Tefenni, Burdur

Kısaca: Tefenni, Burdur ilinin bir ilçesidir. Tefenni ilçesi, MÖ. ...devamı ☟

Tefenni, Burdur
Tefenni, Burdur

Burdur ilinin bir ilçesidir.

}



Tefenni ilçesi, MÖ. 800-500 yılları arasında Bizans çağının İSTEFANİ köyü olarak kurulmuş, 13.yy. kadar Bizans yönetiminde kalmış, bu tarihten itibaren sırası ile Türkmenlerin, Selçukluların ve Osmanlıların eline geçmiştir.1882 yılında yörede meydana gelen deprem sebebi ile eski yerleşim merkezi terk edilerek şu andaki yerine kurulmuş, 1886 yılında da İstefani adı değiştirilerek TEFENNİ adı ile kaza olmuştur.

İlçe, bağlı bulunduğumuz Burdur İlinin güneybatısındadır. Denizden yüksekliği 1200 mt. dir. Batı kısmı tamamen ormanlıktır. En yüksek dağı Eşeler dağıdır. Sürekli akan nehir ve ırmak bulunmamakla birlikte yaz aylarında kuruyan ve çay denilebilecek nitelikte çok sayıda akar suları vardır. Ayrıca halen Hasanpaşa, Beyköy, Sazak ve Ece de kuyu açılması ile inşası bitmiş Tefenni, Başpınar, Hasanpaşa ve Yeşilköy Göletleri bulunmaktadır.

Tefenni ilçesi Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit olduğundan her iki bölgenin iklimi etkisindedir.Bu münasebetle yazları sıcak ve kurak kış ayları ise soğuk ve yağışlı geçer. Hava sıcaklığı kararlı olmamakla birlikte genel olarak -21 ile +36 derece arasında değişir.

9 bin yıllık geçmişe sahip Burdur`un üç medeniyete ev sahipliği yapmış Tefenni İlçesi`nde, üç girişe yaptırılan üç kapı görenlerin ilgisini çekiyor.

Adını Tiffanny adlı bir İtalyan generalin kızından alan ve daha sonra değişerek Tefenni olan ilçe, üç Türk medeniyetine ev sahipliği yapmanın gururunu şehrin üç girişine belediye tarafından yaptırılan Selçuklu kapısı, Osmanlı kapısı ve Cumhuriyet kapısıyla yaşıyor.

Tefenni Belediye Başkanı Metin Işıldar diyor ki:, "Tefenni İlçesi 5 bin nüfuslu, sıradan bir ilçe değildir. Bu ilçe Burdur`dan eski tarihiyle önce Büyük Selçuklu İmparatorluğu, sonra Osmanlı İmparatorluğu şimdi de Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarına yerleşim birimi olmuş bir tarih kalesidir. Bizde bu durumu bildiğimiz için şehrimizin üç girişine, üç büyük Türk medeniyetini simgeleyen üç kapı yaptık.

1: Selçuklu kapısı kitabesinde "Oğuz Töresi" 2: Osmanlı kapısında "Şeyh Edebalı Hazretlerinin Osman Gazi`ye vasiyeti" 3: Cumhuriyet kapısında da Mustafa Kemal Atatürk`ün "Çanakkale Vecizesi" yer alıyor.

Bu kapılar ilçemize gelenlerin çok ilgisini çekmekle birlikte ilçe halkımız içinde büyük bir gurur kaynağıdır. Artık herkes Tefenni`yi tarihe tanıklık etmiş ve dimdik ayakta duran bir yer olarak tanıyor" dedi.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.