Organik Sendromlar

Kısaca: Organik beyin reaksiyonlarının en yaygın belirtileri, yetişkinde hafıza bozukluğu, oryantasyon bozukluğu ve zekâ yeteneği kaybı, bebek ve çocukta da zekâ gelişiminin duraklamasıdır. Lokal hasardaysa, spesifik olarak bazı yeteneklerin zarar görmesi sonucunda örneğin konuşma, oryantasyon, vb. yetenekler kayba uğrar. ...devamı ☟

Organik beyin reaksiyonlarının en yaygın belirtileri, yetişkinde hafıza bozukluğu, oryantasyon bozukluğu ve zeka yeteneği kaybı, bebek ve çocukta da zeka gelişiminin duraklamasıdır. Lokal hasardaysa, spesifik olarak bazı yeteneklerin zarar görmesi sonucunda örneğin konuşma, oryantasyon, vb. yetenekler kayba uğrar. Organik beyin reaksiyonlarının genel etkenleri şunlardır:

1. Konküsyon, laserasyon, subdural hematomayla sonuçlanan travma.

2. Serebral abse, menenjit, genel paraliz yahut ansefalitle sonuçlanan enfeksiyon (bakteryel yahut viral).

3. Arteriosklerotik demansla sonuçlanan arteryel hastalık.

4. Dejenerasyon -senil dernans, Alzheimer hastalığı, Pick hastalığı.

5. Alkol, gaz ve ilaçlar dahil bazı kimyasal bileşiklerden ileri gelen entoksikasyon yahut sistemik ekstrakranial enfeksiyon (örneğin pnömoni)

6. Metabolik karaciğer yetmezliği, üremi alkalozu, asidoz gibi.

7. Hormonal - miksödem, tirotoksikoz, Cushing hastalığı, insulinoma gibi.

8. Yetersizlik hastalığı - Pellagra, B12 vitamini yetersizliği yahut anemi.

9. Anemi, solunum yolu veya kardiovasküler nedenler, ya da boğulmadan ileri gelen anoksi.

10. Neoplazi -glioma, meningioma.

11. Fetal hasara ya da doğum travmasına yol açan konjenital ve kalıtsal durumlar. Bunlardan birincisi gebeliğin ilk üç ayı içinde maternel virüs enfeksiyonundan ileri gelebilir. Kalıtsal durumlar arasındaysa metabolik bir kusurun (örneğin fenilketonüri) ve dejenerasyonların (örneğin Huntington koresi) kalıtımı vardır.

12. Diğer etkenler-kollagen hastalıklar, etyolojisi bilinmeyen hastalıklar (örneğin yaygın skleroz, idiopatik epilepsi ).

Ayrıntılı bilgi için bu hastalık başlıklarına bkz.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.