Tomas Fasulyacıyan

Kısaca: Tomas Fasulyacıyan (1843-1903), Osmanlı Ermenisi tiyatro sanatçısı. Kendi adıyla anılan tiyatro kumpanyasını Osmanlı devlet adamı Raşit Paşa desteğinde Bursa'da sürdürmüştür. ...devamı ☟

Tomas Fasulyacıyan (d.1843, İstanbul - ö.1901 İskenderiye, Mısır) Osmanlı tiyatro yöneticisi, yönetmeni ve oyuncusu; Fasulyacıyan Topluluğu`nun kurucusu. Türk tiyatrosunun oluşumunda önemli rol oynadı.

1843`te İstanbul`da doğdu. Hasköy amatörleri arasında sahneye çıktı, Ermenice oyunlar oynayan Şark Tiyatrosu`na girdi, 1862`de Ekşiyan`la birlikte İzmir turnesine katıldı; Trabzon ve Kafkasya turneleri yaptı; İstanbul`a dönünce Aziziye Tiyatrosu`nda gösteriler yaptı; Güllü Agop`un yanında Osmanlı Tiyatrosu`nda çalıştı; 1879`da Ahmet Fehim ve Küçük İsmail`in bulunduğu toplulukla Bursa`ya gitti, Ahmet Vefik Paşa tiyatrosunda oynadı; Balkan kentlerini gezdikten sonra dönüşünde yine bir topluluk kurarak Samsun ve Tekirdağ`da turneler yaptı, daha sonra Romanya ve Bulgaristan`da gösteriler sundu; Paris`e gitti, dönüşünde İskenderiye`de kaldı.

Haldun Taner, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı adlı oyununda aktörün hayatından bir kesit sunar. Türk tiyatro oyuncusu Münir Özkul bu oyundaki Fasulyacıyan karakterini canlandıran önemli sanatçılardandır. Taner`in ölümsüzleştirdiği şu sözler Tomas Fasulyacıyan`a aittir:

"``Zaten aktör dediğin nedir ki? Oynarken varızdır. Yok olunca da sesimiz bu boş kubbede bir hoş seda olarak kalır. (a€¦) Birazdan teatro bomboş kalacak. Ama teatro işte o zaman yaşamaya başlar. Çünkü Satenik`in bir şarkısı şu perdelerden birine takılı kalmıştır. Benim bir tiradım şu pervaza sinmiştir. Hıranuş`la Virjinya`nın bir diyalogu eski kostümlerin yırtığına sığınmıştır. İşte bu hatıralar, o sessizlikte saklandıkları yerden çıkar, bir fısıltı halinde yine sahneye dökülürler. Artık kendimiz yoğuz. Seyircilerimiz de kalmadı. Ama repliklerimiz , fısıldaşır dururlar sabaha kadar. ``Gün ağarır, temizleyiciler gelir, replikler yerlerine kaçışır. Perde !``"

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.