Kelaynak

Kısaca: Kelaynak (Geronticus eremita), kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70-80 cm uzunluğunda, 120-135 cm kanat genişliğinde bir kuş türü. ...devamı ☟

kelaynak
Kelaynak

Kelaynak (Geronticus eremita), kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı bir kuştur. Sık sık fakat daima akan sulara yakın değildir. Bu iri parlak ,cilalı siyah ibistir. 70-80 cm uzunluğunda, 120-135 cm kanat genişliğindedir.

Tüysüz kırmızı bir yüz ve kafaya ve uzun kıvrık kırmızı bir gagaya sahiptir.Ortadoğu ve Afrika ,Kuzey Sahara çöllerinde kayalıkların uçurumlarında 2-3 yumurta yumurtlayark ürer. Böcekler ve diğer küçük yaratıklarla beslenirler. Önceleri Ortadoğu, Kuzey Afrika ve hatta Avrupa Alp`lerinde yaygın bulunmaktaydı fakat 400 yıl önce buralarda yok oldu.

Kendi mesafe alanında göçmen bir kuştur. Kışı geçirdiği yerler Sudan`ın bir kısmı, Etiyopya, Eritre ve belkide Somali` nin bazı yerleri ,Yemen ve Suudi Arabistan`dır. Bu tür şimdi resmi olarak kritik tehlike sınırındadır. Vahşi olarak yaşayan nüfusu 420 olarak tahmin edilmektedir. Ve yaklaşık 1500`ü tutsaktır (2004).Yaşayabilecekleri yerler Fas,Türkiye ve Suriye dir.

Kelaynak
Kelaynak


Kelaynak, Mısırda kutsal sayılan aynak türü iri kuştur. Dünyada sadece ülkemizde Birecik ve Urfa dünyada ise Fas'da koruma altında az sayıda bulunmaktadırlar. Dünya popülasyonları yaklaşık 500 bireydir. Türün doğal yaşam alanı Alp`lerden Kızıldeniz'e, Fas`dan Güneydoğu Anadoluya kadar uzanan geniş bir coğrafyadır. Yanlış tarım politikaları sonucunda kurutulan sulak alanlar ve böcek öldürmek için tarlalarda kullanılan ağır kimyasallar (Özellikle DTT) bu kuşun neslini tükenmenin eşiğine getirmiştir.

Türkiye'de Kelaynaklar

Türkiye'de yaşayan yaklaşık 75 bireyin göç etmesine izin verilmemekte ve göç zamanı kuşlar kafeslere alınmaktadır. Ama Suriye'de 3-4 bireyden oluşan ve hala kışın göç eden küçük bir topluluğa rastlanmıştır. Kuşla ilgili gerek Avrupa gerek Türkiye kaynaklı yeni projeler kuşları güvenli şekilde göç ettirebilmeyi amaçlar, buna çalışmaktadır. KELAYNAK ÜRETME İSTASYONU Kelaynak üretme istasyonu, Dünyada yok olan ve sadece Birecik’te varlıklarını sürdüren göçmen Kelaynak kuşlarının tamamen yok olmaması amacıyla bir kısmının göç öncesi kafeslere alınmıştır. Göçe gidenlerin dönüşüyle birlikte, tekrar doğaya bırakılarak yarı vahşi olarak varlıklarını sürdürmeleri amacıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Kelaynak Üretme İstasyonu” 1977 yılında kurulmuştur. 1990 yılına kadar göç etmesine izin verilen Kelaynakların dönüşleri devam etmiş, fakat 1990 yılında sadece bir kuş dönmüştür. 1997 yılına kadar kafeslere alınan Kelaynakların göç etmesine bu yıl devam edilmiş ve 25 adet kuş bırakılmıştır. Ancak dönüş olmayınca bırakılmaya 1998 yılından itibaren son verilmiştir. İstasyondaki kuşların beslenmesi için her Kelaynak kuşuna günlük olarak; 100 gr. kırmızı et, 14 gr. tuzsuz peynir, 44 gr. havuç, 44 gr. civciv yemi ve 0.13 adet haşlanmış tavuk yumurtası iki öğün halinde taze olarak karıştırılarak verilir. 1990 yılından beri Kelaynak kuşlarının göç ile geri dönmemeleri ve 1998 yılından beri göçe kuş bırakılmaması ile İstasyondaki kuşlarının davranışlarının izlenmesi, kaydedilmesi konularından hareket edilerek Birecik Kaymakamlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında 20.03.2007 tarihinde iki adet protokol imzalanmıştır.

