Taksim Topçu Kışlası

Kısaca: Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1780 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. ...devamı ☟

Taksim Topçu Kışlası
Taksim Topçu Kışlası

Osmanlı Devleti`nde, savaşlarda alınan yenilgiler üzerine, 17. yüzyıldan itibaren Avrupa örnek alınarak askeri alanda ıslahat çalışmaları yapılmıştır. Islahatlar sonunda savaşlarda başarı da sağlanınca hızla eğitim veren okullar açılmıştır. Taksim Topçu Kışlası da bunlardan biridir.

Kışla, Taksim Meydanı`ndan Harbiye yönüne giden cadde üzerinde yer almaktaydı. 19. yüzyılda Sultan Abdülmecid zamanında (1839-1861), Tophane Müşiri Halil Paşa yönetiminde yapılmıştır. Kışlanın mimarisi, dönemi yansıtan gösterişli ve anıt denebilecek bir yapı olmuştur. İki yanında Hint ya da Kremlin mimarisi özelliğinde kubbeler taşıyan kuleleri bulunmaktaydı.

Kışla, Avrupa`da eğitim görmüş subaylarımız ve Batı`dan getirilen uzmanlar tarafından, orduyu modernleştirmek amacıyla yapılmıştır. Taksim Topçu Kışlası, top silahını 15. yüzyıldan itibaren imal eden Tophane Kışlası`ndan daha gösterişli ve kapsamlı idi. Kışla 1860 ve 1870 yıllarında en şaşalı dönemini yaşadıktan sonra yavaş yavaş önemini yitirmiş ve 31 Mart 1908`den sonra askeri amaçların dışında da kullanılmaya başlanmıştır. İstanbul`un işgal yıllarında sömürge bölgelerinden getirilen ve aralarında Müslümanların da olduğu birliklerin barınağı olarak da kullanılan kışla binası, 1939 tarihinden itibaren tümüyle yıkılarak yerine Taksim Gezi Alanı inşa edilmiştir.

Topçu kışlasının talim yeri olan Talimhane tarafında ise 1920`lerin sonunda 6 katlı binalar yapılmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.