Kutlubey Camii

Kısaca: Isparta`daki camilerin en eskisi olup tarihi bir değere sahiptir. 833/1429 ...devamı ☟

Isparta`daki camilerin en eskisi olup tarihi bir değere sahiptir. 833/1429 tarihinde yapılmıştır. İsmini yaptıran Osmanlı komutanı Kutlubey`den almıştır. Bu durumu Osmanlı Arşiv vesikaları da doğrulamaktadır. Kutlubey Camii`nin yerinde daha önce Selçuklular tarafından inşa edilmiş bir cami bulunduğu temelinden çıkan kalıntılardan anlaşılmıştır.

Isparta Tarihi müellifi Böcüzade`ye göre, 896m2 alan üzerine oturan caminin damı toprakla örtülü ve yeri de gayet çukur idi. Tuğladan yapılma iki şerefeli bir de minaresi bulunuyordu. Caminin direkleri de Isparta`nın güneyinde bulunan sık ve iri ağaçlıklı Sidre Dağı`ndan getirilen sedir ağaçlarından yapılmıştı.

Şer`iyye sicillerinden anlaşılan bu cami halk arasında pek kutsal ve uğurlu sayılmıştır. Hatta her yıl Kadir Gecesi ve diğer mübarek gecelerde bu camide namaz kılanların Hicaz`a gidip gelmiş gibi olduğuna inanılırdı. Bunun için şehir halkı camiyi biraz yükseltmek ve onarmak isteyenlere karşı çıkmışlardı. Böylece cami 1899 tarihine kadar bu tür itikatların tesisiyle tamir edilememişti. 1317/1899 yılında mihrap tarafındaki birkaç çürük direğin yenilenmesi için damı açıldığı zaman direklerinin çoğu çürümüş olduğu görülmüş ve zamanın Isparta Mutasarrıfı İzmitli Hüseyin Hüsnü Paşa tarafından yıktırılıp, Padişah [[II. Abdülhamid]]`in tahta çıkışının 25. yıl anısına, kagir ve çok kubbeli olarak yeniden yapılmasına karar verilmiş ve halktan toplanan 500 lira ile adının da Hamidiye Cami olması için izin alınarak yeniden inşasına başlanmıştı.

Ot taşı denilen taştan sütunlar, köfke taşından beden duvarları ile cami iki yılda yerli ve Rum mimarlar tarafından yapılarak Ramazan ayı başında tekrar ibadete açılmıştır. (1320/1904). Caminin yapımı için Barutçuzade isimli bir zatın eşi Hacı Vesile Hanım büyük yardımda bulunmuştur. Sultan adına yapılan camilerin çifte minareli olması gerektiğinden, padişahça bağış yapılıp ikinci minare inşa edilinceye kadar, cami adının Ulu Cami olarak anılması, ileride de ilk banisi Kutlubey`in adını yaşatmak için Kutlu Hamid olması kararlaştırılmıştır.

Ancak bu eser 1914 büyük depreminde geniş çapta hasar görmüş ve yıkılmıştır. Eski temelleri üzerine köfke yapıdan çok kubbeli olarak 1926 yılında tekrar inşa edilmiştir. Cami içinde bulunan ağaç sütunlar, Sütçüler ilçesinin meşhur Tota ormanlarından Müftüzade Tevfik Hoca tarafından getirttirilmiştir. Kutlubey Camii`nin minaresi ise, köfke taşından tek şerefeli olarak 1931 yılında Vakıflar idaresi tarafından yaptırılmıştır. İnşaatın hızlandırılmasında Atatürk`ün Isparta`yı ziyareti esnasında yıkık minareyi yaptırması için zamanın Belediye Başkanına uyarıda bulunması etkili olmuştur946. Son olarak cami 1990 yılının Eylül ayında Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce geniş çapta restoreye alınmış, bir buçuk yıl ibadete kapalı kaldıktan sonra 28 Şubat 1992 tarihinde Cuma günü tekrar ibadete açılmıştır. Ayrıca çevre düzeni ve ışıklandırılması da 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılmıştır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.