Franz Babinger

Kısaca: Franz Babinger Alman Türkiyatçı. 1891 senesinde Weiden’de doğdu. Würzburg ve Münih’de tarih ve sanat tarihi dersleri okudu. Hind dili ve semitik filolojisinde doktora yaptı (1914). Aynı sene gönüllü asker olarak Türkiye’ye geldi. Osmanlı ordusu içinde Çanakkale, Kafkasya, Irak ve Galiçya’da bulundu. Berlin Üniversitesinde doğu bilimleri doçenti ve profesörü oldu (1924). Bir süre Nasyonal Sosyalistler tarafından görevden uzaklaştırıldı. Bükreş ve Yaş şehirlerinde çalıştı. 194 ...devamı ☟

Franz Babinger, 1 Ocak 1891 senesinde Weiden'de doğdu, 23 Haziran 1967 senesinde Arnavutluk'ta öldü; Alman Türkoloğu. Alman Türkiyatçı. 1891 senesinde Weiden’de doğdu. Würzburg ve Münih’de tarih ve sanat tarihi dersleri okudu. Hind dili ve semitik filolojisinde doktora yaptı (1914). Aynı sene gönüllü asker olarak Türkiye’ye geldi. Osmanlı ordusu içinde Çanakkale, Kafkasya, Irak ve Galiçya’da bulundu. Berlin Üniversitesinde doğu bilimleri doçenti ve profesörü oldu (1924). Bir süre Nasyonel Sosyalistler tarafından görevden uzaklaştırıldı. Bükreş ve Yaş şehirlerinde çalıştı. 1947’de tekrar Almanya’ya dönerek, Münih Üniversitesinde kültür ve edebiyatı ile Türk tarihi üzerinde çalıştı. 1951 senesinde İstanbul’da toplanan Müsteşrikler (Doğu Bilimciler) Kongresine iştirak etti. İstanbul’un 500. fetih yılı münasebeti ile Fatih Sultan Mehmed hakkında bir kitap neşretti. 1967 senesinde öldü.

Würzburg ve Münih'de tarih ve sanat tarihi dersleri okudu. Hind dili ve semitik filolojisinde doktora yaptı (1914). Aynı sene gönüllü asker olarak Türkiye'ye geldi. Osmanlı ordusu içinde Çanakkale, Kafkasya, Irak ve Galiçya'da bulundu. Berlin Üniversitesinde doğu bilimleri doçenti ve profesörü oldu (1924). Bir süre Nasyonel Sosyalistler tarafından görevden uzaklaştırıldı. Bükreş ve Yaş şehirlerinde çalıştı. 1947'de tekrar Almanya'ya dönerek, Münih Üniversitesinde kültür ve edebiyatı ile Türk tarihi üzerinde çalıştı. 1951 senesinde İstanbul'da toplanan Müsteşrikler (Doğu Bilimciler) Kongresine iştirak etti. İstanbul'un 500. fetih yılı münasebeti ile Fatih Sultan Mehmed hakkında bir kitap neşretti.

Almanca olan eserlerinden bazıları; İstanbul’da Kitapçılık (1919), Osmanlı Tarih ve Müverrihleri (1927), Evliya Çelebi’nin Küçük Asya’da Seyahat Notları (1930), Boşnak Osman Paşa Arşivi (1931), Rumeli’de Türk Hakimiyetinin İlk Devreleri Hakkında Notlar (1944), İslam Ansiklopedisi’nde Türklerle ilgili yüzden fazla makalesi yayımlanmıştır.

BABRİK (Marsdenia erecta);

Familyası: İpekotugiller (Asclepiadaceae), Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu’da çok yaygın olarak yetişir.

60-100 cm uzunluğunda çok senelik, zehirli bir bitki. Yaprakları karşılıklı, oval şekilli, uzun saplı, tabanları kalp biçimindedir. Çiçekleri beyaz renkli ve tüysüzdür. Meyveleri genellikle tek başına 8-10 cm uzunlukta, bir cm genişlikte, silindir biçiminde, yeşil renkli ve tüysüzdür.Tohumlarının üzerinde tutam şeklinde ipek tüyleri vardır.

Kullanıldığı yerler: Henüz tıbbi bir kullanılışı bulunmamakla beraber, hayvanlarda zehirlenmeler yaptığı bilinmektedir.

;Almanca olan eserlerinden bazıları:
  • İstanbul'da Kitapçılık (1919)
  • Osmanlı Tarih ve Müverrihleri (Geschichtsschreiber der Osmanen und ihre Werke, 1923)
  • Evliya Çelebi'nin Küçük Asya'da Seyahat Notları (1930)
  • Boşnak Osman Paşa Arşivi (1931)
  • Rumeli'de Türk Hakimiyetinin İlk Devreleri Hakkında Notlar (1944)
  • Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı (Mehmed der Eroberer und seine Zeit, 1953)


İslam Ansiklopedisi'nde Türklerle ilgili yüzden fazla makalesi yayımlanmıştır.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.