Pilonidal Sinüs

Kısaca: Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda deri altında oluşan içi kıl dolu iltihaplı yollardır. ``Sinüs``, yolu vücutta bulunan anormal bir kanaldır, genelde derinde bulunan enfeksiyon yerinden deri yüzeyine kadar uzanır. ``Pilonidal`` kıl yuvası demektir ve pilonidal sinüs genelde vücudu çok kıllı insanlarda görülür. Bazı doktorlar bunun deri içine doğru büyüyen kıllardan oluştuğuna inansa da bu henüz kanıtlanmamıştır. ...devamı ☟

Pilonidal sinüs kuyruk sokumunda deri altında oluşan içi kıl dolu iltihaplı yollardır. ``Sinüs``, yolu vücutta bulunan anormal bir kanaldır, genelde derinde bulunan enfeksiyon yerinden deri yüzeyine kadar uzanır. ``Pilonidal`` kıl yuvası demektir ve pilonidal sinüs genelde vücudu çok kıllı insanlarda görülür. Bazı doktorlar bunun deri içine doğru büyüyen kıllardan oluştuğuna inansa da bu henüz kanıtlanmamıştır.

Halk arasında pilonidal sinüs "kıl dönmesi" olarak bilinse de bu terim genel olarak deri içine doğru büyüyen kıllar için kullanılmalıdır, pilonidal sinüs yukarıda belirtildiği gibi daha özel bir anlam taşır.

Pilonidal sinüs hemen herkeste meydana gelebilir ama başlıca 16-30 yaş arasındakileri etkiler. Bazı durumlarda antibiyotik ve melhemlerle tedavi edilebilir.

Daha ciddi durumlarda ameliyat gereklidir. Ameliyatta sinüsün içi boşaltılır (drenaj yapılır) veya kesip çıkartılır. Drenaj tercih edilen tedavi yöntemidir ama boşaltılmış bir sinüs tekrar iltihaplanabilir. Nüksetme olasılığını tamamen ortadan kaldırmak için sinüsün alınması gerekir.

Dünya`da uygulanan ameliyatlı ve ameliyatsız teknikler şöyle sıralanabilir:

A- Akut Apse Tedavisi

Küretaj (apsenin boşaltılması), Kesim (insizyon), Açık Tutma

B- Korumaya Yönelik Cerrahi Yöntemler

B.1- Lord-Millar Yöntemi

B.2- Bascom

C- Klasik Cerrahi Yöntemler

C.1- Geniş Lokal Kesim (eksizyon)

C.2- Primer Kapama

C.3- Marsupiyalizasyon

D- Kronik Apse Tedavileri

D.1- Karydakis Yöntemi

D.2- D kesimi

D.3- Deri grefti (yaması)

D.4- Flap Yöntemleri

D.4.1- Limberg Flap

D.4.2- Modifiye Limberg Flap

D.4.3- Z Plasti

D.4.4- W Plasti

D.4.5- V-Y Plasti

D.4.6- Rhomboid Flap

D.4.7- Rotasyonal Flapler

D.4.8- Gluteus Maksimus Myokutonöz Flap

E- Ameliyatsız Teknikler

E.1- Gümüş Nitrat

E.2- Fenol

E.3- Fibrin Doku Yapıştırıcısı

E.4- Polifenol yöntemi

Ayrıca bakınız



Linkler



hastalık-taslak

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.