Kutayıs

Kısaca: Kutayıs (Gürcüce:Kutaisi; antik adı:Aeas/Aias), Gürcistan’ın ikinci büyük kentidir. Ülkenin batı bölümünde, İmeret bölgesinde yer alır ve bu bölgenin en büyük kentidir. Tiflis'e uzaklığı yaklaşık 221 kilometredir. Nüfusu 185.965’dir (2002). ...devamı ☟

Kutayıs
Kutayıs

Kutayıs (Gürcüce:Kutaisi; antik adı:Aeas/Aias), Gürcistan’ın ikinci büyük kentidir. Ülkenin batı bölümünde, İmeret bölgesinde yer alır ve bu bölgenin en büyük kentidir. Tiflis'e uzaklığı yaklaşık 221 kilometredir. Nüfusu 185.965’dir (2002).

Tarih

Kutayıs, antik dönem krallığı Kolheti’nin başkentiydi. Arkeolojik buluntular, kentin MÖ 2. binin başlarında Kolhet krallığının başkenti olduğunu göstermektedir. Homeros’un İason ve Argonotlar hakkında yazdıklarından hareketle tarihçiler, Kolhet’e yapılan bu efsanevi yolculuğun, Argonotların varmayı amaçladıkları ve Kral Aietes’in sarayının bulunduğu Kutayıs’ta (Aias) son bulduğunu kabul ederler. Kutayıs, 975-1122 tarihleri arasında Kart Krallığı’nın başkenti oldu. 15. yüzyıldan 1810’a değin de İmeret Krallığı’nın başkentiydi. 1810 yılında İmeret Krallığı toprakları Çarlık Rusya’sı tarafından işgal edildi. 1991’de Gürcistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ekonomik olarak gerilemesine karşın, Kutayıs ülkenin başlıca sanayi kentlerinden biriydi. Kutayıs’ın nüfusunun önemli bir kısmı günümüzde kentten ayrılmış ve iş için yurtdışına gitmiştir. Nüfusunun kalan kısmı, küçük ölçekte ticaretle geçinmektedir.

Yerleşim

Kutayıs, Rion Irmağı’nın her iki yakasında kuruludur. Kentin deniz seviyesinden yüksekliği 125-300 metredir. Kent, doğu ve kuzeydoğudan İmeret Dağları’nın etekleriyle çevirilidir. Kuzeyinde Samgurel Düzlüğü, batısında ve güneyinde de Kolhet Ovası yer alır.

Görülmeye değer yerler

Günümüze ulaşan en önemli yapı kalıntısı, Gürcistan Kralı III. Bagrat’ın 11. yüzyılın başlarında yaptırdığı Bagrat Katedrali’dir. Bagrat Katedrali ve Gelat Manastırı, kentin birkaç kilometre doğusunda yer alır ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır

Kaynaklar

* Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.