Serinyol, Antakya

Kısaca: Akdeniz Bölgesinde Hatay ilinde, Antakya`ya bağlı bir beldedir. Nüfusu 15.000 civarındadır. İskenderun-Antakya arasındaki E-5 karayolunun güneye giderken sağında, Nur Dağları`nın eteklerinde yer alır. Antakya`dan 20. kilometre uzaklıktadır. Eski adı (halen kullanılır) Bedirge`dir. "Bedirge", eski "Patrikeyn" sözcüğünden türemiştir. Bu da Arapça`da "İki Patrik" anlamına gelir. ...devamı ☟

Serinyol, Antakya
Serinyol, Antakya

Akdeniz Bölgesinde Hatay ilinde, Antakya`ya bağlı bir beldedir. Nüfusu 15.000 civarındadır. İskenderun-Antakya arasındaki E-5 karayolunun güneye giderken sağında, Nur Dağları`nın eteklerinde yer alır. Antakya`dan 20. kilometre uzaklıktadır. Eski adı (halen kullanılır) Bedirge`dir. "Bedirge", eski "Patrikeyn" sözcüğünden türemiştir. Bu da Arapça`da "İki Patrik" anlamına gelir.

1864 yılından itibaren kuzey-batı Kafkasya`dan Osmanlı topraklarına yoğun bir göç yaşanmıştı. Bu göç esnasında Çerkezistan`a yerleşmiş olan hanzadelerin veya devam eden kuşaklarının da olabileceği yönünde bazı ipuçları mevcuttur. Hatay ili Reyhanlı ilçesine yerleşmiş Çerkes köylerinden biri olan "Bedirge" köyünde "Hanıko" ismine rastlanmaktadır. Serinyol`da, 19.yüzyıl sonlarında göçle gelen muhacirlerin iskan edildiği "Bedirge Çerkez" Mahallesinde yapılan cami de mescit tarzında basit bir yapıdan ibarettir. Kasaba, Cumhuriyetin ilk yıllarında muhtemelen küçük bir köy, ya da mezra gibi bir yer olmuş olabilir. Ancak 1950`li yıllardan sonra Hatay`ın değişik bölgelerinden göç alarak nüfusu hızla arttı. Birinci Dünya Savaşı`nı izleyen bölgedeki Fransız işgali, birçok yer gibi Hatay çevresini de değiştirdi. Görünür bir örnek, Antakya`dan İskenderun`a uzanan eski asfalt yoldur. Hatay`ın anavatana katıldığı 1939 yılına kadar (``bkz.`` Hatay Devleti) burada kalan Fransız`ların yaptığı bu yol (açıkçası yıllar sonra birçok asfalt yolumuzdan daha dayanıklı çıkmıştır) E-5 Karayoluna göre Nur Dağları tarafında yani batıda kalır; yolun kenarına o zamanlar sağlı sollu ekilen ve hoş görüntü veren çınar ağaçları tamamen kesilmemiş, yolun halen kullanıldığı yerlerde günümüzde varlığını sürdürmektedir. Bugün Serinyol`un ortasından geçen yol üzerinde zamanında (Bedirge`de) eski bir karakol binası vardı. 1980`lerde bu karakol yıkılarak yenisi yapıldı. Fransızların yaptığı asfalt yol Serinyol`dan sonra bugünkü Jandarma Kışlasının ortasından geçer, dağların hemen kenarından devam eder ve Kırıkhan yol ayrımında Topboğazı`nda tırmanışa geçer. Buradan sonra yılan gibi kıvrılarak Belen Geçidini aşar ve İskenderun`a iner. Günümüzde yolun Antakya-Serinyol arası olan kısmı halen ikinci yol olarak kullanılır. Kalan kısımları bazı köylerden geçen yamalı bir yoldur ya da kapanmış ve kullanılmaz haldedir.

Tarım,Sanayi,Doğa

Serinyol`un batısında Nur Dağları, doğusunda Amik Ovası uzanır. Tarımı sulak ve zengindir (Pamuk, zeytin, tahıllar, turunçgiller, mevsimlik sebzeler). Hayvancılık da yapılır. Tarıma dayalı sanayi olarak, pamuk işleyen "Çırçır ve Prese" Fabrikası, Bulgur Fabrikası, ovanın kenarında "Hataş" Konserve-Salça Fabrikası, zeytinyağı fabrikası vardır. Serinyol Jandarma Kışlası`nın hemen bitiminde kasaba girişinde Serinyol Orman Fidanlığı yer alır. Burası çok uzun zamandır bulunduğu il ve çevresi için değişik ağaç türü fidanlarının yetiştirildiği yerdir. Bedirge Çayının Nur Dağlarındaki kaynağına doğru yukarı çıkan vadilerde mesire yeri olarak da sıkça gidilen ormanlık alanlar vardır. Dağlardan inen suların ovada açılan derin kuyulardan güçlü bir şekilde çıktığı "Artezyen" kuyular mevcut olup, Serinyol`un bu sularının bir kısmı yakın zamanda döşenen tesisatla Antakya`nın Çekmece Beldesi`ne de içme suyu olarak yönlendirilmiştir. Ama nedense serinyolda su çekmeden çok pahalı.

Referanslar

Serinyol`da Çerkezler: http://www.ismailgaspirali.org/Emel_Dergisi/emel219_m03.htm

Hatay`da Osmanlı Dönemi Eserler: http://www.akmb.gov.tr/turkce/books/osmanli/m.tekin.htm

Hatay Devleti: http://www.crwflags.com/fotw/flags/tr-hatay.html

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Serinyol, Antakya Resimleri