Thyke (Okuma Grubu)

Thyke Okuma Grubu İstanbul`da oluşturulmuş bir topluluktur.

Thyke, Latincede "umulmayan büyük başarı" anlamına gelmektedir. Bankacı Esin Çelebi Özelçi`nin (38), 6 yıl önce tatilde tanıştığı ABD`li bir turistle sohbeti sonucu doğan Thyke, turistin, boş zamanlarında arkadaşlarıyla birlikte kitap okuma günleri düzenlediklerini öğrenen Özelçi`nin beş arkadaşıyla biraraya gelerek oluşturduğu ve 90 kişiyi aşan örnek bir topluluk haline gelmiş.

Her ay bir kitap seçen üyeler, kitabın yazarını davet ederek kitap hakkında tartışıyorlar. Yabancı yazarların kitapları için de kitabın çevirmenini davet ediyorlar. Üyeleri beş gruba ayrılan Thyke, ilk kuruluşundaki ana fikri ve yapıyı koruyarak, okumaya ve paylaşmaya devam ediyor. Kendi içinde hukukçu üyelerinin yardımıyla özgün kurallar oluşturan grup üyeleri, resmi bir kimlik kazanmamış olmanın yanısıra, internet üzerinde bir web sayfasına sahipler.

Topluluk üyelerinin yaş aralığı 26 ile 86 arasında değişiyor. Kuruluşundan bugüne Buket Uzuner, İnci Aral, Solmaz Kamuran, Selim İleri`nin de aralarında bulunduğu birçok yazarın kitap okuma toplantılarına katıldığı ``Thyke``, siyasi ve dini kitaplar okumuyor.

İstanbul`da 10, Ankara`da iki, İzmir`de iki ve Çorum`da üç ayrı "küme" oluşturan Thyke Okuma topluluğu, "kitap okuma - tartışma" dışında da etkinlikler yapıyor. Okudukları bir kitabın konusuyla ilgili bir tiyatro oyununa topluca gitmek, Çorum grup üyelerinden ressam Nilgün Çevik`in resim sergisi, sinema geceleri, TÜYAP kitap fuarına katılmak, bale`ye gitmek, Büyükada gezisi gibi sosyal etkinlikler düzenleyen grup, her ay bir kitap tartışma amacından şaşmıyor.

Thyke Kuralları



  • Kitap sahibi : Okunacak kitabı seçen üyeyi; ifade etmektedir.
  • Madde 1: Her ay bir kitap okunur.
  • Madde 2: Toplantılar, her ay gurubun istediği yer ve zamanda yapılır.
  • Madde 3: Toplantılara "zorunlu haller" ve "beklenmedik durumlar" dışında üst üste üç kez katılmayanların gruptan ayrılması talep edilir.
  • Madde 4: Toplantılar en az dört kişinin bir araya gelmesi ile yapılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaz ise bir araya gelenler tarafından bir sonraki toplantı tarihi ve yeri saptanır.
  • Madde 5: (Kitap sahipliği) Üyeler sırayla (bu sıra üyelerin seçeceği bir usulle belirlenir) kitap sahibi olurlar. Ancak hiçbir üye iki toplantı üstüste kitap sahibi olamaz.
  • Madde 6: (Kitap sahibinin sorumlulukları) Kitap sahibi, Seçmiş olduğu kitabın yazarı hakkında bilgi edinmekle, Toplantı yerini belirlemekle, Üyeler arasında toplantı ile ilgili k oordinasyonu sağlanması için, grup iletişim sorumlusu ile birlikte ortak çalışma yapmakla yükümlüdür.
  • Madde 7: (Okunacak kitabın seçimi) Her toplantıda bir sonraki toplantıda tartışılacak kitap belirlenir. Bu belirlemede sıra kendisine gelen kişinin seçtiği kitap esas alınır. Kitap seçiminde ortak karar aranmaz, sıra kendisinde olan üyenin seçimi yeterlidir.
  • Madde 8: (Seçilemeyecek kitaplar) Siyasi ve dini içerikli kitaplar ile Teknik içerikli kitaplar seçilemeyecektir.
  • Madde 9: (e-mailler) Grubun ortak kullandığı e-mail adreslerine "forward" mail atılması, mailin içerik olarak grubu ilgilendirdiği haller hariç, yasaktır.
  • Madde 10 : (yeni grupların oluşumu) Kitap kulübü bünyesinde kurulacak olan yeni gruplar için yeter sayı "altı”dır. Altı kişinin talep etmesi halinde yeni grup oluşturulacak ve bu grubun ilk toplantısı ve organize edilmesi genel kurulda belirlenen "iletişim grubu" tarafından sağlanacaktır. Gruplar için maksimum üye sayısı "on dört"tür. Ve bunun aşılması halinde yeni grup , grup yeter sayısı da dikkate alınarak, oluşturulacaktır.
  • Madde 11: THYKE bünyesinde kurulu grupların işleyişini düzenleyen bu kurallar değiştirilemez.


Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.