Makedonya (Bölge)

Kısaca: Makedonya (Makedonca: Македонија, {Makedoniya} Yunanca: Μακεδονία, {Makedonia}; Bulgarca: Македония, {Makedoniya}), Balkanlar’da Makedonya Cumhuriyeti'ni, güney Bulgaristan (Bulgar Makedonya) ve kuzeydoğu Yunanistan’ı (Yunanistan Makedonya’sı) kapsayan bölgenin adıdır. ...devamı ☟

Makedonya (Bölge)
Makedonya (Bölge)

diğer anlamı|Makedonya (anlam ayrım)

MakedonyaBölge Makedonya(Yunan)

Makedonya (Makedonca: ``Македонија``, Bulgarca: ``Македония``, Yunanca: ``Μακεδονία``), Güneydoğu Avrupa`da yer alan Makedonya Cumhuriyeti`ni, güney Bulgaristan (Bulgar Makedonya) ve kuzeydoğu Yunanistan (Yunan Makedonya)`ı kapsayan bölgenin adıdır.

Coğrafya

Makedonlar -kuzeyde Skopska Cma Gora ve Shar Planina dağları; doğuda Rila ve Rodop dağları; güneyde Selanik, Olimpos Dağı ve Pindus dağları boyunca Ege kıyısı; ve batıda Ohri ve Prespa gölleri ile çevrili ve toplam yüzölçümü 67.000 km²`yi bulan coğrafi bölge, Osmanlı Devleti`nin Balkan Yarımadasında kazandığı ilk topraklardan biri ve 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında bağımsızlığını kazanan son bölge oldu.



Makedonya`nın pek çok kesiminde Türkçe resmi dil olarak kabul edilmekte ve konuşulmaktadır.

Tarih

Makedonya günümüzde küçük bir ülke olmakla birlikte, Makedonlar tarihte önemli izler bırakmış, Makedonyalı İskender gibi önemli şahsiyetler yetiştirmiş bir millettir.

Osmanlı Devleti ve Makedonya

Osmanlı Devleti`nin Avrupada`ki ilk hedefi Makedonya olmuştur. Makedonların tarihteki ağırlığını bildiğinden Kayı boyunun burası ilk yerleştikleri yer olmuştur.Vardar kıyıları ağırlıklıdır.

Romanya (Meriç nehrinin her iki tarafına denir, Romenia ise şimdi Romanya denilen ülkedir) denen Meriç kıyılarından önce vardar ovasını yani Makedonya`nın kalbini Osmanlılar fethetmiştir. Manastır Osmanlı Devleti`nde Vilayet-i Rumeli (Rumeli Valiliği veya Vilayeti) olarak bilinmektedir. Osmanlılar makedonlardaki yanilikçiliği bildiğinden ilk yenilikleri il idaresi sistemi dahil burada uygulamıştır.

Modern tarih

`de" target="_blank"> geleneksel Türk evleri,Makedonya]

1870

Exarchate (Ortodoks Piskoposluğu) kilisesinin 1870`de kurulması Makedonya`daki Yunanları Bulgarlara karşı kışkırttı ve Ayastefanos Antlaşması `nın, Berlin Antlaşması ile iptal edilen kısa ömürlü "Büyük Bulgaristan"ı, yeni Bulgaristan devletini sürekli olarak revizyonist hale getirdi. Berlin Anlaşması`nın bir başka yönü, Bosna-Hersek `in Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarafından yönetilmesi, Sırbistan ile Karadağ`ı bölen Novi Pazar Sancağı`na asker yerleştirilmesi oldu. Bu durum aynı zamanda, Sırbistan`ın Makedonya`ya, geçici olarak Avusturya-Macaristan`ın denetimi altında bulunan kendi doğal alanı ve gelecekte yayılacağı bölgeler (aynı zamanda büyük Sırp nüfusuna sahip bölgeler) olarak bakmasıyla sonuçlandı.

Vardar Makedonyası ve II. DS

Eski Yugoslavya`nın bir bölümü -Vardar Makedonyası olarak bilinir. Bulgaristan tarafından işgal edildiği iki dünya savaşı(DS) dönemi dışında, önce Sırbistan`a, daha sonra Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığına, nihayet Aralık 1918`de kurulan Yugoslavya`ya ait olmuştur. Makedonyalıların aslen Güney Sırplar oldukları şeklindeki Sırp iddialarıyla aynı çizgide yer alan kilise, Sırp Patrikliği`ni denetim altına aldı ve resmi dil olan Sırpça gerek okullarda gerekse kamu hayatında zorunlu hale getirildi. Bu politika nüfusu yabancılaştırdı ve Bulgar yanlısı duyguların yayılmasına yol açtı.



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.