Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı

Kısaca: Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan ,ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. ...devamı ☟

Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı Çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılan ,ilköğretim okullarını bitiren öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Bu sınavın sonucuna göre öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. 2004 yılına kadar LGS adıyla anılan sınav daha sonra bu ismi almıştır. Resmi ve özel fen liselerine, sosyal bilimler liselerine, Anadolu liseleri, Anadolu Teknik Liselerine, Anadolu meslek liselerine , Anadolu Öğretmen Liselerine , Anadolu imam-hatip Liselerine , Anadolu Sağlık Meslek Lisesine , Sağlık meslek liselerine , Adalet meslek liselerine , Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Lisesine , Anadolu tarım meslek liseleri ve Tarım meslek liselerine öğrenci alımı öncesi yapılan genel sınavdır.Daha sonra bu sınava Özel okullar sınavı,Polis koleji aday tespit sınavı,Devlet parasız yatılılık ve bursluluk sınavı da dahil olmuştur.

Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi

Sınav sonuçları iki ayrı puan olarak incelenir.Bunlardan birisi TM(türkçe-matematik) diğeri ise MF(matematik-fen bilgisi) puanıdır.Fen liselerine girişte MF diğerlerinde ise TM puanı dikkate alınır.Sınav çoğu zaman okulların kapandığı hafta pazar günü yapılır ,sonuçlar ise sınavdan en fazla 45 gün sonra açıklanır.Daha sonra yapılacak tercihlere göre uygun liselere yerleştirilir.Bazı okullar OKS puanı dışında diploma notlarına da önem vermektedir.Sosyal bilimler ve fen liseleri buna örnek olarak gösterilebilir.

Yenilikler

2007 yılında değişen OKS sisteminde yenilikler şunlardır:
  • Daha önce DPY,Polis koleji ve OKS için ayrı ayrı yatırılan sınav ücretleri 2007 yılında tek ücret olmuştur.
  • İlköğretim başarı puanı(İBP)Diploma notundan belirlenerek standart puana %15 oranında etki edecektir.
  • Tercih hakkı 12 den 20 tercihe yükselmiştir.
  • Daha önce sınavsız da girilebilen akademik liseler(düz liseler) sınavla öğrenci almaya başlamıştır.
  • Puanlar bir nevi yükselmiş olup bunun yanında kontejanlar azaltılmıştır.
Kaldırılması
  • Buna göre öğrenciler DPY,polis koleji ve özel okullar sınavı için tek ücret 20 YTL ödeyecektir.


Kaldırılması

Bu sınav 2007 yılında MEB tarafından kaldırıldığı açıklanmış ve yerine 6,7 ve 8. sınıflarda yapılacak 3 yeni sınav getirilmiştir.Daha önce 4 dersten sınav yapılırken bu uygulamayla bu derslere İngilizce de eklenmiş ve beşe çıkmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.