Lokman (Kişi)

Kısaca: Lokman veya Lokman Hekim, Kur`an`da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. ...devamı ☟

Lokman veya Lokman Hekim, Kur`an`da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi.

Lokman Hekim`in İslam`a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir Prof. Dr. Ali ÖZEK & Prof Dr. Hayrettin KARAMAN, Kur`an-ı Kerim ve Türkçe Açıklamalı Meali, Lokman Suresi dipnot, 1992 . Kur`an`da Lokman Hekim`den Lokman Suresi`nde bahsedilir. Allah tarafından Lokman`a hikmet verildiği belirtilir. Oğluna verdiği öğütler anlatılır.

Lokman Hekim`in ölümsüzlük iksirini buldugu ancak formülü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasil kaybettiği ise değişik kaynaklarda degişik sekillerde anlatılır. Bir efsaneye göre içinde ölümsüzlük iksiri bulunan şişeyi köprüden geçerken düşürüp kaybetmiş, bir başka efsaneye göre ise eline yazdığı ölümsüzlük formülü yağmurda silinmiştir.

Kur`an`da Lokman

``"Andolsun biz Lokman`a: Allah`a şükret! diyerek hikmet verdik. Şükreden ancak kendisi için şükretmiş olur. Nankörlük eden de bilsin ki, Allah hiçbir şeye muhtaç değildir, her türlü övgüye layıktır. Lokman, oğluna öğüt vererek: Yavrucuğum! Allah`a ortak koşma! Doğrusu şirk, büyük bir zulümdür, demişti. "`` (Lokman 12-13)


``"(Lokman, öğütlerine devamla şöyle demişti:) Yavrucuğum! Yaptığın iş (iyilik veya kötülük), bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu, bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa, yine de Allah onu (senin karşına) getirir. Doğrusu Allah, en ince işleri görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır. Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir. Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez. Yürüyüşünde tabii ol, sesini alçalt. Unutma ki, seslerin en çirkini merkeplerin sesidir."`` (Lokman 16-19)


Bir rivayete göre Davud peygamber Lokman`a bir koyun kesmesini ve kendisine en iyi yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman koyunun yüreğini ve dilini getirir. Başka bir gün Davud peygamber kendisine koyunun en kötü yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman yine yüreğini ve dilini getirir. Davud neden böyle yaptığını sorunca Lokman şöyle cevap verir: ``"İyilik için kullanıldığında yürekten ve dilden daha iyi birşey yoktur. Kötülük için kullanıldığında da yürekten ve dilden daha kötü birşey yoktur."`` Prof. Dr. Ali ÖZEK & Prof Dr. Hayrettin KARAMAN, Kur`an-ı Kerim ve Türkçe Açıklamalı Meali, Lokman Suresi dipnot, 1992

islam-taslak

Kaynakça ve dipnotlar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.