Tek Parti Yönetimi

Kısaca: 20. Yüzyıl başlarında başta Avrupa olmak üzere yaygın olarak görülen yönetim şekli. Sosyalist ülkelerde Komünist parti diktatoryası şeklinde sistemleştirildi. Türkiye 1923`ten 1946`ya kadar CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)`nin tek parti yönetimi ile idare edildi. ...devamı ☟

20. Yüzyıl başlarında başta Avrupa olmak üzere yaygın olarak görülen yönetim şekli. Sosyalist ülkelerde Komünist parti diktatoryası şeklinde sistemleştirildi. Türkiye 1923`ten 1946`ya kadar CHP (Cumhuriyet Halk Partisi)`nin tek parti yönetimi ile idare edildi.

Dünya`da Tek Parti Yönetimi

Türkiye`de Tek Parti Yönetimi

Türkiye`de tek partili yönetim dönemi hakkında henüz bilgi girilmemiştir.

Çok partili yönetim dönemine geçişte zorluklar



Çok partili yönetim dönemine geçiş, gerek Mustafa Kemal`in, gerekse İsmet İnönü`nün tasarladıkları ve gerçekleştirmeyi bekledikleri bir olgu olmuştur, yalnız devrimin sürekliliğini sağlayacak eğitim sisteminin oturmamış olması, ikinci dünya savaşı öncesindeki buhranlar dönemi ve savaş döneminin kendisi bu geçişi yavaşlatmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı iken CHP`ye muhalefet etmek üzere iki defa parti kurulduysa da (Ayrıca bkz: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Serbest Cumhuriyet Fırkası) karşı devrimcilerin politikalarına alet olmaları sebebiyle kapatılmak zorunda kalmıştır. Cumhurbaşkanı olur olmaz çok partili demokrasiye geçiş sinyalleri veren İsmet İnönü ise buhranlar dönemi ve savaş dönemiyle beraber bu kararını ertelemek zorunda kalmıştır. Savaş biter bitmez çalışmalar yeniden başlamış, önce Nuri Demirağ tarafından bir muhalefet partisi kurulmuştur. Yalnız bu parti İsmet İnönü tarafından kapatılmıştır. Daha sonra Celal Bayar`ın da girişimleriyle CHP`ye dörtlü takrir sunulmuş ve böylece Demokrat Partinin temeller atılmıştır.

Kaynakça

  • Mete Tunçay, ``T.C nde TEK PARTİ YÖNETİMİ nin Kurulması (1923-1931)``, Cem Yayınevi, 2. Basım, İstanbul, 1989
  • Maurice Duverger, ``Siyasi Partiler``, Bilgi Yayınevi, Kasım 1993

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.