Samerra Camii

Kısaca: Samerra Camii Bağdat`ın kuzeyinde bulunan dünyanın en geniş camisidir. Abbasiler zamanı şehirlerinden Samerra`da (Samerra: gören sevinir demektir), el-Mütevekkil tarafından 848-58 arasında yapılmış camidir. 239x156 m.lik yapının toplam alanı 17 hektardır. Yüzyıllardır, dünyanın en büyük, en geniş mabedi olmuştur (Özkeçeci, 2006:147). ...devamı ☟

Samerra Camii Bağdat`ın kuzeyinde bulunan dünyanın en geniş camisidir. Abbasiler zamanı şehirlerinden Samerra`da (Samerra: gören sevinir demektir), el-Mütevekkil tarafından 848-58 arasında yapılmış camidir. 239x156 m.lik yapının toplam alanı 17 hektardır. Yüzyıllardır, dünyanın en büyük, en geniş mabedi olmuştur (Özkeçeci, 2006:147).

Dış yapıdan bugüne kalan muhteşem bir spiral minaresi vardır, cami yapısının dışından bir köprü ile bağlı olan bu minareye Malviye (helezon) denilir. 50 m.yüksekliğe çıkan minare bir pasta rampası gibi helezonik olarak yükselmektedir. Her kenarı 33 m.lik 3 m. yükseklikte bir kare taban üzerindeki minarenin spiral gövdesi tabandan yukarıya doğru daralır. En tepedekinde sekiz kemer vardır. İslam sanatında tektir.

Caminin pişmiş tuğlalı ve kuleli dış mekanından eser kalmamıştır.

İlgili konular

abbasiler bağdat minare i̇slam

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.