutunda yayınlamak istediğiniz çalışmayı 4096x3072 boyutunda render ederseniz, istediğiniz boyutun dört katını elde etmiş oluyorsunuz.

2048x1536 = 3.145.728 eder.

4096x3072 ise 12.582.912 değerini verir ki, bu da 3.145.728`in dört katına eşittir.

Son püf noktamız ise, bu ayrımlarda oluşan tırtıkları ve Fractal`in bütünlüğünü daha iyi ayarlama ile ilgili. Programın sol bölümünde bulunan açılır menülerin en üstünde bulunan Layer Properties penceresinin içinde Formula adında bir bolum bulunmaktadır. Buradaki Drawing Method kısmi daima “Multi-Pass Linear”, Peridicity Checking kısmi ise daima “Conservative” olarak ayarlanmalıdır. Daha net ve bütünlük sahibi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bunlar üst kalite görüntü elde etme ayarları da sayılabilir. Bu ayarlarla render suresi mantık olarak normalden biraz daha uzun olacaktır. Ancak bu kısa sure farkı bence elde edeceğimiz sonuca değer.

Programın üst kısmındaki butonlarda, Yapıştır (Paste) but onunun yanında bulunan “ok butonu”, hazırlanan Fractal çalışmasından kesit almak için kullanılabilir. Örneğin bir fractal hazırladınız ve imajın belli bir bölümü hoşunuza gitti, orayı ayrı bir dosya olarak kaydedip render etmek istiyorsunuz. Ok butonu basılı iken fare ikonunu o bölgenin tam orta noktasına getirin ve bir kez tıklayıp basılı tutun. Simdi fareyi hareket ettirerek bir dörtgen oluşturacağız. Bu dörtgenin kenar oranları, Fractal çalışmanızın boyutlarıyla aynidir. Dörtgeni, istediğiniz bölgeyi tamamen kapsayıncaya kadar genişletin. Dörtgenin yukarısındaki uzantı, dörtgenin taban ile yaptığı acıyı değiştirmek için kullanılır. Daha basit bir deyişle Fractal`dan düz değil de yana eğimli, 90 derece dönmüş ya da tamamen baş aşağı duran parçalar da çıkarabilirsiniz.

Dörtgeni, imajdan çıkarmak istediğiniz parçayı kaplayana kadar genişlettikten sonra, sağ menüde bulunan “Fractal Mode” penceresi üzerindeki "check" ikonuna tıklayın (ikonan üzerine gelince fare imlecinin altında "Apply" yazısı belirir). İkona tıkladığınızda, istediğiniz bölgenin çalışma alanını kapladığını göreceksiniz. İşte yeni fractalınız hazır.

ipucu: Eğer Fractal çalışmanızın üzerinde herhangi bir noktaya çift tıklarsanız, tıkladığınız nokta merkez alınmak üzere, çalışmaya 2x zoom in yapmış olursunuz. Ctrl tuşuna basili olarak çift tıklarsanız bu kez 2x zoom out yaparsınız.

Export İşlemleri

Export menüsüne "File->Export Image" seklinde, ya da "Ctrl+E" klavye kısayolu ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca programın üst kısmındaki butonlarda en sağda “Render To Disk” butonu vardır. Render To Disk hesaplamayı ve export işlemini arka planda yapar, isteğe bağlı antialiasing opsiyonu da verir. UltraFractal programı, Bitmap (.bmp), Photoshop Image (.psd), Portable Network Graphics adıyla bilinen imaj formatı (.png), standart JPEG formatı (.jpg), Targa imaj formatı (.tga) ve Tagged Image File Format (.tif veya .tiff) formatlarında export desteği vermekte. Eğer fazlaca Fractal çalışması yapıyor ve hepsini büyük boyutlarda saklamak istiyorsanız tam kalite .jpg ya da .png olarak export etmeniz mantıklı olacaktır. Formatı seçtikten bir sonraki adımda (eğer jpg seçmişseniz) program jpg kalitesini ayarlamanızı isteyecektir. Quality`i %100 olarak ayarlarsanız problem kalmaz. Ancak JPG ya da PNG formatı size yeterli gelmiyorsa TGA ya da TIFF formatlarını kullanabilirsiniz. (temel olarak insan gözü tam kalite jpg ile TGA ya da TIFF arasındaki görüntü kalitesi farkını ayırt edemez, ancak profesyonel baskılarda renklerin gerçek canlılığı ve görüntünün verebileceği en iyi kalite TGA ya da TIFF formatları ile elde edilebilir (daha başka kaliteli formatlar da var ancak UltraFractal sadece bu iki formatı destekliyor).

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.