  • Bu protokole göre :


*(1)nolu Kelaynak Protokol’ü ile Kaymakamlık tarafından Üretme İstasyonundaki Kelaynak kuşlarının Kapalı Devre Kamera Sistemi ile izlenmesi sistemi kurulmuştur. Bu sistem ile Kelaynakların izlenmesi ve canlı görüntülerin Internet üzerinden insanlığın hizmetine sunulmasına başlanmıştır.

  • (2)nolu Kelaynak Protokol’ü ile 1997 yılından beri göçe bırakılmayan Kelaynak kuşlarından bir kısmına uydu takip cihazı takılarak göçe gönderilmesi ve bu kuşlardan gönderilen verilerin değerlendirilmesi ve Internet üzerinden yayınlanması amaçlanmıştır. Bunun için gerekli olan çalışmalar tamamlanmış ve Kelaynakların göç zamanı olan Ağustos’un ilk haftası üç aileden toplam 5 Kelaynak kuşlarımız göç yoluna bırakılmıştır.


Birecik ve Kelaynaklar

Kelaynakların üreme için, çok değil, daha elli küsur yıl önce Birecik’in “Kayalar altı”nı seçmesi boşuna değildir. Bu seçimde Aşağı Fırat Havzasının, Güneydoğu platolarına göre ılımlı ikliminin, tarlalardaki haşaratın bu kuşların besinleri oluşunun, ilçenin jeolojik yapısına dahil kayaların alkalik, yani ak ve yumuşak olduğundan dolayı kolay işlenir olmasının, en mühimi de halkın, “Allah’ın bir bereket müjdesi” olduğu bilinci ve inancıyla bu kuşlara ve yumurtalarına zarar vermemesi önemli olmuştur.

Şimdiki deyimiyle "Sevgililer Günü" olan 14 Şubat tarihinde, Kelaynakların Birecik’e göç etmesi dikkat çekicidir. Daha 50 yıl öncesine kadar üremek için geldikleri Birecik’te gökyüzünün bu kuşlarla kaplandığı bilinir. Şubat’ın ilk haftasında Birecik’e gelen kelaynaklar için etkinlikler yapılır, esnaflar ve Fırat kıyısındaki kayıkçılar başta olmak üzere o gün ilçede yöre halkı bayram havası yaşardı.

Türkiye ve Suriye' deki kelaynaklar (Doğu'daki topluluklar) ,Fas'daki kelaynaklardan (Batı'daki topluluklar) dış görünüm olarak farklıdırlar. Bu iki farklı kelaynak topluluğu arasında davranış farklılıkları da vardır. Fas'daki kelaynaklar göç etmezken Birecik ve Suriye'deki kelaynaklar göç ederler.

1954 yılında Birecik'te 600 çiftten fazla ve üreyen bir topluluk vardı.DDT ilacının uygulamasından sonra ,Birecik'te 1962 yılında kelaynakların toplam sayısı 130 çift idi(kalmıştır).Ve 1972'ye kadar kuşların hiçbiri yumurta çıkarmamıştır. 1973 yılına gelindiğinde ise 26 çift kelaynak kalmıştır. 1982 yılında ise sadece 17 tane kuş Afrika'dan geri dönmüştür. Ve 6 çift doğal ortamında üremiştir.

