--}}

Toron Karacaoğlu

Portal|Tiyatro Toron Karacaoğlu   (d. 20 Ağustos 1930 - Mudanya)   Yönetmen, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Tiyatroya olan ilgisi nedeniyle 1947 yılında İstanbul`a gelen Karacaoğlu, sanat hayatına Beşiktaş ve Büyükdere Halkevi`nde başladı. Üç yıl süreyle İstanbul Belediye Konservatuvarında eğitim aldı. Şehir Tiyatroları sınavını kazanınca, bu kurumun kadrolu oyuncusu oldu. 150 kadar oyunda rol aldı. 1980`de emekliliğinin ardından Berlin`de ``Alman Kültür Senatosu`` bünyesinde tiyatro eğitmenliği yaptı.

1985 yılında Türkiye`ye dönerek, Tiyatrokare, Tiyatro Kedi gibi özel kuruluşlarda yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. 1989 yılında yeniden Şehir Tiyatroları kadrosuna giren sanatçı, 1995`te yaş haddinden emekli oldu. Toron Karacaoğlu ayrıca sinema ve dizi filmlerde de rol almıştır.

Ödülleri



  • Avni Dilligil Ödülü,
  • Selim Naşit Usta Erkek Oyuncu Ödülü,
  • ``En İyi Yardımcı Oyuncu``, İstanbul Gözleri Mahmur
  • `Dünya Tiyatrolar Günü`, ``Usta Erkek Oyuncu``
  • Sadri Alışık Onur Ödülü , 2005


Rol aldığı bazı oyunlar



  • Benim Üç Meleğim
  • Buzdolabı
  • Günden Geceye
  • Sis
  • Köy Düğünü
  • Ferhat İle Şirin
  • Kendi Gök Kubbemiz
  • Zeki Müren Müzikali
  • Yedi Hamlet
  • Yarısı
  • Kiralık Konak
  • Aşk Mektupları
  • Günden Geceye


Filmografisi



  • Beyaz Melek - 2007
  • Bir Dilim Aşk - 2004
  • Yeter Anne 2002
  • Afife Jale - 1987
  • Habis Ruhlar - 1968
  • Malkoçoğlu - 1966




Linkler





Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.