İhsaniye, Çatalca

Kısaca: İhsaniye Köyü Çatalca ilçesine bağlı bir köydür. Halkı 1924 yılında Selanik`in Ihlamur köyünden mübadele yoluyla gelmiştir. İlçe merkezine 20 Km. uzaklıkta İnceğiz , Kabakça köylerinin içinden geçen asfalt yoldan gidildiği gibi Gökçe ali Subaşı , Akalan üzeriden geçen Saray - Vize yolundanda gidilebilir. ...devamı ☟

İhsaniye Köyü Çatalca ilçesine bağlı bir köydür. Halkı 1924 yılında Selanik`in Ihlamur köyünden mübadele yoluyla gelmiştir. İlçe merkezine 20 Km. uzaklıkta İnceğiz , Kabakça köylerinin içinden geçen asfalt yoldan gidildiği gibi Gökçe ali Subaşı , Akalan üzeriden geçen Saray - Vize yolundanda gidilebilir.

Çatalca ilçesinin büyük ve modern köylerinden olup yazımız sırasında 510 Hane bulunan yerleşimde 710 Erkek 860 Kadın olmak üzere toplam 1570 nüfusa sahipti .

Kadınlar her yerleşimde olduğu gibi burada da %10 fazla Binalarının %70 Betonarme

%30 u yığma ekseriyeti de tek kat bahçeli olmasına rağmen beş kata kadar yükselen çok katlı binaları da vardır.

Eskiden bir Rum köyü iken 1924 yılında yapılan mübadele anlaşması ile Yunanistan da Ihlamur kasabasında yaşayan Türklerden olan halk Deniz yoluyla göç etmiş ve iskan olarak tan burası verilmişti Fakat burada yerleşim olduğu için İki ay kadar Rumlarla beraber yaşanmış bilahare Rumlar Yunanistan a göç edince köyün tamamı iskan olmuş

Eski adı Ermeni köy olan bu yerleşime bu adın neden ve nasıl konduğu bilinmiyor. Tam yerleşimde sonra bu isim İhsaniye olarak değiştirilmiş ve halende bu

Adla anılmaktadır.

Köyün yanından geçen Saray - Vize yolunun üzerinden Üç ayrı kısa asfalt yollardan girilip çıkıla biliyor. Köyden ilçe merkezine saat tarifeli kalkan Minibüsleri bulunduğu gibi Sabah akşam Bin kılıç - İstanbul seferleri yapan Otobüslerde köyün içine girip çıkarak ulaşımı sağlanmaktadır. Köyün halkı genç bir nüfusa sahiptir nüfus oranlandığında 0 - 25 yaş %45 25 - 50 yaş % 40 50 yaş üstü % 15 dir.

Köyün Ana yolları asfalt ara yollarının tamamı stabilize kaplıdır. ve her bölümünde kanalizasyon mevcuttur. Elektrik her yerine ulaşmış isteyen ailelerde Telefon hizmetinden yararlanmış durumdadır . Köy kotu 0212 782 - - - - dir. Köyde ayrıca P.T.T. nin bir şubesi mevcut olup Mektup ve koli hizmeti de vermektedir.

İçme suyu Su deresi mevki,inde bol miktarda kaynayan suyu Köy hizmetlerinin yaptığı terfi istasyonu ile Köyün en yüksek noktasında yaptığı 300 Tonluk gömme depoya Motorlarla basıp Depo çıkışından cazibeli ve P.V.C. Boru vasıtasıyla kapalı şebeke ile her eve ulaşmıştır . Suyun sertlik derecesi fazla olmasına rağmen

İçimi güzeldir.

Sağlık hizmeti olarak Dispanseri ve ebesi mevcut olup İnşaatı %70 seviyesine gelmiş ileride faaliyete geçecek bir Trafik Hasta hanesi inşa edilmektedir.

Milli Eğitimde Sekiz yıllık Eğitim veren iki adet modern kalorifer ısıtmalı çok sınıflı okul ve Öğretmenlerine yetecek kadar lojmanları vardır.

1924 de yapılan Camisi daha sonra 1991 de yıkılarak yerine günümüz modern yapılarından biriyle yenilenmiş iç motifleri oldukça değişik motiflerle yenilenmiş ve beş vakitte hizmet vermektedir. İki Eski bir yeni Mezarlığı mevcut Mezarlarının % 80 yapılı Köy girişindeki eski mezarlığının Mezar Taşları beyitlerle süslü olmasına karşın yeni mezarlıkta bu adetten vazgeçilmiş sadece Adı ve soyadı ile Doğum ve Ölüm tarihlerini Yazmayı yeterli bulmuşlardır.