1990 yılından sonra artık, Birecik'te yarı yabani kuşlar üreme dönemine hazırlık için Şubat-Mart aylarında kafeslerinden çıkarılır ve göç zamanına doğru Temmuz-Ağustos aylarında tekrar kafeslerine alınırlar. Bu dönem içerisinde kuşlar doğal ortamlarında serbestçe uçup, üreyebilirler. Üreme istasyonunun içindeki kayalıklar ve tahta yuvalarda üreyen kelaynaklara günde iki defa yem verilir. Kuşlar aynı zamanda Fırat'ın kenarındaki alanlara gidip beslenebilirler.

Yaşam özellikleri ve davranışları

Başlarında tüy olmaması nedeniyle bu adı almışlardır. İlk yumurtadan çıktıklarında yavrunun kafası ve boğazı tüylüdür.Yaşları ilerledikçe bu tüyler yok olur. Siyah tüyleri güneş ışığının farklı açılarında parlak yeşil, kavuniçi ve mor rengini alır. Uçuşları insanı hayrete düşürecek kadar güzel ve zariftir.

Kelaynaklar çok sosyaldir, sabahın erken saatlerinde 10-15 km uzaklıktaki beslenme alanlarına guruplar halinde giderler.Uzun ve kıvrık gagalarıyla yiyeceklerini ararlar.

Yuvalarını yapma dönemi Şubat-Mart aylarıdır. Yavruları koyu gri renkte olup, yuvada dolaşırken yere düşme tehlikesi yaşarlar. Yumurtada çıktıktan 2-3 ay sonra palazlanırlar. Erişkin kuşlarla birlikte beslenme alanlarına uçarlar. Kendilerini beslecek duruma gelene kadar anneleri onları 2-3 ay besler. Tek eşli yaşamaları nedeniyle üremeleri çok yavaş olur.

Tehditler

Kelaynakların yok olmasının bir çok nedeni vardır. Bunların başında avcılık gelir.Beslenme alanlarının çeşitli nedenlerle kaybı,1950 yılında çekirge salgınına karşı yapılan DDT ilaçlaması Birecik`teki kelayanakların hızla yok olmasına neden olmuştur. Kurtulanlar ise ilacın etkisinden birkaç sene yumurta vermemiştir.

Türkiye ve Suriye` deki kelaynaklar (Doğu`daki topluluklar) ,Fas`daki kelaynaklardan (Batı`daki topluluklar) dış görünüm olarak farklıdırlar. Bu iki farklı kelaynak topluluğu arasında davranış farklılıkları da vardır. Fas`daki kelaynaklar göç etmezken Birecik ve Suriye`deki kelaynaklar göç ederler.

1954 yılında Birecik`te 600 çiftten fazla ve üreyen bir topluluk vardı.DDT ilacının uygulamasından sonra ,Birecik`te 1962 yılında kelaynakların toplam sayısı 130 çift kalmıştır. Ve 1972 ye kadar kuşların hiç biri yumurta çıkarmamıştır. 1973 yılına gelindiğinde ise 26 çift kelaynak kalmıştır. 1982 yılında ise sadece 17 tane kuş Afrika`dan geri dönmüştür. Ve 6 çift doğal ortamında üremiştir.

1990 yılından sonra artık, Birecik`te yarı-yabani kuşlar üreme dönemine hazırlık için Şubat-Mart aylarında kafeslerinden çıkarılır ve göç zamanına doğru Temmuz-Ağustos aylarında tekrar kafeslerine alınırlar. Bu dönem içerisinde kuşlar doğal ortamlarında serbestçe uçup ,üreyebilirler. Üreme istasyonunun içindeki kayalıklar ve tahta yuvalarda üreyen Kelaynaklara günde iki defa yem verilir. Kuşlar aynı zamanda Fırat` ın kenarındaki alanlara gidip beslenebilirler.

Günümüzdeki durum



Çevre ve Orman Bakanlığıyla, Doğa Derneği tarafından Kelaynaklarla ilgili eğitim projesi uygulanmaktadır. Projeyle, kelaynakların tanıtımına katkı sağlamak ve bölgeye daha çok ziyaretçinin gelmesi hedeflenmektedir. Doğa Derneği tarafından görevlendirilen Turan Çetin ,Kelaynakların doğal yaşamları hakkında gözlem yapmakta ve veri alt yapısı oluşturmaktadır. Günümüzde 83 kelaynak olmakla bereber 13 tane yavru bulunmaktadır. Ve Birecik`teki Kelaynakların sağlık durumları da iyidir.

