Sebepli, Gönen

Kısaca: Gönen'in güneyinde Gönen-Balya Karayolu'nun 17.km. sinde yer alır. ...devamı ☟

Gönen'in güneyinde Gönen-Balya Karayolu'nun 17.km. sinde yer alır. Balya'ya uzaklığı 37km, Balıkesir'e 85 km.dir. Köyün nüfusu 684 olup göç nedeniyle önemli artış olmamaktadır. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği 550 metredir. Engebeli bir araziye sahip olan köy çevresinde meşe ve kayının hakim olduğu ormanlar yer alır. Köyün özel ve tüzel arazisi oldukça büyüktür. Köyün kuzeyinde Hacıvelioba, Üçpınar, batısında Fındıklı ve Söğüt, güneyinde Orhanlar ve Koyuneri, doğusunda ise Kocapınar köyleri bulunur. Köyün hemen güneyinde linyit madeni işletilmektedir. Çevrede linyit rezervleri bulunmasına rağmen yeterli derecede işletilememektedir. Köyün geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanır. Linyit madeni ise iş imkanı açısından köye önemli katkı sağlar. Büyükbaş hayvancılık oldukça gelişmiştir. Orman arazileri geniş yer kaplar. Ormanların bir kısmı bozulmuş olmasına rağmen saf meşe ve kayından oluşan birlikler yaygındır. Bunlar daha çok köyün batısında, güneydoğusunda yer alır. [http://www.resimupload.com/ds473555094_Kayalı-Gölü.html

Nüfus ve yerleşme

Köyün 1880 lerde kurulduğu tahmin edilmektedir. Köy 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonucu Şumnu ve köylerinden (Çukurköy-Yasenkovo) Anadolu'ya göç edenler tarafından kurulmuştur. 1880 li yıllarda Köyün bulunduğu yerdeki yörükler Koyuneri ve Orhanlar köylerine yerleşmiştir. 1898 yılında 57 hane ve 273 olan nüfus, 1905 sayımında yeni göç edenlerle birlikte 130 hane ve 646 kişi olmuştur. Sebepli 1947 yılına kadar Orhanlar nahiyesi ve Balya'ya bağlı iken bu tarihte Gönen'e bağlanmıştır. 2007 sayımına göre 190 hane ve 684 kişidir. Köyün sınırlı geçim kaynakları göçe zorlamıştır. Köy 1960'tan itibaren dışarıya göç vermeye başlamıştır. Almanya'ya işçi olarak çalışmaya gidenler ilk göçleri oluşturmuştur. 1970'lerden itibaren İstanbul'a önemli göçler meydana gelmiştir. 1980'den sonra büyük şehirlere yapılan dış göçler durmuş buna karşılık Gönen'e yerleşenler olmuştur.

Ekonomi

Tarım ve hayvancılığı dayanan ekonomide süt üretimi önemli bir yer tutar. Köyde toplam 1200 civarında büyükbaş 400 civarında da küçükbaş hayvan vadır. Köyde günde ortalama 6 ton süt üretilir. Tarım yapılan saha 5500 dekar civarındadır. Arazinin tarıma uygun olmaması nedeniyle az miktarda buğday, arpa, mısır, nohut, fasulye yetiştirilir. Eğimli arazinin fazla yer tutması nedeniyle tarım alanlarında toprak erozyon nedeniyle incelmiş ve verim önemli ölçüde azalmıştır. Köy çevresinde orman alanları geniş yer tutar.

Kültürel Özellikler

Balkan göçmeni olan köyde mesken tipleri tipik Balkan evleri karakterindedir. Yapı malzemesi olarak geçmişte çevrede bol olan ağaç kullanılmakta iken günümüzde betonarme yapılar artmışır. Eski evler tek katlı olup avlu, ahır (dam) ve samanlıktan oluşur. Konutların ana girişleri geniş bir kapı ile olur ve bu kapı genellikle geniş bir avluya açılır. Geçmişte sığırlar tarafından çekilen arabaların park edildiği bu alanda bugün traktörler bulunur. Köy halkı gelenek, görenek, örf ve adetlerine bağlıdır. Giyim ve kuşam geleneksel olup, bu özelliğini korumaktadır.

Sebepli köyü resimleri

http://www.resimupload.com/ds725181873_Sebepli2.html http://www.resimupload.com/ds473555094_Kayalı-Gölü.html http://www.resimupload.com/ds966407998_Sebepli-genel-görünüş.html http://www.resimupload.com/ds930839987_Sebepli-Kış.html http://www.resimupload.com/ds146698069_Sebepli-Linyit-Madeni.html

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.