Deniz ve gölden uzak olan köyün yanından Su deresi adıyla anılan dere geçmekte ve bu dere kıyısında Eskiden kullanılan Su Değirmeni kalıntılarına rastlanmaktadır. Köyün 4 km. batısında Pınarça adıyla anılan çok eski bir yerleşim vardır .Bu yerleşimin ne zaman kurulduğu Halkının nereden nasıl geldiğini burada yaşayanlar tarafından dahi bilinmiyor. Ve halkı Pınarça Kürtleri diye anılıyor. Eskiden köy olan bu yerleşim Nüfus azlığı nedeniyle Köy statüsünden çıkarılıp İhsaniye köyünün bir mahallesi olmuştur. Burası tamamen ormanlıktır. ve kenarın dan Anastasios suru geçmektedir. Ve bu sur dibinden Saray yoluna 6 km lik bir stabilize yolla bağlantısı olup Çok güzel bir piknik alanına sahiptir .

İhsaniye köyünde otel olmayıp kalması icap edenler ya evlerde misafir ediliyor yada modern köy binasındaki misafirhanede ağırlanabiliyor. Köy civarında mesire yeri olarak ta çayır tarla diye anılan bir alan mevcuttur.

Köy içinde bir adedi sade yemek üç tanede içkili lokanta mevcut olup Çevirme ve Çömlek yoğurdu meşhur yemekleridir. Köyde ayrıca fırın mevcut olup odun ateşiyle ekmek pişirilmektedir. Bununla beraber bazı evlerde bahçe içinde kendilerinin yaptığı Fırıncıklarda vardır. Sahipleri tarafından muayyen zamanlarda yakılıp Köy ekmeği veya Börek pişirilebiliyor.

Çok miktarda Bakkal , Manav, Kesim yapan Kasap, Tekel bayi,i Giyim üzerine çalışan Mağzalar dan başka Seyyar büyük Otobüs tipi arabalarla köy pazarlarını dolaşıp Manifatura ticareti yapanlarda mevcuttur. Oto tamirhanesi olmamakla birlikte Demir ve kaynak işi yapan dükkan mevcuttur.

Köyün Gençlik kulübüne ait soyunma odaları mevcut bir binası Bir Futbol sahası Yeşil Kırmızı formaya sahip Birinci amatör ligde mücadele eden takımı olup başka bir branşta faaliyeti olmamasına karşın Çatalca ilçesinin ilk resmi Federe köy kulübü Unvanına sahiptir. Köy sahası içerisinde Fabrika kuruluşu yok Fakat kuzey doğu mevki,inde büyük bir silis üretim ve arıtma tesisi ile köy içinde bir peynir imalathanesi olup nefis peynirler üretmektedir. Hayvancılıkta oldukça iyi düzeyde iyi cins Süt ineği , manda ve koyunculuk yapılıyor. 300 Kovan kadar arıcılık ta mevcut. Modern bir Kesim hane (Mezbaha) inşaat halinde Sebze üretimi kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar. Yetiştiriliyor. Ticareti yok Meyvecilikte ise 5 - 6 Elma bahçesi mevcut. Kayda değer bir tarihi eseri yok Rumlardan kalma Kilisesi yıkılıp yok olmuş. Eski Rum evleri de tamamen yıkılarak yenilenmiş. Halkının % 40 ı Çiftçi ve Hayvancılıkla uğraşırken %60 ı Çeşitli yerlerde Çeşitli işlerde çalışıyor. veya ticaretle uğraşıyor. Köye gelen yabancı turistler İngilizce , Almanca, Fransızca diliyle her zaman anlaşabileceği kimseleri bulabiliyor. Köyden dışarı İş icabı veya okumak için

% 5 civarında göç olmasına karşın dışarıdan köye hiç göç yoktur. Köyün arazisi az Engebeli Etrafı Baltalık meşe ormanlarıyla çevrili (% 70) Ormandan Makta adı verilen (Rüsum Karşılığı) Resmi yıllık kesimler için Orman yer gösterir Köy heyeti taksimat yapar ve kura çekilerek herkesin yeri belli olduktan sonra kesim yapılarak kışlık ihtiyaç temin edilir.

Ziraat yapılan arazide ise Buğday , Arpa , Ayçiçeği ekimi yapılıp Kendi ihtiyaçlarını karşılamaktalar bazı ailelerde İhtiyaç fazlası %10 Civarında da ticaretini yapılabiliyor. Geneli orman arazisi olduğundan Avcılıkta yapılıyor Ayrıca köyün Avcılar ve Atıcılar Kulübü de mevcut Senenin muayyen zamanlarında yarışmalar düzenleniyor.

Köy Arazisinde kayıtlı 4600 Tapulu 2000 Dönümde tapusuz yer bulunmaktadır. Halkının tamamı Müslüman , Çalışkan ,Güler yüzlü Misafirperver insanlardir. (Bahattin Düzdere , Halil Yılmaz ,Mümin Özbek ,Halil Gündüz)

misafir - 8 yıl önce
ihsaniye köyünde yaşıyorum ihsaniyeyi çok seviyorum öğretmenleri eğitim seviyesi çok yüksek türkiye 1. var devamını düşünün artık siz ihsaniyeyi çok seviyorummmmmm!

Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.