Kültürel anlamı



Kuzey Kalaynak Mısır Firavun`ları tarafından ululanıp yüceltilmiştir.

Referans



Dış bağlantı



Kaynaklar

Vikipedi

kelaynak

Leylekgillerden, yeryüzünde yalnız Birecik'te, Fırat vadisini çeviren kayalarda yaşayan, başı tüysüz, soyu tükenme tehlikesi altında olan, uzun gagalı bir kuş (Geronticus eremita).

kelaynak

Türkçe kelaynak kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. bald ibis

kelaynak

leylekgillerden, yeryüzünde yalnız fırat vadisini çeviren kayalarda yaşayan uzun gagalı bir kuş (geronticus eremita). örneği çok az görülen kişi.

kelaynak

Türkçe kelaynak kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Waldrapp

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

kelaynak Resimleri

Kelaynak
2 yıl önce

Kelaynak (Geronticus eremita), kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70–80 cm...

Kelaynak, Taksokutu, , , 1758, Afrika, Animalia, Aves, Bilimsel sınıflandırma, Binominal nomenklatür, Böcek, Chordata
Pardus 2009.2 Geronticus eremita
6 yıl önce

Pardus 2009.2 Geronticus eremita ya da Pardus 2009.2 Kelaynak 3 Haziran 2010'da Pardus 2009.1 Anthropoides virgo'dan sonra yayınlanan, bu sürüme göre daha...

Aynak
2 yıl önce

Pseudibis davisoni Pseudibis gigantea Cins Geronticus Kelaynak (Geronticus eremita) Güney Afrika kelaynağı (Geronticus calvus) Cins Nipponia Tepeli aynak (Nipponia...

Doğal ortamına gönderme
6 yıl önce

Hawaii kazı (Hawaii, ABD) Kaliforniya kondoru (Kaliforniya, ABD) (devam ediyor) Karakuş (İtalya) Kelaynak (Türkiye) Kelaynak (Avusturya) (devam ediyor)...

Türkiye'de yok olmak üzere olan kuş türleri
2 yıl önce

nipalensis) Çizgili ishakkuşu (Otus brucei) Çöl toygarı (Ammomanes deserti) Kelaynak (Geronticus eremita) Kılkuyruk bağırtlak (Pterocles alchata) Mezgeldek...

Türkiye`de yok olmak üzere olan kuş türleri, Deniz kartalı, Alaca yalıçapkını, Bozkır tuygunu, Bozkır kartalı, Çöl toygarı, Kelaynak, Mezgeldek, Suçulluğu, Telliturna, Ulu doğan
Hayvanlarda göç
2 yıl önce

(sistemli) göçleri vardır. Bunlar; bilhassa ördek, leylek, kırlangıç, kelaynak gibi kuşların, senenin belli aylarında mevsim şartları sebebiyle, soğuk...

Aynakgiller
6 yıl önce

Pseudibis davisoni Pseudibis gigantea Cins Geronticus Kelaynak (Geronticus eremita) Güney Afrika kelaynağı (Geronticus calvus) Cins Nipponia Tepeli aynak (Nipponia...

Kelaynaklar, Taksokutu, Animalia, Aves, Balıkçıllar, Bilimsel sınıflandırma, Chordata, Ciconiiformes, Familya, Leylekler, Leyleksiler
Şemsettin Ünlü
2 yıl önce

975-510-490-9 Büyülü Değirmen (masal, 1998) ISBN 975-10-1273-2 Eksi Beş Kelaynak: Denemeler (denemeler, Kültür Bakanlığı Cumhuriyetin 75.Yılı Deneme Başarı...

Şemsettin Ünlü, 1928, 1948, 1951, 1968, 1970, 1 Eylül, Biyografi, Harput, Kore, Madaralı Roman í–dülü