Macera Yarışları

Kısaca: Macera yarışları, organizatör tarafından önceden belirlenmiş bir etap ve zaman kısıtlaması çerçevesinde, genelde doğal ve ıssız yerlerde düzenlenen, birden fazla sportif disiplini içeren özel yarışmalardır. ...devamı ☟

Macera yarışları, organizatör tarafından önceden belirlenmiş bir etap ve zaman kısıtlaması çerçevesinde, genelde doğal ve ıssız yerlerde düzenlenen, birden fazla sportif disiplini içeren özel yarışmalardır.

Nispeten yeni bir spor dalı olan Macera Yarışları, ingilizcede "Adventure Races" kavramından Türkçeye çevrilmiştir. Dünyada 1980 lerden itibaren tanınmaya ve yayılmaya başlamış, bugün ise hızla büyüyen bir sektör haline gelmiştir.

Tarihçe

Macera Yarışlarının tarihinin kökenlerini araştırırken karşımıza giderek modern halini almış bir organizasyon yapısı çıkar. 1968 de düzenlenen Uluslararası Karrimor Dağ Maratonu bu sporun kökenlerinden biri olarak gösterilebilir. 1980 yılında Yeni Zelanda da düzenlenen Alpine Ironman de benzer yapılanmasıyla ön plana çıkar. Bu tür yarışmalarda giderek birden fazla disiplinin uygulanması ve bu disiplinler aracılığıyla takımların belirli bir mesafeyi belirli bir sürede katetmeye çalışması istenmiştir.

1989 yılında Gerald Fusil Yeni Zelanda`da Raid Gauloises ismindeki yarışı, Paris-Dakar Rallisi `nden feyz alarak düzenlemiştir. Bu yarış, modern macera yarışlarının ilki sayılmaktadır. 90`lı yıllarda Mark Burnett bu yarışları Amerika ya taşımaya karar vermiş ve daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalara başlamıştır. Burnett bu amaçla 1995 yılında Eco-Challenge yarışını düzenlemiştir. Eco-Challenge ile birlikte bu yarışlarda ve katılımcılarında patlama gözlenmiş ve `macera yarışları` terimi yerleşmiştir.

Macera Yarışlarıyla ilgili birtakım özellikler

  • Standartlarını belirleyen bir federasyon ya da benzeri düzenleme yoktur. Çeşitli şirket ya da şahıslar düzenlediği yarışmalar şeklinde vücut bulmaktadır.
  • Yarışmada takımlar yarışır. Takımlardan genelde karma olmaları istenir.
  • Yarışmalarda amaç, takımların, kendilerine verilen harita ve pusula yardımıyla, haritada işaretli kontrol noktalarına sırasıyla ulaşmalarıdır.
  • Takım elemanlarının yüksek kondisyonun yanısıra çok sağlam sinir sistemi, soğukkanlılık, liderlik, zor anlarda çözüm üretebilme gibi özelliklere de sahip olması gerekmektedir.
=Disiplinler= Birçok farklı disiplini barındırır. En çok rastlanılanlar şunlardır:

Macera Yarışları Türleri

  1. Sprint : 2-4 saatlik yarışlardır. Katılımcılardan oryantiring becerilerinden çok atik ve hızlı olmaları beklenir. Karmaşık oryantiring problemleri yoktur.
  2. Dayanıklılık : 4-12 saat arası yarışlardır. Yön bulma becerileri nispeten daha ön plandadır.
  3. Tam gün yarışlar : 12-36 saat arasında sürer. İp teknikleride dahil olmaya başlar. Oryantiring önem kazanır.
  4. Çok günlü yarışlar : 36 saat - 4 gün arası sürer. Uykusuzluk ciddi bir sorun olmaya başlar, oryantiring çok önemlidir.
  5. Keşif : 4-11 gün(ya da daha fazla) sürer. Çok sağlam sinir sistemi, dayanıklılık ve yüksek derece oryantiring becerisi ister.


Yarışçı Profili

Macera Yarışlarında genelde yarışmacılar güçlü karakterli, birçok doğa sporuyla aktif olarak ilgilenen, takım ruhu ve doğada sınırlarını geliştirme gibi amaçları olan kişilerdir. Dünyaca ünlü macera yarışçılarının genelde 40 yaş civarında olmasının nedeni ancak o yaşlarda insan karakterinin böylesine zorlu şartlara ruhen dayanır hale geliyor olması ve tecrübe faktörüdür.

Türkiye`de Macera Yarışları

Dünyada giderek büyüyen ve teknik detayları netleşmekte olan bu disiplin, Türkiye de de tanınmakta ve yapılmaktadır. Ancak sporcuların çoğunun aslen dağ bisikletçisi oluşu Macera Yarışlarına odaklanılmasını ve özel yöntemlerle gelişim sağlanmasını engellemektedir. Bunun yanında, yurtdışındaki yarışmalara katılımın pahalı oluşu ve sponsor bulmakta çekilen sıkıntılar bu sporun büyümesini ``nispeten`` yavaşlatmaktadır. Yine de özellikle Macera Akademisi ilkini Aralık 2005`te düzenlediği ve Mayıs 2006 dan itibaren seri halinde düzenleyeceğini ilan ettiği Kurabiye Macera Yarışlarıyla Türkiyede bu spora olan ilgi ve katılımı yükseltmektedir.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.